Skip to main content

Her lages rundt en halv million laks

Her presses rognen ut av hunnlaksen.
Her presses rognen ut av hunnlaksen.

Asker og Bærum Historielag hadde denne gang lagt møtet sitt til «sykkel-Smedsvingen», hvor det var hektisk aktivitet med stryking av hunnlaks.

– Dette er noe vi gjør hvert år, og som er av stor viktighet for fiskelivet i Sandvikselva. Ja, for den øvrige fjorden også. Vi regner med rundt 97 % overlevelse når smålaksen slippes ut fra klekkeriet i Hamangåsen som smolt etter to år, opplyser «egglederen», konsulent Morten Merkesdal fra Bærum kommune.

Ørreten hadde de gjort seg ferdig med. Tilbake sto 23 hunnlaks sprengfulle av rogn. De ble tatt opp i en samlekum en for en, og strøket for rogn – ca. 1 liter fra hver. Dette ble befruktet med noen få spiseskjeer melke. Det var alt som skulle til.

– Er ikke dette dyreplageri, å ta fiske opp av vannet så lenge?

– Langt ifra. Vi voldtar den nennsomt, humrer Merkesdal fornøyd.

LES OGSÅ: Fikk 5,5 kilos laks ved Kjørbo

Opprinnelig måte

Klekkeriet ble anlagt i 1857, og det historielagsmedlemmene var vitne til nå var den opprinnelige måten å foredle fiskestammen på. Mye annet har vært forsøkt fra 1900-tallet, men man har alltid funnet tilbake til det opprinnelige.

– Fisken ser vakker og flott ut, men såkalt «skomakerlaks» har aldri vært populært som menneskeføde. Alt som er av kraft og smak i fiskekjøttet er gått med til å produsere rogn og melke, understreker Morten Merkesdal.

LES OGSÅ: - Død fisk i Sandvikselva et friskhetstegn

Les flere nyheter fra Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.