Skip to main content

Ida (16): – Jeg skal tilbake til Utøya

UVIRKELIG: Ida Knudsen, leder i Bærum AUF, slapp uskadd unna tragedien på Utøya. To dager etter inviterer hun Budstikka hjem til seg for å fortelle sin historie. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS
UVIRKELIG: Ida Knudsen, leder i Bærum AUF, slapp uskadd unna tragedien på Utøya. To dager etter inviterer hun Budstikka hjem til seg for å fortelle sin historie. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

Leder i Bærum AUF, Ida Knudsen (16), slapp unna massakren på Utøya uten fysiske skader. Men flukten fra en massemorder kommer hun aldri til å glemme.

22. juli 2011 kommer til å stå sentralt i resten av Ida Knudsens liv. Opplevelsen, frykten, flukten og kombinasjonen av lettelse og ulidelig smerte kan ikke glemmes.

Del på Facebook

16-åringen var heldig. Hun slapp unna kulene og en massemorders ubarmhjertige likvidering av unge, politisk interesserte ungdommer.

– Jeg har vært vanvittig heldig som har overlevd dette. Det er et rent lykketreff at jeg ikke døde eller ble skutt. Samtidig tenker jeg også på alle de som ikke kommer tilbake. Det er veldig vondt å tenke på, sier Ida Knudsen.

LES OGSÅ:

- Han lå skutt på gulvet intet mindre enn et par meter fra oss

250 frivillige meldte seg på kort tid

Ambulansesjåfør: - Har aldri sett slike ansikter før

Trodde først det var en lek

Hun forteller om en kamp for livet og panikk på Utøya da Anders Behring Breivik begynte å skyte vilt rundt seg.

– Først lurte jeg på om det bare var en lek, jeg så jo han og han hadde på seg politiuniform. Jeg tenkte at det var en slags øvelse, litt sånn at nå skulle Utøya bli okkupert.

– Men da han begynte å skyte, skjønte jeg at det var alvor. Vi løp ned til vannkanten og fortsatte langs vannet et godt stykke rundt øya. Han fulgte etter oss og skjøt, skjøt og skjøt. Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø der og da, beretter 16-åringen som har vært leder av Bærum AUF siden november i fjor.

Brøt fullstendig sammen

Hun løp ved vannkanten sammen med flere andre AUFere med gjerningsmannen like bak. Da det ble snakk om å legge ut på svøm, fikk Knudsen panikk og trodde hun var i ferd med å miste livet.

– Jeg kunne ikke svømme så langt fordi jeg var forkjølet. Jeg brøt helt sammen. En som heter Eivind Rindal fra AUF i Trøndelag, fikk oss opp i en båt som lå ved vannkanten. Jeg er helt sikker på at om det ikke hadde vært for han, så hadde jeg ikke overlevd. Han tok kommandoen og var veldig flink. Vi hadde ikke nøkkel til motoren, og måtte ro inn mot land.

– Da vi var kommet 50–70 meter fra land kom gjerningsmannen og begynte å skyte mot oss. Jeg tenkte at vi kunne synke eller bli truffet. Fra båten plukket vi opp flere som hadde lagt på svøm og vi så flere løpe for livet inne på land, sier Knudsen.

Ringte hjem

Da Haslum-jenta og resten av de hun var i båten med etter hvert kom til fastlandet, to av dem var truffet av kuler i låret og foten, ble de tatt imot av flere lokale beboere og tatt med til et hus hvor de fikk mat, drikke og tepper rundt seg.

På land fikk Ida lånt en telefon og ringt hjem og fortalt at hun levde før foreldrene visste omfanget av tragedien.

– Hun ringte og var helt hysterisk og fortalte at noen var blitt skutt. I etterkant ser vi at vi har veldig heldig, men med dårlig samvittighet når vi ser hva omfanget er, sier mamma Lill Sandvik.
Knudsen selv har vanskelig for å forstå at noen kan ha så mye hat i seg at de kan utføre det som har skjedd.

– Jeg må si at jeg lurer på hvordan noen kan gjøre noe sånt. Det var noen som så at han sto og smilte når han hadde skutt noen. Det må være noe som er fullstendig galt oppe i hodet hans, sier hun.

– Fantastisk hjelp

Hun kom selv hjem til Bærum i går, og skryter av hjelpen både hun og familien har fått.

– Hjelpen vi har fått har vært fantastisk. På Sundvollen hadde vi prester, psykologer, kriseteam, hotellet og Røde Kors gikk hele tiden rundt og passet på at alle fikk noen å snakke med. Det sto mat og drikke fremme hele tiden, og vi fikk forsyninger av klær.

Selv om hun nå kjenner omfanget av massakren, så ønsker hun å dra tilbake til Utøya.

– Hvis det blir Utøya neste år, skal jeg tilbake. Hvis vi lar oss skremme bort, betyr jo det at han har vunnet. Dessuten vil jeg tilbake for å minnes de omkomne, slår Knudsen fast.

Rammet også lokalt

Totalt var ti fra Bærum AUF på Utøya forrige uke, men kun seks befant seg der da skuddene ble løsnet fredag ettermiddag. De resterende hadde tatt båten tilbake til fastlandet for å dra hjem.

Én jente fra Bærum AUF er fortsatt savnet, og det synes Knudsen er veldig vondt.

– Det påvirker oss og er hardt å tenke på. Det gjør veldig vondt, men samtidig må vi fortsette. Alle kjenner henne godt og hun har vært veldig engasjert, sier Knudsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.