Tekno-omsorg til eldre

TEKNO: Sonja Stenmarck (t.h.) og Liv Sundt-Ohlsen prøver ut en elektronisk tavle som skal bidra til at eldre mennesker kan bo hjemme lenger. BEGGE FOTO: ANETTE ANDRESEN

TEKNO: Sonja Stenmarck (t.h.) og Liv Sundt-Ohlsen prøver ut en elektronisk tavle som skal bidra til at eldre mennesker kan bo hjemme lenger. BEGGE FOTO: ANETTE ANDRESEN

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Moderne teknologi skal gjøre at eldre kan bo hjemme så lenge de ønsker.

DEL

Henie Onstad: «Nå må du ta medisinen for det vonde benet ditt, fru Paulsen» sier en stemme over høyttaleren.

Opplysningen om når medisinen skal tas, er lagret i et system som er installert hjemme hos den eldre kvinnen.

Fru Paulsen kan også velge å få personlige påminnelser, som at hennes sønn fyller år i dag. En fallalarm utløses automatisk når fru Paulsen ramler i gangen hjemme. Stemmen er der igjen, og forteller henne rolig at «hjelpen er på vei».

Fru Paulsen kan kommunisere med hjemmehjelpen over Skype når hun lurer på hvordan medisinen hun skal ta, ser ut. I fremtiden kan slike elektroniske løsninger ta over for en del av helse- og omsorgstjenestene eldre mennesker får i dag.

Del på Facebook

Velferdsteknologi

Torsdag ettermiddag presenterte Bærum kommune, i samarbeid med SINTEF og Abilia AS, en demonstrasjon av elektroniske hjelpemidler for eldre. Målet er at de teknologiske løsningene skal gi eldre mennesker mulighet til å styre sin egen hverdag i større grad.

- For de fleste er ikke drømmen å komme på sykehjem, men å kunne bo hjemme så lenge som mulig. Denne teknologien gir større trygghet og sikkerhet for innbyggerne, sier Bærums varaordfører Lisbeth Hammer Krog.

- Velferdsteknologi kan også løse de store problemene vi vet vil komme, og som vi ser begynnelsen på allerede, sier Krog.

Velferdsteknologi for hjemmeboende kan bidra til å løse utfordringer når andelen eldre som trenger helse- og omsorgstjenester øker, og tilgangen på arbeidskraft synker.

- I fremtiden må hver fjerde ungdom jobbe innenfor pleie- og omsorg om vi skal holde oss på dagens nivå. Da må vi tenke nytt. Vi må jobbe smartere, og utnytte de ressursene vi har på en bedre måte, sier avdelingsleder for pleie- og omsorg, helseinformatikk i kommunen, Kristin Standal.

- Man kan for eksempel spare hjemmehjelpen for to besøk hos en bruker i løpet av en dag ved hjelp av elektroniske påminnelser, sier hun.

- Trenger mennesker også

Sonja Stenmarck (80) og Liv Sundt-Ohlsen (75) mener det er viktig at menneskene ikke forsvinner blant alle de tekniske løsningene.

De to kvinnene prøver ut en elektronisk tavle på veggen. Tavlen brukes til å styre de ulike elektroniske duppedittene. De er inne i et demorom, som er rigget til på Henie Onstad seniorsenter i forbindelse med konferansen.

Der inne kan deltagerne teste elektroniske løsninger som alarmer på kjøleskap, ovn og dør.

– Jeg kunne absolutt tatt disse tingene i bruk om det ble aktuelt. Det er veldig viktig å kunne bo hjemme så lenge som mulig. Det er der en hører til, sier Stenmarck.

– Det er jeg helt enig med deg i, men det viktig å ikke overdrive betydningen av å bo hjemme, sier Sundt-Ohlsen.

De er begge medlemmer av eldrerådet i kommunen, og er enige om at velferdsteknologi byr på mange etiske problemstillinger.

– Det kan nok være fristende for kommunen å satse på dette hvis en tenker økonomi. Det må ikke bli sånn at en bor i en leilighet full av bare maskiner. Man trenger mennesker også, sier Stenmarck.

– Samtidig kan velferdsteknologi frigjøre tid for helsepersonell, slik at hjemmehjelpen får mer tid til å prate med brukerne når de er innom. De teknologiske løsningene kan også bidra til aktivisering, sier Stenmarck.

Artikkeltags