Skip to main content

Hold deg unna fjordisen!

FARLIG: De tre isfiskerne i Ostøysundet drøyer sjansene ganske mye. FOTO: FREDDY NILSEN
FARLIG: De tre isfiskerne i Ostøysundet drøyer sjansene ganske mye. FOTO: FREDDY NILSEN

Selv om det har vært en lengre periode med ekstrem kulde, har dette ikke gjort at fjordisen er farbar. Snarere tvert imot.

Søndag 26. desember ble det observert turgåere på fjordisen, noe som gjør isoppsynets sjef Leiv H. Moe bekymret.


– Det er forbundet med stor fare å ferdes på isen nå. La deg ikke lure av kulda. I fjor vinter hadde vi også en lang kuldeperiode, særlig i romjula. Dette førte til at isen ikke la seg før 20. januar. Egentlig er vi i rute, selv om det virker helt ufattelig. Men poenget er at ekstremt lavvann, samt nordavind, har ført brakkvannet i overflaten ut av fjorden. Dette har ført et mer saltholdig vannsjikt opp fra bunnen, som hindrer tilfrysing. Hold dere langt vekk fra fjordisen, og vent til de gamle juletrærne dukker opp. De får vi etter å ha tatt kontakt med juletreselgerne i forkant, opplyser havnesjef Leiv H. Moe på telefon fra hytta.

 

Informasjon om isforholdene kan du få istelefonen til Bærum kommune på telefon 800 81 818

Innefrosset båt

For Jan Erik Fossnes på Blakstadtangen er åpent hav det beste. Da drar han ut med fiskebåten sin. Men akkurat nå går det ikke.


– Nå ligger isen for tykk akkurat her inne i Blakstadbukta. Man kan jo spørre seg hvorfor, når det er åpent i Leangbukta, sier Fossnes. Nå må enten isen forsvinne igjen eller legge seg skikkelig så han kan komme utpå med pilkeutstyr.


– Foreløpig kan jeg anbefale isfiskere å dra til Sandungen, der er det fint, særlig for barnefamilier, sier Fosnes.

Bruk innlandsisen

En telefon til fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth i NJFF gir samme konklusjon. Han oppfordrer folk som ønsker å fiske på isen å oppsøke innlandsvannene. Der har isen lagt seg for lengst, også på vann som vanligvis ikke er farbare før godt ut i januar. Her er det trygt.


– Det er strømningsforholdene som bestemmer tidspunktet for islegging. Jeg var selv ute og kikket her om dagen, og la merke til at det dampet godt av fjorden. Fjordisen er mye mer lunefull enn i innlandet på grunn av større varmekapasitet i forhold til volum og strøm. Selv om det i utgangspunktet er god is, så vil den spises fort opp av ugunstige strømforhold, slik at det blir flekkvis utrygt. Ha respekt for isen, og sjekk tykkelsen med isbor! oppfordrer Øyvind Fjeldseth.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.