Skip to main content

Himmeljegerne mot Sydpolen

Lars Martin (t.v.) og broren Simen Tannæs-Fjeld hadde det moro på ekspedisjonen i Nordvestpassasjen.
Lars Martin (t.v.) og broren Simen Tannæs-Fjeld hadde det moro på ekspedisjonen i Nordvestpassasjen.

Nå vil psykisk utviklingshemmede Simen Tannæs-Fjeld (32) og broren Lars Martin (28) til Sydpolen, i kveld kan du se ekspedisjonen deres i Nordvestpassasjen.

I mai gikk de to brødrene fra Bleiker i Asker fra Cambridge Bay til Gjoa Haven.

435 kilometer på ski tilbakela de i Nordvestpassasjen i Canada med temperaturer ned i 31 minus. Og i kveld onsdag vises dokumentaren fra turen klokken 21.40 på TV2.

Himmeljegerne er navnet de ga ekspedisjonen, og nå vil de ut på en enda lengre tur – til Sydpolen.

Helst til Nordpolen

– Simen ville helst til Nordpolen, men der er det mer isbjørn enn i Canada, råker og skruis, så jeg sa til ham at Nordpolen nok ikke passer oss, vi satser på Sydpolen i stedet, sier Lars Martin Tannæs-Fjeld (28). Men det er ikke akkurat noen enkel tur det heller selv om de ikke har tenkt å gå helt fra kysten og inn til polpunktet.

– Nei, en full-lengder er nok ikke noe for Simen og meg, så vi er i kontakt med folk som kan fly oss inn til 550 kilometer fra polpunktet. Vi har beregnet å bruke opptil 40 dager på turen, da det kan være guffent vær og veldig kaldt, sier Lars Martin.
 

Tur til 3 millioner

Han understreker at ingenting er avgjort ennå da en Sydpol-ekspedisjon kan koste opp til 3 millioner kroner.

– Men jeg tror det er mulig å finansiere det fordi sponsorene vi hadde på ekspedisjonen i Nordvestpassasjen er veldig fornøyde.

Drømmen er å gå til Sydpolen i 2016, sier han.

– Hvorfor ut på ekstreme ekspedisjoner?

– Det aller viktigste for Simen og meg er å ha det gøy sammen, og det gir Simen en enorm mestringsfølelse å klare dette. Dessuten viser det andre at jobber man hardt kan man klare å legge ut på tur selv om man er utviklingshemmede, sier Lars Martin.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.