Skip to main content

Høye mål på Fornebu

SER FREMOVER: Fornebu Utvikling og viseadministrerende direktør Hans Edvardsen vil bygge nærings- og forskningspark ved Telenor Arena. En god idé, synes Budstikka. FOTO: KARL BRAANAAS
SER FREMOVER: Fornebu Utvikling og viseadministrerende direktør Hans Edvardsen vil bygge nærings- og forskningspark ved Telenor Arena. En god idé, synes Budstikka. FOTO: KARL BRAANAAS

Et nytt gigantprosjekt er i ferd med å ta form på Fornebu, i det minste på tegnebrettet.

Går det som Fornebu Utvikling ser for seg, vil området nord for Telenor Arena i løpet av få år være omdannet til en høyteknologisk nærings-, forsknings- og utdanningspark med 20.000 ansatte og studenter.


Fornebu Utvikling eier betydelige arealer rundt arenaen på Fornebu, og er allerede kommet langt i planleggingen av det som bærer arbeidstittelen "Fornebu Science Park" – en storsatsning på 200.000 kvadratmeter der hovedpilarene vil være et privat teknisk universitet, hovedkontor for ett eller flere større teknologiselskaper, samt en kulturarena der hverken form eller innhold er definert så langt.


Alle som er opptatt av en positiv utvikling i Asker og Bærum generelt og på Fornebu spesielt, må applaudere når slike planer blir presentert. Prosjektet vil være et naturlig supplement til IT Fornebus virksomhet i og omkring det gamle terminalbygget som har tiltrukket seg nær 80 små og store leietagere – deriblant Simula, Ventelo, Hewlett Packard og Statoil. Selv om IT Fornebu fremdeles er i dialog med høyskolefusjonen Oslo og Akershus, tyder mye på at undervisningsdelen av Fred. Olsens visjon for Fornebu ikke lar seg realisere i form av samarbeid med norske universiteter og høyskoler. Det later til at IT Fornebu har forsonet seg med at avstanden til Gaustad og Nydalen ikke er avskrekkende, tross alt.


Fornebu Utvikling har på sin side valgt å vende blikket ut av Norge i sin jakt på private samarbeidspartnere, og har blant annet hatt kontakt med Chalmers Tekniska Högskola, som har etablert Lindholmen Science Park i Göteborg i samarbeid med kommunen, Volvo og Ericsson. En spennende strategi, og fremfor alt en strategi som styrer unna typisk norske fenomener som langdryge beslutningsprosesser og politiske dragkamper om lokalisering.

 

Les flere av Budstikkas ledereher.


Skal Fornebu Utvikling lykkes i dette prosjektet, er samarbeid med et større teknologiselskap den viktigste forutsetningen. Da vil også de øvrige bitene i puslespillet kunne falle på plass. Og da vil Bærum kommunes politiske ledelse ha det grunnlaget som skal til for den nødvendige omreguleringen av området. Og ikke minst, kanskje vil en realisering av "Fornebu Science Park" være det som skal til for å sette fart i arbeidet med Fornebubanen, som lenge har stått i stampe. Ja, en baneløsning vil rett og slett være en forutsetning dersom et prosjekt som innebærer ytterligere 20.000 studie- og arbeidsplasser ut over det som til nå har vært planlagt, skal kunne realiseres.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.