Skip to main content

Her kan du gå vårskitur i Bærumsmarka

START: Demningen ved Østernvann er første etappe av denne turen. Sjekk isforholdene før du beveger deg ut på islagte vann i marka nå om dagen.

Lange lyse dager frister til uteliv. Våren er i anmarsj. Det sildrer og renner overalt, men det er fremdeles snø og skiføre i marka.

Denne uken starter vi turen fra Østernvannsvingen. Her er det parkeringsplass og kort vei inn i marka.

Første etappe går til demningen ved Østernvann. Her tar vi løypa til venstre og krysser over vannet. Følg med på føremeldingen for oppdatert informasjon om isforholdene.

Noen hundre meter før løypa går opp fra vannet, innerst i en liten vik, dukker det opp en bergsprekk. Dette er sannsynlig et minne fra permtiden for ca. 250 millioner år siden, en urolig tid i Oslo-området med vulkanutbrudd og forkastningsdannelser. Vannet går inn i kløften, så det er lettest å komme seg hit på vinterstid. Et spennende sted for liten og stor.

LES OGSÅ: Nå kan det bli fritt frem for elsykler i marka

Helt til høyeste punkt

Vi følger løypa fra vannet, oppover langs Hestmyrbekken, til vi krysser Brunkollveien ved Hestemyra. I neste løypekryss tar vi til høyre mot Eiksbakkhytta, eller Dæliseterhyttene som det står på kartet. Dæliseter lå mest sannsynlig der hvor Eiksbakkhytta ligger i dag. Det er et velegnet sted for en seter, sørvent, lunt og rett ved bekken.

Her er det tid for en drikkepause før vi går videre til venstre mot Blekketjern. Det er noen skikkelige kneiker det siste stykket, men belønningen får vi når vi kommer opp hit i hjertet av Bærumsmarka. Her er det et flott løypenett som tar oss over myrer og langs vann. Blekketjern ligger 450 meter over havet, rett sør for Tjæregrashøgda, Bærumsmarkas høyeste punkt med sine 485 meter over havet.

PAUSETID: Ved Eiksbakkhytta tar vi en drikkepause.

Skispor som smelter

Turen vår fortsetter til venstre mot Brunkollen. Her er det tid for en rast. På Brunkollen er det både flott utsikt og deilige skoleboller. De holder åpent i helgene og har suppeservering på tirsdager og onsdager. På vei tilbake får vi lønn for strevet opp alle bakkene og nyter de morsomme utforkjøringene ned til Østernvann. Siste bakken ned til vannet kan det være lurt å ta av skiene.

HVA MED YOGA ELLER GRATIS MIDDAG?:  Markahyttene går nye veier for å lokke deg ut

Vi staker oss over vannet og er snart ved demningen. Siste kilometeren går slakt nedover til parkeringen. Vel tilbake har vi tilbakelagt 15 kilometer i et variert og flott terreng.

Snøen smelter fort i vårsolen, så sjekk Skiforeningen.no, for oppdatert føremelding og ismelding.

NB! BIldene til denne reportasjen ble tatt 20. mars

God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.