Skip to main content

Himmeljegernes isødeopplevelser gikk rett i hjerterota

GODE BRØDRE: Multihandikappede Simen Tannæs-Fjeld og broren trakk fullt  hus da de snakket om sin ekspedisjon i Nordvestpassasjen. FOTO: ANETTE ANDRESEN
GODE BRØDRE: Multihandikappede Simen Tannæs-Fjeld og broren trakk fullt hus da de snakket om sin ekspedisjon i Nordvestpassasjen. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Lars Martin Tannæs-Fjeld og hans multihandikappede bror Simens ekspedisjon i Nordvestpassasjen fikk frem følelsene hos folk.

En fullsatt multisal i Asker kulturhus hadde troppet opp for å høre om den tøffe turen de to brødrene fra Bleiker hadde gjennomført. Simen Tannæs-Fjeld er psykisk utviklingshemmet, har cerebral parese, epilepsi, minus 15 på begge øynene og cøliaki. Likevel klarte han ved bistand av gode hjelpere å tilbake legge 435 kilometer i Nordvestpassasjen i Canada med temperaturer ned i 31 minus.

Amundsens-kjølvann

Onsdag kveld stilte de to opp og fortalte om ekspedisjonen i Amundsens kjølvann fra Cambridge Bay til Gjoa Haven. 23 dager, fra 10. april til 2. mai i år, tok turen. De startet ved Amundsens polarskute Maud som fortsatt ligger i Cambridge Bay, og hva kunne vel passe bedre to Asker-karer begynte skituren ved skuta som ble bygget hos Chr. Jensen i Vollen i Asker. Planen er jo at den snart skal vende hjem også.
Lars Martin fortalte at den første overnattingen var i en iglo bygget ved Maud. Deretter var det teltlivet som gjaldt.

SE BILDER FRA EKSPEDISJONEN HER:

Uvanlig tur

Vi fikk høre om en ferd utenom det vanlige, ikke nok med at de gikk på tur i et område som er krevende nok for folk i god form, de måtte også ta spesielle hensyn sin multihandikappede turkamerat. Bror Lars Martin fortalte at de sjekket helsetilstanden til Simen hver time, på grunn av cøliakien var også menyen spesiell. Under trening spiste de for eksempel pølsegrøt, som sikkert er raffe saker, på selve ekspedisjonen hadde de en annen mystisk miks som det ikke kom helt klart frem hva besto av.
Lars Martin snakket også om Simens oppvekst for at vi skulle forstå hvilke utfordringer han har hatt og har. Simen sa for eksempel sitt første ord da han var 7 år. Et viktig aspekt med turen var da også å rette søkelyset mot at det er viktig for psykisk utviklingshemmede å holde seg i form.
– Etter ekspedisjonen har Simen bedre kondisjon og styrke, prater mer på eget initiativ og uttrykker følelser og tanker bedre, sier broren.

Ståpåvilje

– Jeg er veldig imponert over Simen. Han har en ståpåvilje, og er aldri sur når han går på ski, sier Morten Johansen, som sammen med Halvor Marius Hagen var med som profesjonelle guider. Femte ekspedisjonsdeltager var Sigurd Solheim Aakhus fra Rykkinn.
– Det var fantastisk å høre om ekspedisjonen. Turen i seg selv var imponerende nok, og at Lars Martin tok den med Simen har jeg veldig stor respekt for, sier Morten Lien fra Bleiker.
Den gamle skolekameraten til Lars Martin var full av beundring for det brødrene hadde gjort, og det gjaldt nok alle de andre som hadde møtt frem også.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.