Skip to main content

I denne skolegården regjerer bestefar

FORSTERKNINGER: – Det er fint å hjelpe til, synes både pensjonister og trivselshjelpere på Nesøya skole. Fra venstre: Truls Dahl (79), Sophie Iverine Mørkås (8), Eline Lærum-Poulsen (11), Kåre Hoff (74), Emilie Duedahl (12), Alia Movafagh Carmel (9) og Truls Alexander Lien (12).

– Skolegården vår er så stor. Det er bra for ungene at det er flere voksne ute, sier rektor på Nesøya skole. Hun har takket ja til bestefar-hjelp i storefri.

Truls Dahl (79) og Kåre Hoff (74) bor selv på Nesøya og står klare i skolegården når det ringer ut til storefri. De tørker både tårer og snørr og hjelper hvis noen slår seg.

– Dette er en hyggelig halvtime som jeg har stor glede av. Elevene kommer bort og vil gjerne snakke litt. Særlig hvis de synes noe er urettferdig; da er de snare, forteller Truls Dahl.

– Ja, det er en del som tar kontakt og noen vil bare «give me five», sier Kåre Hoff, som er tidligere lærer, idrettsleder og trener.

LES OGSÅ: Skal få røre på seg

Mener mye er forandret

– Kåre er «nerd» på barn og oppvekst, sier Dahl, som synes den nye skolegården på Nesøya skole er fantastisk fin. Når karene tenker tilbake på sin egen barneskoletid er det mye som er annerledes.

– Det kan ikke sammenlignes. Jeg gikk på skole i nord, ble rodd til skolen, og vi var bare åtte i klassen. På ungdomsskolen måtte jeg gå én time hver vei over fjellet, forteller Dahl.

– Vi hadde skole annenhver dag. Men den største forskjellen er nok den faglige. Blant annet fikk vi kun lære verdenshistorien fra den hvite manns perspektiv, det var veldig ensidig, sier Hoff.

FORNØYD: Rektor Anne Hallén er fornøyd med at Truls Dahl, Kåre Hoff og 12 andre godt voksne tar vakter i storefri. Ni av dem er fra Nesøya Lions.

– Det er artig å se aktiviteten og hvor lite problemer det er her. Noen ganger lurer jeg på om de har det for godt. Kanskje forventningene til voksenlivet kan bli for store, undrer Hoff, som selv har ett av barnebarna sine på skolen.

LES OGSÅ: Ny blå lekeplass ga gledeshyl på Nesøya skole

Bistand fra barnebarn

Rektor Anne Hallén synes det er flott med forsterkninger i skolegården. Særlig i storefri:

– Det å få lokalsamfunnet inn i skolen og omvendt, er kjempebra. Mange av barna kjenner disse fra før, noen har til og med besteforeldrene i skolegården. Jeg har planer om å be om litt hjelp i biblioteket og leksehjelp også.

LES OGSÅ: Med tre generasjoner på fest

Tar ansvar for andre

Trivselslederne Emilie Duedahl (12), Eline Lærum-Poulsen (11) og Truls Alexander Lien (12) har refleksvester, med TL på. De er tre av i alt 40 elever som også har viktige oppgaver i friminuttene – som å sette i gang leker, ta ansvar for utstyr, samt sørge for at alle har det bra.

Opplegget Trivselsleder benyttes av 28 barneskoler i Asker og Bærum, og er en av porteføljebedriftene til Ferd Sosiale Entreprenører.

– Vi passer på at folk har noen å være sammen med og at ingen står i et hjørne og venter på at friminuttet skal bli ferdig, sier Truls.

– En gang var det en som slo seg og blødde, da måtte vi følge han inn. Og vi passer på at ingen ødelegger, forteller trivselslederne.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.