Skip to main content

Høysesong for vannskader – slik forebygger du

MARERITT: Forsikringsselskapene If og Gjensidige ber hus- og hytteeiere ta forholdsregler for å forebygge vannskader, blant        annet ved å stenge igjen stoppekranen og ha litt varme på hele tiden hvis man skal reise bort. FOTO: FORSIKRINGSSELSKAPET IF
MARERITT: Forsikringsselskapene If og Gjensidige ber hus- og hytteeiere ta forholdsregler for å forebygge vannskader, blant annet ved å stenge igjen stoppekranen og ha litt varme på hele tiden hvis man skal reise bort. FOTO: FORSIKRINGSSELSKAPET IF

Forsikringsselskapene opplever stor pågang med vannskader på denne tiden av året. Nå håper de hus- og hytteeiere vil bli enda mer bevisst på å forebygge slike skader.

Kuldeperioder om vinteren og smelteperiodene om våren gir stor pågang hos forsikringsselskapene fra fortvilte hus- og hytteeiere.

Sprukne rør, ødelagte koblinger, defekte vannkraner og rørbrudd fører ofte til store vannskader.

– Tiden vi er inne i nå, med nettopp avsluttet vinterferie og snart påskeferie, gir mange meldinger om vannskader. I disse dager er det særlig folk som ikke har vært på hytta på en stund, som får seg en overraskelse, sier kommunikasjonsrådgiver i Forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz, som får støtte fra informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Ryssland. Han mener folk kan bli enda bedre til å forebygge vannskader.

– Man kan ikke forebygge alt, men det er et potensial her. Særlig gjelder det tiltak som å ha tilstrekkelig varme i boligen samt å alltid huske på å skru av hovedvannkranen hvis man skal reise bort, sier Ryssland.

Forsikringsselskapenes egne vannskade-bilder Tall fra Gjensidige viser at de i perioden 2013–2015 utbetalte erstatninger etter vannskader relatert til boliger i Asker og Bærum på 51 millioner kroner. Selskapet har rundt 25 prosent markedsandel.

– At vannskader er et stort problem, er helt sikkert. Og det er egentlig vannskader gjennom hele året, men ekstra mye etter kuldeperioder om vinteren, sier Ryssland.

Råd for å unngå vannskader Ved siden av brann, er vannskader den største skadeårsaken i boliger i Norge, ifølge forsikringsselskapene.

LES OGSÅ: Vannskader kostet over 13 millioner kroner

Ulike boligtyper utsatt

Clementz i If forteller at det er ulike typer boliger som opplever vannskader, men en fellesnevner er at de ofte har stått ubrukt en stund.

– Hus i en overgangsfase, for eksempel ved flytting, er utsatt. Det samme er boliger med hybelleiligheter eller annen utleie som ikke er brukt eller har på varme, og hytter som besøkes sjelden. En annen gruppe kan være eldre mennesker som bor i et stort, gammelt hus som har etasjer som er lite brukt, forteller Clementz.

Han skryter generelt av huseiere i Asker og Bærum, og mener de er flinke til å ta vare på boligene sine.

Men mengden innbyggere og boliger gjør at det tikker inn jevnlig med skademeldinger også her.

– Det er mange store villaer, flere av dem av eldre bebyggelse. De husene er ofte utsatt. I tillegg er det mange som har hytter. Ligger disse hyttene litt utilgjengelig, blir det ofte store vannskader, sier Clementz.

LES OGSÅ: Vannskader utløste millionutbetalinger

Kan ta flere måneder

Og skulle man være så uheldig å oppleve vannskader, kan det bli en tidkrevende prosess å få det fikset.

– Skal man utbedre en litt stor vannskade, kan det ta fra to måneder og oppover, sier Clementz.

– Det er en svært ubehagelig opplevelse som jeg ikke unner noen. Det skaper mye plunder og heft i hverdagen. Det kan hende man må rive ut parkett eller panel hvis vannet har stått opp etter veggen. Tørkeprosessen tar gjerne 4–5 uker der store vifter står på hele døgnet, sier Clementz.

– På toppen av dette, når alt er tørket, kommer jobben håndverkerne skal utføre, avslutter han.
_______________________________

Det kan være mye penger å spare på å sjekke ut prisen og vilkår på dine forsikringer. Tjenestetorget.no er et eksempel på en av flere anbudstjenester du kan benytte for å innhente tilbud på forsikringer.

Vi gjør oppmerksom på at Tjenestetorget.no er en kommersiell tjeneste levert av Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.