Skip to main content

– Hvis du tar offerrollen, setter du deg i passasjersetet i eget liv

VIL STYRE SELV: Björg Thorhallsdottir er åpen om de metoder som har hjulpet når hun har møtt motgang i livet.
VIL STYRE SELV: Björg Thorhallsdottir er åpen om de metoder som har hjulpet når hun har møtt motgang i livet.

Kunstneren Björg Thorhallsdottir (40) har opplevd store tragedier i sitt liv, men også stor lykke. Nå bruker hun egne erfaringer for hjelpe andre til et bedre liv.

– Det er ikke sånn at jeg sitter på noen sannhet. Jeg ønsker bare å dele ut de verktøyene som har fungert for meg, sier kunstner Björg Thorhallsdottir fra Bærum. I dag, mandag, lanserte hun sin nye bok «Veien til lykke». Den er selvbiografisk og illustrert med hennes egen fargerike kunst.

Selv ble Thorhallsdottir enke og eneforsørger for sin fireårige sønn, da hun var bare 30 år gammel.

– Da jeg ble enke i ung alder, var alenemamma og ikke hadde penger – da bestemte jeg meg for at jeg aldri ville være så langt nede igjen, forteller hun. I boken går det frem at hun på et tidspunkt var så fortvilet at hun ikke ønsket å leve lenger.

– Har det en pris å være så åpen som du er?

– Nei, for meg er det viktig å være ærlig, også om overgrep i barndommen og voldtekt i ungdomstiden. Når jeg smiler og snakker om lykke, er det viktig at de som har opplevd vanskelige ting vet at jeg snakker av erfaring.

Ikke et offer

«Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» er et av Björgs viktigste budskap.

– Det er ekstremt viktig å ikke ta offerrollen. Hvis du gjør det, setter du deg i passasjersetet i eget liv. Du kan velge å ta styringen. Stress er et valg, alt er et valg. Se etter det som er fint, i stedet for å klage på det du ikke har. Livet ditt er summen av valgene du tar, sier forfatteren.

LES OGSÅ: Jeg har veldig blandede følelser for Bærum

LES OGSÅ: Naken på do-bildet inspirerer boikott-aksjon

– Mye fasade i Bærum

Selv er hun oppvokst i Bærum og mener det er mye «flinkhet og fasade».

– Når jeg reiser rundt i Afrika eller Mexico og møter folk som ikke eier noen ting, så ser jeg mer glede der, enn i Bærum. Alle er forskjellige, men det er et krav at alle skal være så flinke her, spise sunt og trene. Mange tror at alle andre er perfekte, og at det bare er de selv som ikke får det til. Boken min handler om at du skal bli flinkere til å være deg, sier Thorhallsdottir.

– Det er lov til å sørge

Det siste året har Björg selv mistet tre venner og understreker at det er viktig å kjenne på sorg.

– Hvis du er i sorg, så ta sorgen på alvor. Du trenger ikke spille, vær deg selv. Ta deg selv på alvor, du er bra nok som du er, sier Thorhallsdottir.

Ikke forelsket

I boken «Veien til lykke» forteller Björg Thorhallsdottir åpent om kjærlighet og sine 13 forlovelser.

– Er du forelsket nå?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg traff Finn Schjøll i sted og han spurte om jeg var syk, siden jeg ikke hadde noen ring på fingeren, ler Thorhallsdottir.

En del av boken er viet morsrollen og sønnen Tolli, som blir 12 år i mars:

– Jeg visste ikke at det gikk an å elske så høyt, sier hun om kjærligheten til sønnen.

Tre positive ting hver dag

Hver kveld tenker sønnen min og jeg på tre ting som har skjedd i løpet av dagen, som vi er takknemlige for. Det fokuset gjør at vi begge går og leter etter positive ting gjennom dagen.

– Livet mitt er blitt et kunstprosjekt, hvor målet er å inspirere mennesker til å leve det livet som de egentlig drømmer om:  

Du skriver din egen livshistorie med valgene du tar. Velg med hjerte. Ikke svikt deg selv, skriver hun i boken.

SE BILDESERIE: Hjertefred samlet 5.000

 

 

Fakta om Björg Thorhallsdottir

Thorhallsdottir er født i 1974 på Isarfjordur på Island. Hun er oppvokst i Bærum og Sørøst-Asia.

Kunstnerisk utdannelse fra Barcelona og Toulouse, og er i dag medlem av Norske Grafikere.

Ble enke i en alder av 30, da sønnen Tolli var fire år. I 2005 etablerte hun arrangementet "Hjertefred" i Sandvika, fordi hun ville at sønnen skulle minnes sin pappa i glede på Allehelgensdagen. I fjor ble det arrangert Hjertefred 19 steder i Norge.

Thorhallsdottir etablerte sitt eget lille kulturhus "Lykkehaven" i Sandvika i 2010 der hun selger sin egen kunst og litteratur.

Hun har utsmykket bygg, hatt mange separatutstillinger og utgitt flere bøker.

Thorhallsdottir hevder hun har 100 prosjekter samtidig.  Hun har lansert sin egen cava og gitt ut almanakker.

Hun engasjerer seg også i  kampen mot vold mot kvinner og miljøkampen. I fjor stilte hun blant annet ut en smeltende isbit i London, hentet fra en isbre på Island.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.