– Vi ønsker sterkt å komme i kontakt med alle dem som ga far førstehjelp, vi ønsker så inderlig å få takket, sier Åsta Braathen.

Hennes far, Trond Samuelsen (88), fikk hjertestans og falt om på vei til T-banen ved Østerås stasjon i 18-tiden torsdag kveld. Han skulle ta T-banen inn til Oslo for å gå på konsert.

– Vi har fått kontakt med en av de tre som hjalp til. Han hadde ringt 113 før han gikk ut av bilen, en dame kom til umiddelbart, og rett etterpå kom en lege tilfeldigvis. Førstemann hadde vært på førstehjelpskurs i forrige uke, forteller Braathen.

– Pappa var livløs så han måtte gjenopplives, de som reddet livet hans visste hva de gjorde. Ifølge sykehuset har de gitt livreddende førstehjelp ved å holde hjertet i gang, forteller Åsta.

Brukte krefter – ribbein knakk

Når hjertestans inntreffer er det avgjørende å starte hjerte- og lungeredning med en gang. Hvert minutt teller, og sjansen for å overleve synker dramatisk for dem som ikke får hjelp.

– De som reddet far har brukt krefter, til og med ribben var brukket for å holde hjertet hans i gang. Da ambulansefolkene kom til Ovenbakken måtte de antagelig nedprioriterte å få navnet på redningsmennene – siden pappa der og da var livløs og måtte gjenopplives. Vi ønsker å takke alle tre. De tror sannsynligvis de var vitne til et dødsfall – men pappa er en stayer, og er i live. Han er overført fra Rikshospitalet til Bærum sykehus hvor han får behandling nå, forteller Åsta Braathen.

LES MER:

Skulle selge bilen – veltet på taket

Mann døde etter slåsskamp 

– Viktig å kunne førstehjelp

Veldig mange mennesker kan være med og redde liv, man må bare vite hva som skal gjøres når de kommer på et åsted. En annen viktig faktor er å tørre.

– Det er viktig at folk kan førstehjelp og holder seg oppdatert, sier Therese Dahl Kristensen, kursholder og rådsmedlem i Bærum Røde Kors Hjelpekorps.

Hun er ofte rundt og holder kurs i førstehjelp.

– Det er bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe som helst på et åsted. Mange er redd for å gjøre feil, derfor er det så viktig at alle lærer førstehjelp og holder seg oppdatert og øver. Førstehjelp er ferskvare. Har du øvd mye vil du også være mye sikrere og bedre forberedt hvis du står overfor en situasjon hvor du må utføre hjelp, sier Dahl Kristensen som legger til at alle kan bruke hjertestarter hvis det er tilgjengelig.

LES OGGSÅ: Kunde slått i hodet under krangel i bilforretning