Skip to main content

Høyre fosser frem i Asker og Bærum

Utfører: InFact Norge AS, på oppdrag for Budstikka, Romerikes Blad og Østlandets Blad. Grafen viser oppslutningen i Akershus sammenlingnet med stortingsvalget 2009.
Utfører: InFact Norge AS, på oppdrag for Budstikka, Romerikes Blad og Østlandets Blad. Grafen viser oppslutningen i Akershus sammenlingnet med stortingsvalget 2009.

Høyre nærmer seg oppslutningen fra brakvalget i 1981 på en ny meningsmåling for Akershus: 40 prosent.

– En maktdemonstrasjon, bemerker valgforsker Bernt Aardal fra Bærums Verk.

I Asker og Bærum høster Høyre 51,5 prosent av stemmene. Sammenlignet med valget i 2009 er partiets fremgang i Akershus på 16,8 prosentpoeng, fra 23,1 til 39,9 prosent.

– Dette er eventyrlig gode tall. Høyre ligger an til å få inn tre representanter fra Asker og Bærum, sier Henrik Asheim (29) fra Jong, som er blant dem som velges inn.

Les også kommentar: Fornyelse på Akershus-benken

Ap går tilbake

– Arbeiderpartiet fremstiller som om det blir ragnarokk om Høyre kommer i regjeringsposisjon. De som bor i Høyre-styrte kommuner ser at det er tull. Mandatene fra Akershus er viktige for hvilken blokk som blir størst på Stortinget, understreker Asheim.

Arbeiderpartiet går tilbake 8,8 prosentpoeng til 24,9 prosent sammenlignet med valgresultatet fra 2009. I Asker og Bærum er oppslutningen 19,6 prosent. Likevel ligger partiet an til å beholde sine fem mandater, deriblant Marianne Aasen fra Asker.

Kan hente inn

– Det er bra at Arbeiderpartiet beholder mandatene, men vi trenger å bli større for å opprettholde et rødgrønt flertall. Vi har vist at vi kan hente inn stemmer i valgkampen. Mange velgere sitter på gjerdet. Jeg tror at sjettemandatet, og sikker plass til Are Helseth, er innen rekkevidde, sier Aps Åsmund Aukrust (27) fra Høvik, som ligger an til å bli stortingsrepresentant.

Fremskrittspartiet har tapt 10,1 prosentpoeng av stemmene fra 2009 og kan notere seg en oppslutning på 14,1 prosent. Det betyr at partiet kan tape ett av sine fire Akershus-mandater. Hans Andreas Limi fra Bekkestua står på andreplass og kan føle seg rimelig trygg på å bli stortingsrepresentant.

Venstre går frem 1,3 prosentpoeng og beholder sin ene representant.
SV går tilbake fra 5,7 til 3,5 prosent. Blir dette valgresultatet, er partiet helt ute av Akershus-benken.

Maktdemonstrasjon

Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, kaller resultatet en ren maktdemonstrasjon fra Høyre.

– Det er nesten historiske dimensjoner over at et parti oppnår over 50 prosent oppslutning. Når Høyre går fra fire til syv representanter på Stortinget, er det en maktdemonstrasjon, sier Aardal.

Ifølge professoren fra Bærums Verk skjedde den største endringen fra stortingsvalget i 2009 til kommunevalget i 2011. Det var da Ap og Frp gikk tilbake, samtidig som Høyre økte kraftig. Senere har Høyre klart å beholde posisjonen.

– Et interessant trekk ved hele Akershus, og som er enda tydeligere i Asker og Bærum, er at mens Frp var større enn Høyre i 2009, så er Høyre nå tre ganger så stort. Vi så det i 2011, og vi får bekreftet det nå, sier Aardal.

Aardal tror Høyres sterke fremgang først og fremst skyldes nasjonale forhold.

– Asker og Bærum er veldig sterke Høyre-områder. Når partiet får sterk fremgang på landsbasis, blir trenden bare enda sterkere der partiet allerede står sterkt. Det er veldig typisk, slår Aardal fast.
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.