Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Ida (58) fikk svindelbrev fra seg selv

TVILSOM E-POST: Ida Lind på Bleiker advarer venner og bekjente mot å åpne tiggerbrev fra henne, siden e-postadressen hennes er stjålet.

Denne uken fikk Ida Lind (58) på Bleiker et svindelbrev på engelsk i e-posten sin, hvor hun selv sto som avsender.

– Det var min e-postadresse som sto som avsender, så jeg sendte en advarsel til mine venner så raskt som mulig. Det var veldig ubehagelig, forteller sangeren og skuespilleren.

– Vet du hvordan eller hvorfor du ble plukket ut som avsender for svindelbrevet?

– Jeg aner ikke. Jeg har hørt om slik datasvindel hvor de skanner etter folks e-postadresser, og at det skal være mulig å forsikre seg mot det, men jeg er ikke noen dataekspert. Hvorfor min adresse ble valgt kan være tilfeldig, eller bevisst, jeg vet rett og slett ikke, svarer Asker-kvinnen.

LES OGSÅ:

– Nå kommer svindel-fakturaene

– Nettsvindlerne er ofte unge og involvert i annen krim

Politianmelder

– Hva gjør du med saken?

– Jeg er innstilt på å politianmelde den. Kanskje de har ekspertise til å finne ut hvem som står bak. Jeg har det ikke.

– Det første jeg gjorde var å sende ut en advarsel til alle mine kontakter på e-post om at de ikke måtte åpne pengebrev på engelsk fra meg. Nå må jeg finne meg en ny adresse og få sendt ut en melding til alle om at de ikke må bruke den gamle. Det er mye bry, men det er eneste måten jeg kan tenke meg å komme ut av situasjonen. Det er ubehagelig å tenke på at for venner og kontakter ser det ut som jeg har sendt ut slike svindelforsøk. Men nå har jeg i hvert fall advart dem, sier Lind.

Slettet straks

Hun vet ikke hva slags konkrete løfter eller gevinster «hun» kom med i svindelbrevet for hun slettet det straks det dukket opp på i e-posten på dataskjermen og håper eventuelle mottagere gjør det samme.

– Vet du om noen av vennene dine har fått svindelbrevet?

– Nei, det virker ikke som de har vært målgruppen. Ingen av de jeg har spurt har fått tiggerbrevet fra meg. Jeg har fått en del spøkefulle tilbakemeldinger etter at jeg sendte ut advarselen. Men jeg synes ikke det er morsomt. Vanligvis sendes jo slike brev ut i store opplag som spam, og tanken på at jeg skal kobles til noe slikt er særs irriterende, svarer hun.

– Hvordan skjønte du det var svindel?

– Fordi jeg sto som avsender, og jeg har jo fått slike tidligere hvor avsenderne lover penger og har funnet seg fancy navn fra reelle eller fiktive banker og selskap. Men jeg har aldri fått noen fra privatpersoner, før jeg fikk et fra meg selv, svarer Bleiker-kvinnen.

LES OGSÅ: Bernt (76) lot seg ikke lure

Les flere artikler