Akkurat denne torsdagen måtte personen som var meldt druknet utenfor Hvalstrand finne seg i å spille usynlig  statist.

Nå sto drillen mellom leger, redningsmenn, flygere og dykkere i konsentrert samtrening. Scenarioet utspilte seg på Vettre og Hvalstrand.

– Utrolig verdifullt og matnyttig for oss å treffe miljøet på en arena der vi har tid til å prate om det vi gjør. Helt fantastisk, sier dykker Gard Schaug fra Vardåsen, til daglig ansatt på Sagene brannstasjon.

LES OGSÅ: Reddet mor fra drukning

Inn i uvant rolle

Deltagere må denne dagen hoppe inn i nye roller når dramaet utspinner seg på 16 meters dyp.

– Jeg har satt fast tauet mitt under en stein, melder den første dykkeren fra Oslo brann og redning på sambandet.

Dermed blir helikopterets redningsmann, som til nå har observert i overflaten, skreket inn til land for å overta rollen som linefører.

Mens sekundene går og dykker nummer to får på seg utstyret repeterer redningsmannen taukommandoene mellom han på land og den der ute i dypet.

– Jeg har 270 bar igjen, høres over sambandet fra han i dypet,

Litt senere blir det stille der nede.

LES MER: Dette bør du vite om drukning

Hjertestans på 16 meter

Da steinen er fjernet og dykker nummer to får tak på sin kollega, oppfatter redningsmannen tre kraftige rykk. Dermed startes tauingen opp og inn.

Da dykkeren kom inn skulle han denne dagen ha hjertestans. Trenende leger og redningspersonell, utstyrt etter alle kunstens regler, startet hjertekompresjon og sjekking av puls. Heldigvis overtok en livaktig dukke de tøffe belastningene.

– Jeg må klippe opp mer av drakten.

– Ikke ta for mye, neste gruppe må også få klippe litt, hørtes fra en annen stemme inne i den hjelpende skaren.

LES OGSÅ: Reddet av andre badende

Privat og offentlig

Under øvelsen samarbeidet altså det offentlige brannvesenet med stiftelsen Norsk Luftambulanse, slik de ofte må i hverdagen rundt om i landet. Nå kunne de snakke om handlingsalternativer og gode løsninger uten at det sto om livet.

– Målet med samtreningen er å gjøre alle i gruppene tryggere og raskere, forteller Eline Dalland fra kommunikasjonsavdelingen i Norsk Luftambulanse.