Skip to main content

Høy vannstand lammet trafikken

TIDEVANN: Dette bildet er tatt på Slependen, på grensen mellom Asker og Bærum kommuner, like før klokken 17 lørdag ettermiddag. FOTO: KARL BRAANAAS

Vinden stoppet trafikken, veltet trær og sørget for flere strømbrudd fredag kveld. Lørdag var det høy vannstand som skapte trøbbel.

Det var riktignok springflo også fredag ettermiddag og kveld, men det var varslet at dette ville ta seg opp lørdag. På flere steder i Asker og Bærum måtte bilister bremse opp og snu, fordi kjørebanen var fylt med vann.

Meteorologisk Institutt hadde varslet om høy vannstand på hele Østlandet lørdag.

«Vannstanden er ventet å være på det høyeste natt til lørdag mellom klokken 03 og 05 og lørdag ettermiddag mellom kl 14 og 16», står det i varselet.

Meteorologisk Institutt skriver at det er fare for mindre oversvømmelser og små ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen.

«Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsonen ved stormflo og høye bølger», heter det i varselet.

Ingen hendelser fredag natt

Fredag formiddag ble farenivået hevet fra oransje til rødt. Dette var senket til gult søndag. Ifølge politiet hadde det ikke vært alvorlige hendelser knyttet til vind og uvær natt til lørdag.

LES MER: Strømbrudd i Skui-området

Fredag ettermiddag og kveld var det imidlertid flere hendelser i kjølvannet av ekstremværet "Knud". Blant annet måtte brannvesenet bistå med å sikre en båt på Halden brygge på Snarøya.

Og ved Blommenholm stasjon tok brannvesenet fredag kveld grep da et tre holdt på å dette mot jernbanesporet.

– Brannvesenets biler går i skytteltrafikk, og det handler mye om rydding av trær som detter, samt sikring av løse gjenstander på bygninger, sier Ansgar Danielsen, vakthavende brannsjef.

Han sier imidlertid at dagen foreløpig har forløpt greit, uten personskader.

 

Båttilbudet rammet

Det rapporteres dessuten om springflo langs kysten i Asker og Bærum fredag ettermiddag og kveld.

Båttilbudet på fjorden er også rammet av været, melder Ruter. Linje B11 (Lysaker-Nesoddtangen) er innstilt. Reisende fra Lysaker bes benytte buss linje 31 til Rådhuset for videre ferdsel med båt B10 fra Aker brygge.

Line Camilla Bråthen (46) skulle fredag ettermiddag ta Nesoddbåten hjem fra Lysaker. Det gikk ikke som planlagt.

– Båten er innstilt grunnet vinden, så da må jeg ta buss til Aker Brygge og båten derfra. Litt surt, men det er ikke så ofte det skjer. Og det hadde vært verre om det ikke hadde gått båt i det hele tatt, sier Bråthen.

 

UVÆR: Rundt lunsjtider fredag vil det starte å blåse kraftig. Både meteorologen og brannvesenet anbefaler folk å sjekke at de ikke har løse gjenstander liggende usikret. Bildet er fra august da sterk vind også skapte problemer, som her ved Sjøholmen.

Ber folk sikre eiendeler

For å være føre var med hensyn til vind, anbefaler meteorolog Gislefoss folk å ta en ekstra sjekk på hva de har liggende ute.

– Løse gjenstander, som trampoliner, kan bevege seg. Folk bør løpe ut og sjekke hva de har liggende. Trær kan velte, i verste fall kan det velte trær over strømledninger som igjen kan føre at områder kan bli strømløse, sier Gislefoss.

 

VED SOLVIK: Springflo preget kysten i Asker og Bærum fredag.

Hos brannvesenet er de også forberedt på at det neste døgnet kan bli hektisk, men også de oppfordrer folk til å gjøre det de kan for å være best mulig forberedt.

– Sjekk fortøyningen til båten. Det ligger en del båter ute fortsatt, og ved mye vind pleier det alltid å være noen båter som sliter seg. Sikre også løse gjenstander og kontroller at stillaser og lignende står trygt. I tillegg kan det dette ned noen trær, så en oppfordring er kanskje å vurdere hvor man parkerer bilen, sier vakthavende brannsjef i Asker og Bærum brannvesen, Ansgar Danielsen.

Ved 14-tiden fredag la brannevsenet ut denne informasjonen på Twitter:

«Vi forventer ekstremvær og mange hendelser utover dagen. Nødnummer 110 skal kun brukes i akutte situasjoner, der det er fare for liv, helse eller alvorlig materiell skade. Ring 67 12 88 00 for å melde mindre alvorlige hendelser, nedblåste trær, vann i kjellere, osv.»

 

SER LYST PÅ DET: Det er fredag glimrende forhold for vindsurfing på fjorden, men vakthavende brannsjef Ansgar Danielsen mener det er en fordel å vite hva man driver med.

Brannvesenet har ikke satt inn noen ekstraordinær beredskap, men hvis oppdragene blir mange nok kan ekstra mannskaper kalles ut.

Natt til torsdag Politiet ber båteiere sjekke fortøyningen . Fredag ettermiddag og kveld ventes det altså enda sterkere vindkast.

VIND SKAPTE PROBLEMER: Flere trær veltet over parkeringsplasser og folk var strømløse

SKOGBRANN TORSDAG: Fant engangsgrill: – Fortsatt varme i røtter og bakken etter skogbrann

Ny runde – så fint

Runde nummer to med vind kommer natt til lørdag. Men en litt mer gunstig vindretning gjør at det ikke trenger å bli like ille i våre områder.

– Da kommer vinden vestfra, og det er ikke sikkert at vinden slår like hardt ned i indre Oslofjord, sier meteorologen.

Utover lørdagen kommer imidlertid de gode nyhetene når uværet har passert.

– Da klarner det opp og vinden minker. Det blir oppholdsvær, og særlig søndag ser ut til å bli en flott turdag med 15-16 grader og sol, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.