Skip to main content

Hollywood-stemning i Sandvika

ISDRONNINGEN: I BærMuDas helt nye musikal blir vi kjent med skøytedronningen, filmdivaen, forretningskvinnen og kunstsamleren Sonja Henie. Caroline Haddeland-Herding er en av fire som spiller stjernen. ALLE FOTO: ANETTE ANDRESEN
ISDRONNINGEN: I BærMuDas helt nye musikal blir vi kjent med skøytedronningen, filmdivaen, forretningskvinnen og kunstsamleren Sonja Henie. Caroline Haddeland-Herding er en av fire som spiller stjernen. ALLE FOTO: ANETTE ANDRESEN

Torsdag kveld var det duket for glamorøs urpremiere på musikalen om Norges største internasjonale stjerne – Sonja Henie.

Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.

Rød løper, spesiallagede isskulpturer, unge skøyteprinsesser og et tårn med boblende champagne møtte publikum før premieren på ”Isdronningen – Sonja Henie” i Bærum Kulturhus.

Og glamouren stoppet ikke her. Med fjær og diamanter, skøyter og musikk, fikk publikum oppleve Sonja Henies glamorøse og hendelsesrike liv.

Bildeserie fra B+ : SE FLERE BILDER HER

Fascinert av Sonja

Musikalen er satt opp av BærMuDa (Bærum musikk og danseteater) i forbindelse med skøytedronningens 100-årsjubileum. Initiativtager, skuespiller og manusforfatter Cecilie Due har ruget på ideen i flere år.

– Jeg har lenge vært fascinert av historien om Sonja Henie, og synes hun fortjente en egen musikal. Hun har fått ufortjent mye motvind fra hjemlandet sitt til å være vår største stjerne, forteller hun.

Nazi-beskyldninger

Motvinden kom tydelig frem i forestillingen. Når Sonja Henies liv skal oppsummeres, er det nesten alltid et «men» knyttet til hennes bidrag under krigen. Hjemlandet klarte aldri å tilgi at hun hadde hilst vennlig på Hitler under OL i 1936, eller at hun ikke hadde stilt opp i Norges leir ”Little Norway” i Canada under annen verdenskrig.

I forestillingen portretteres saken fra Sonjas side, og hvordan hun aldri mente å ta parti med nazistene, eller å sluntre unna. Publikum blir kjent med en sårbar kvinne, som er i evig konkurranse med seg selv – mye takket være press fra en overambisiøs far og et sladrete og jantelov-preget hjemland. "Det må være ensomt å være så flink som henne", lyder det i en av låtene.

Fire Sonjaer

Til sammen fire skuespillere har rollen som Sonja Henie. De bytter på å vise hvem hun var fra barn og frem til hun ble godt voksen.

Manusforfatter Cecilie Due spiller den eldre Sonja Henie. Hun er til stede under hele forestillingen og ser tilbake på livet og kommenterer hva hun følte underveis og hvorfor ting ble som det ble.

Sofie Larsen Eide (13) fra Høvik spiller den yngste Sonja Henie. Det var denne Sonjaen som lærte å gå på skøyter av storebroren Leif, og som deltok i sitt første OL som elleveåring.

Ida Margrete Rinde Sunde (21) spiller Sonja rett før hun slår igjennom i USA, og Caroline Haddeland-Herding (35) fra Rykkinn spiller den glamorøse kunstløperen, filmskuespillerinnen og forretningskvinnen.

Sonjaene har med seg rundt 30 skuespillere og sangere fra BærMuDa og BærMuDa Mini, 40 musikere fra Prime Time Orchestra og Bærum symfoniorkester, skøyteløpere fra Bærum skøyteklubb og dansere fra Kristine Glennes Ballettskole. Cecilie Dues svoger og nabo, Helge Sunde, har komponert musikken.

–Amatørene virket jo proffe!

Ensemblet spilte for en fullsatt sal. Små, store og kjente hadde tatt turen. En av dem var ordfører Lisbeth Hammer Krog. Hun var mektig imponert over amatørene.

– Dette var storslagent, amatørene virket jo proffe, både vokalt og på koreografien. Og for noen fantastiske kulisser!

Flere av publikummerne trakk frem hvordan Sonja Henie krydret Bærums kulturliv.

– Hun var en kvinne med mange sterke sider og betydde mye for Bærum
med sin generøse gave, Henie Onstad Kunstsenter, sa Trine Bendixen, kultursjef i Bærum.

Kunstner Björg Thorhallsdottir fortalte at Henie var et stort forbilde for henne da hun jobbet på Henie Onstad Kunstsenter i studiene.

– Liten pike kan bli konge i eget rike, smilte hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.