Skip to main content

Ingen løsning i søppelsak i Bærum

Bærums-politikerne utsetter avgjørelsen om hvorvidt Bærum skal satse på mekanisk utsortering av matavfall. Det ble klart i formannskapet onsdag kveld.

Samtlige politikere var enige om å utsette vedtaket til neste møte. I formannskapet onsdag dannet det seg raskt to klare fronter i spørsmålet om hvorvidt Bærum skal inngå avtale med Follo ren om mekanisk utsortering av matavfall.

Mens Høyre, Frp og til dels KrF tok standpunkt for mekanisk utsortering, var Ap og Venstre like klart mot.

– I dag er søppelbøtten en salig blanding av mat, urene ting, metaller, glass og medisiner. Her påstås det at det blir bedre kildesortering om en maskin gjør jobben, enn om man gjør det hjemme. Det tror jeg ikke noe på, tordnet Aps Marianne Rieber-Mohn i møtet.

– Follo ren-systemet gir ikke miljøvennlig utnytting av biomasse, plast eller varme. Det blir dyrere å behandle søppelet vårt, i tillegg til at det blir dårligere.Gir blaffen

Ap-eren ble parert av Morten Skauge (H), utvalgsleder i Mikk, som mente at Rieber-Mohn ikke trengte tro noe som helst.

– Når det gjelder miljø, velger jeg ikke å tro, men å stole på faktaene som legges frem. De sier at mekanisk utsortering er best. Jeg er hundre prosent sikker på at når resultatene fra kildesortering ved kjøkkenbenken er dårlige, så er det fordi en del gir blaffen, sa Skauge.

Dersom Bærums-politikerne ender med å si ja til avtale med Follo ren IKS, vil bæringene fortsatt måtte kildesortere glass, metall, papir, og miljøfarlig avfall som i dag. Forskjellen fra i dag vil være at matavfallet sorteres ut mekanisk fra restavfallet i et nybygget anlegg i Vestby.

LES OGSÅ: Skal forhindre dumping av søppel med nedgravde beholdere

LES OGSÅ: – Stanken er uutholdelig

 

Langt dyrere

Saken var oppe i formannskapet i januar, men politikerne var da så usikre på kostnadene at de valgte å utsette saken. En fersk utredning fra et innleid konsulentfirma viser nå at Bærum trolig må spytte 175 millioner kroner i anlegget.

Det er 46 millioner kroner mer enn politikerne ble forelagt i januar.

– Jeg er utrolig glad for at tok den beslutningen vi gjorde i januar. Nå har kommet såpass langt i kvalitetssikringen at det kan kalles et forprosjekt. Det er fortsatt stor usikkerhet. Hva innbyggerne må betale i fremtidig renovasjonsavgift, avhenger av kostnadene ved anlegget, sa varaordfører Ole Kristian Udnes (H) i møtet.

Les flere nyheter her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.