Skip to main content

Husfliden vil tilbake til fraflyttet prestegård

ASKER PRESTEGÅRD: Husflidslaget i bygda ønsker seg dit.

Asker Husflidslag ønsker seg inn i Asker Prestegård i Kirkeveien. Gården står nå tom.

I en søknad til kommunen peker leder Barbro T. Storlien på den historiske forbindelsen det er mellom prestegården og husflidslaget.

Kristelig Folkeparti-politikeren Torleiv Ole Rognum har tidligere advart i Budstikka mot at prestegården blir stående tom nå som prosten har flyttet ut.

– Vi må passe på at Asker prestegård fortsatt blir i menighetens og gjerne kulturlivets tjeneste, mente Torleiv Ole Rognum, KrF-representanten i Asker kommunestyre.

Husflidslaget peker på at lagets forløper var «Asker prestegjelds vell» fra 1808, startet av daværende residerende kapellan Jacob Neumann. Den samme Neumann var mannen som fikk bygget hovedbygningen på prestegården. Det skjedde i 1807.

I 1979 overtok husflidslaget bruken av drengestua på Asker prestegård som er et av mange lokaler laget bruker til sin virksomhet i dag. Laget pusset opp drengestua og gjorde den om til vevstue.

Asker Husflidslag har med sine 500 medlemmer, 60 ulike kurs, salgsutstillinger, barneaktiviteter og uformelle treff spredt sin virksomhet til en rekke lokaler. Å få samlet alt i den gamle prestegården vil øke samhold og tilhørighet, og gjøre informasjon til medlemmene enklere, skriver laget i brevet til kommunen.

Asker prestegård hører antagelig til de første bebygde gårdene i Asker. Gården het opprinnelig Røyrin. Hovedbygningen, i empirestil, ble altså oppført i 1807, ifølge Akershusmuseet.

LES MER:

Rådmannen vil bruke syv presteboliger i Asker til flyktninger

Søndagsklippe gresset? Det er sannsynligvis forbudt

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.