Skip to main content

Hjertepasient: – Jeg brukte opp en hel desinfeksjonsflaske

Geir Gilde roser sykepleierne, legene og ambulansepersonalet han fikk ved Bærum sykehus, men er kritisk til renholdet.
Geir Gilde roser sykepleierne, legene og ambulansepersonalet han fikk ved Bærum sykehus, men er kritisk til renholdet.

Han lå på Bærum sykehus i fem dager for hjerteinfarkt. Geir Gilde reagerte på «hvor møkkete» det var på sykehuset.

– Alle vi tre som lå på rommet, reagerte sterkt på det. Fra jeg kom inn torsdag morgen til jeg ble sendt hjem mandag ettermiddag så jeg ingen renholdersker, sier Geir Gilde fra Gjettum.

Torsdag 23. februar ble Gilde lagt inn på Bærum sykehus på grunn av hjerteinfarkt. Han ble skrevet ut etterfølgende mandag i 14-tiden. Gilde etterlyser bedre renholdsrutiner.

– Jeg vil ikke bruke for sterke ord, men jeg er sjokkert. Jeg er bekymret for smittevernet, sier Gilde.

– Gult under toalettskålen

Ifølge Geir Gilde var det støv oppetter veggene rundt desinfeksjonsflaskene på toalettene, fulle søppelbøtter, papirbiter og plastrester på gulvet og støv i vinduskarmene.

– Tok jeg pekefingeren langs vinduskarmen, ble fingertuppen møkkete, sier Gilde og demonstrerer på bordflaten.

Enda verre var det på toalettene, ifølge Gilde.

– Det var helt gult her, sier han og holder opp toalettskålen på et av toalettene ved hjerteavdelingen i syvende etasje.

– Jeg kviet meg for å sette meg ned. Jeg brukte opp en hel desinfeksjonsflaske de dagene jeg var innlagt.

Inndelt i hygienesoner

– Vi er på sengerommene og toalettene stort sett en gang i døgnet, men det kan forekomme at det kan være sølete på toaletter ved sengepostene, uten at jeg kan si at det er slik hele tiden. Med moderne renhold tar man ikke rommene fra innerst til ytterst. Men det er ikke slik at renholderskene ikke har vært innom på fem dager, sier avdelingssjef for renhold og tekstil i Vestre Viken, Kjersti Lohne Enersen.

Etter renholdsrutinene deles sykehuset inn i i tre hygienesoner (se fakta). Inndelingen forklarer hvilke rom og områder som prioriteres.

Det samme renholdet skal gjøres på operasjonsrom og laboratorier, ifølge Enersen, mens pasientrom skal ha et «rent preg».

– Renholderskene vurderer om lister, vegger og møbler bør vaskes, sier hun.

Skal vaskes hver dag

Ifølge renholdsrutinene for Vestre Viken skal pasientrom, undersøkelsesrom og toaletter i kontor- og administrasjonsområder vaskes hver dag, mandag til fredag. Toaletter og berøringspunkter, eksempelvis dørhåndtak, skal prioriteres av smittevernmessige hensyn.

I helgene skal renholdspersonalet som er ansatt av Vestre Viken, utføre et såkalt tilsynsrenhold.

– I helgene er det tilsyn hvor prioriterte områder tas, altså berøringspunkter. Det kan komme i konflikt med det estetiske, sier Enersen.

Les flere nyheter her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.