Skip to main content

– Ille og skuffende

KRITISKE: Cecilie Due (til venstre) og Harriet Carlin mener lavere stillingsplassering av kultursjefen er nedprioritering av kultursektoren. Carlin leder Bærum Kulturråd, som representerer 16 kulturorganisasjoner. Due leder BærMuDa.
KRITISKE: Cecilie Due (til venstre) og Harriet Carlin mener lavere stillingsplassering av kultursjefen er nedprioritering av kultursektoren. Carlin leder Bærum Kulturråd, som representerer 16 kulturorganisasjoner. Due leder BærMuDa.

Kulturlivet i Bærum er i harnisk fordi den nye kultursjef-stillingen er jekket ned to nivåer i hierarkiet. – Ille og skuffende, sier Harriet Carlin i Bærum Kulturråd.

I dag går fristen ut for å søke jobben som kultursjef i Bærum kommune, og det reageres sterkt på at stillingen er plassert lavere enn før.

– Vi ga en uttalelse til rådmannen, der vi ønsket stillingen plassert på samme nivå som Trine H. Bendixens stilling var, og hun var kommunalsjef. Det gir påvirk-ningsmulighet. Ja, makt kan du si. Men slik gikk det jo ikke, vi føler det er magert. En kultursjef må ha mer påvirkningskraft enn en stilling plassert i mellomledersjiktet gir. Dette er ille, skuffende, og en nedprioritering av arbeidet med kulturlivet, sier Harriet Carlin i Bærum Kulturråd.

– Et dårlig signal

– Det er et dårlig signal at de har tatt ned kultursjefstillingen nivåmessig i Norges femte største kommune med så mye kulturaktivitet. Det synes jeg er veldig rart. Kultursjefen bør vært plassert høyere oppe for å ha større innflytelse i beslutningsprosesser, sier Cecilie Due, leder i Bærum Musikk- og Danseteater (BærMuDa).

– Kultursjefstillingen bør rapportere direkte til rådmannen. Hvis man vil få inn en kulturkompetent person med vyer, må stillingen høyere opp. Dette viser at Bærum ikke legger vekt på kultur, sier Trine Tandberg, daglig leder Stabekk Teater.

LES OGSÅ: Søker kultursjef som skal skape liv og røre

- Kultur undervurdert

– Jeg hadde ønsket meg en direktør for kultur i Bærum direkte under rådmannsnivå, sier Trine Bendixen.

– Kultur er et undervurdert fagområde i bygging av et samfunn, også i Bærum, og jeg tror vi vil se en endring i positiv retning de neste 10–20 årene. Den nye organiseringen innebærer at stillingen går ned to hakk i det kommunale hierarkiet i forhold til da jeg hadde den. Det er helt klart en utfordring, og vedkommende blir avhengig av å ha gode talsmenn over seg i linjen. Kun tiden vil vise om dette er gode grep, sier hun.

– Det er klart at det er av betydning å sitte nær der beslutningene tas. Så nå er det viktig med et våkent kulturliv som er i dialog med kommunen, kulturmeldingens strategier gjelder, sier Bendixen.

– Prioriterer kultur mer

– Vi prioriterer kultursektoren mer ved at vi får en tydelig, klar og god kultursjef, og at kultur får en viktigere plass opp imot planarbeidet gjennom en ny kommunalsjef. Vi ser dette i en sammenheng. Den nye organiseringen er en anerkjennelse av hvor viktig kulturen er i planarbeidet. Denne sammenhengen har ikke vært god nok til nå, sier Arthur Wøhni, kommunaldirektør for samfunn.

– Plan og miljø er kjempestore områder, kultur blir en veldig liten bit, sier Carlin.

– Man vil aldri få inn et kulturmenneske som kommunalsjef, fordi hovedvekten vil bli lagt på plan og miljø, sier Tandberg.

Ledende i Norge?

– Virkningen av ny organisering på målet i kulturmeldingen om at Bærum skal bli en ledende kulturkommune i Norge?

– Vi har vedtatt en kulturmelding som vi nå realiserer. Det betyr at ambisjonene står ved lag. Vi må ikke glemme at vi har et kulturhus som er i spiss nasjonalt, og vi satser blant annet på bibliotekene – Bekkestua blir nå oppgradert etter 30 år, sier Wøhni.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.