Skip to main content

Husdyrenes siste sommer på Skaugum

: Dette er siste sommeren det er kuer på Skaugum. FOTO: TRINE JØDAL
: Dette er siste sommeren det er kuer på Skaugum. FOTO: TRINE JØDAL

Kronprinsparet har gitt opp forsøkene på å forpakte bort Skaugum som økologisk gård med husdyrproduksjon.

Innen 1. oktober i år skal fjøset tømmes og de 110 dyrene bort fra Skaugum.
Dermed forsvinner en av de siste brukene med melkeproduksjon i Asker. Kronprins Haakon bekrefter selv avgjørelsen.
– Det er med tungt hjerte vi har besluttet å avvikle husdyrholdet på Skaugum. Det har dessverre ikke lyktes oss å finne en forpakter til gården. Det har vært kvalifiserte søkere underveis, men etter mange runder har vi ikke klart å finne en løsning for videre melkeproduksjon. Mange konstruktive forslag til driftskonsepter har heller ikke resultert i videre drift med husdyrhold på gården, sier kronprins Haakon.

Økonomisk vanskelig

Driften av Skaugum gård har i mange år vært en økonomisk balansekunst. Driften har ikke kunnet bære vedlikeholdet og nødvendige investeringer.
– Gårdsbestyrer Ola Aanonsen og de andre ansatte har gjort en fantastisk jobb. De har levert elitemelk og korn av topp kvalitet. Det er derfor på tross av de ansattes innsats at det har blitt sånn, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen.
Helt siden mars i fjor har kronprinsparet forsøkt å få til en løsning med en økologisk forpakter på gården.
– Det er likevel ikke ønsket om økologisk drift som har stengt for å få tak i en forpakter, sier Hagen.

Kommunale innspill

Underveis er det vurdert flere andre konsepter.
– Også Asker kommune har kommet med forslag, bekrefter Marianne Hagen.
Planen er at jordene skal leies ut til planteproduksjon for neste sesong. De ansatte vil stå i jobbene sine til dyrene er levert.
– Vi er klar over at beitedyrene rundt Sem er viktige for å pleie kulturlandskapet, og håper noen andres dyr kan fortsette denne beitingen, sier Hagen.
På Skaugum er det 480 dekar dyrket mark, i tillegg leies det i dag mye jord fra nabogårder. De 35 årskuene produserer 220.000 liter melk.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.