Skip to main content

Hvorfor elsker vi Nøtteknekkeren?

HOVEDROLLEN: Emilie Wiesner fra Blakstad er Lille-Clara og Cina Espejord fra Høvik er Store-Clara på Den Norske Opera & Ballett i Nøtteknekkeren, bygger på Hofmann eventyr og Tsjajkovskijs musikk. FOTO: Jörg Wiesner

Hvert år tar mange av oss pause i julestresset for å oppleve Nøtteknekkeren. Hvorfor elsker vi denne forestillingen?

– Det er veldig mye fint å se på, sier Emilie Wiesner.

Den unge ballettdanseren fra Blakstad, svinger seg i hovedrollen som Lille-Clara i oppsetningen ved Den Norske Opera & Ballett. Selv om hun bare er 11 år, har hun fem års danseerfaring fra Nøtteknekkeren, som barn i selskap, søtsak, dukke og snøball. Også i år trodde Emilie at hun passet best i en mindre rolle, for kneet knirket. Men da hovedrollen skulle besettes, klaffet alt. Nå trer hun inn i den lilla selskapskjolen til Clara.

– Eventyret er litt skummelt og veldig spennende. Selv om Nøtteknekkeren danses over «hele verden», så gjøres den på forskjellige måter i hvert land.

LES OGSÅ: Babyer skaffer inntekter på Bærums Verk-senteret

Mor og datter i samme rolle

Trinn og kulisser varierer. Selv gleder Emilie seg til de skal få ny Nøtteknekker og ny regi neste år. Emilis mamma, Sandra Wiesner forklarer 21 år med fulle hus for Nøtteknekkeren slik:

– Dette er en hyggelig fortelling om en liten jentes drøm på julaften. Også blir vi med på et juleselskap i god atmosfære. Vi har 80 barn på scenen, så her er det mye vakkert å se på. Forestillingen er blitt en juletradisjon. sier Sandra Wiesner. Hun er ballettpedagog på Operaen og danset i sin tid også hovedrollen.

LES OGSÅ: Stresser ikke bort julekosen

Slik blir de stjerner

Clara som voksen danses av fire ballerinaer, for ballettsjefen vi utvikle flere stjerner. En av dem er Cina Espejord fra Høvik.

– Vi elsker Nøtteknekkeren fordi dette handler om julemagi, og det blir ekstra magisk når det er en førstegangsopplevelse, sier Espejord, og ramser opp Nøtteknekkeren er gjerne det første besøket i Operaen, mange små dansere står på scenen for første gang, og vi finner stadig nye Claraer som opplever store sceneøyeblikk. Selv debuterte hun i som barne-Clara i 1996 og som voksen-Clara i 2004.

– Å danse i Nøtteknekkeren er blitt en juletradisjon. Det er veldig hyggelig fremdeles. Selv om det finnes mange hovedroller i klassisk ballett, så har denne alltid stått øverst på ønskelisten min, sier hun.

Informasjonssjef Lene Jacobsen legger vekt på tradisjonene:

– Mange så Nøtteknekkeren da de var små, og nå tar de med barn og barnebarn. Dette er en klassisk ballett med flott musikk, og med mange dansere på scenen, som snøfnugg, nisser og ballerinaer. Her er det nok av komponenter, sier hun.

BILDESERIE: Se bilder fra Jump dansestudios juleforestilling

Drama med rotter

Men hvordan er Klara-rollen på scenen?

– Først er jeg i selskap med mange barn, så danser jeg alene. Da får jeg gaver, sukkerfe-dukken og nøtteknekkeren. Han blir stor når Clara sovner, og i andre akt blir alt levende, dukkene blir kjempestore. Så kommer rottene, som soldatene kjemper imot for å beskytte Clara, forklarer Emilie.

– Men hva er det egentlig som skjer?

– Hun drømmer om juleselskapet og våkner et annet sted, forklarer Emilie. Lørdag har hun premiere sammen med Cina Espejord fra Høvik, begge danser hovedrollen som Clara.

Er rollen vanskelig?

– Ja, litt. Det er mye å huske på, selv når jeg sitter stille må jeg bevege meg, sier hun.

Les flere artikler