Skip to main content

Her kan alle game uten mas fra mamma og pappa

FAST TREFF: Hver fredag fra klokken 17 treffes barn og ungdom på det nye Spillhuset på Bekkestua Arena. Lars Didrik Dahl (20), Mina Nicoline Solum (17) og Brian Strømfors (24) har vært med å bygge opp det nye tilbudet til Bærum kommune hvor ungdom kan komme og game. I april skal det arrangeres åpent møte hvor foreldre kan komme og lære om gaming.

På Spillhuset kan du spille så mye du vil uten at mamma og pappa maser.

Småpratende, men dypt konsentrert foran det store lerretet, sitter Lars Didrik (20) Mina Nicoline (17) og Brian (24) med hver sin spillkonsoll. I bakgrunnen summer lyden fra rullende skateboards.

– Noe av det som er så bra med dette nye tilbudet er at du kan dra hit og treffe andre gamere. Jeg er veldig glad i å snakke med folk, og nå kan jeg kombinere det med spilling her, forteller Mina Nicoline Solum fra Haslum.

Foreløpig er det veldig få jenter som er på Spillhuset, det håper Mina det blir en endring på.

Skulle gjerne hatt flere jenter

– Det hadde vært fint med noen flere jenter, når tilbudet blir bedre kjent kommer de kanskje, for det er mange jenter som sitter hjemme og spiller, sier Mina.

De tre gamerne er på det nye Spillhuset på Arena Bekkestua, et spillhus de selv har vært med på å bygge opp.

Spillhuset er drevet av unge gamere i samarbeid med Ungdom og fritid i Bærum kommune. Her kan du spille dataspill og henge med andre som har samme interesse innenfor gaming.

ALENE: Mina Nicoline Solum er en av veldig få jenter som er på Spillhuset. – Jeg vet det er veldig mange jenter som sitter hjemme og gamer alene, jeg håper flere vil ta turen hit til Bekkestua, sier Mina. FOTO: KARL BRAANAAS

Et samarbeid med kommunen

– Ungdom og fritid i Bærum kommune har i samarbeid med ti ungdommer brukt det siste året på å planlegge og etablere Spillhuset. Ungdommene har søkt midler i kommunen, satt opp budsjett, bestilt deler, kranglet med IT kontoret og montert pc-er og annet utstyr, og nå driver de dette fritidstilbudet på frivillig basis, forteller sosionom Lars Kristian Amundsen i utekontakten i Bærum kommune.

Spillhuset tilbyr gaming i alle mulige former og er åpent for ungdom som er interessert i gaming.

– Spillhuset ønsker å legitimere dataspill som en fritidsaktivitet på lik linje med andre fritidsaktiviteter, forteller Amundsen.

FØLGER MED: Psykolog Ingrid Greve Kostøl og sosionom Lars Kristian Amundsen hos utekontakten i Bærum følger opp og er ofte til stede på Spillhuset, Her lærer Jan Markus Jahnsen bort litt om spill. FOTO: KARL BRAANAAS

Målet er levende og inkluderende miljø

– Vårt mål er å skape et levende og inkluderende miljø for gaming og gaming kultur. Vi ønsker at ungdom som er opptatt av gaming skal ha et sted å dra hvor de kan møte andre som har samme interesse som dem selv, sier Amundsen.

– Vi planlegger også ulike workshops i forhold til pc bygging og spilldesign. I tillegg vil vi har egne kvelder med bare CS go, League of Legends, og Minecraft for å nevne noen spill. Vi ønsker at Spillhuset skal være et sted hvor ungdom opplever mestring og får tilbake troen på seg selv og sine omgivelser, forteller Amundsen.

Amundsen synes det har vært veldig inspirerende å se at det er mulig å treffe ungdom som hjelpeapparatet ikke klarer, eller sliter med, å få kontakt med.

– Hjemme hos mange av disse ungdommene er det et høyt konfliktnivå rundt dataspill. Noen ligger an til, eller har allerede, mistet skoleplassen sin.

Foreldre foretrekker idrett

Flere av dem Budstikka snakker med på Bekkestua forteller at foreldre veldig ofte maser på barna når de mener det blir for mye spilling.

Ungdommen mener mammaer og pappaer vet veldig lite om den fritidsaktiviteten de har valgt.

Undersøkelser viser at foreldre foretrekker at barna driver med idrett fremfor gaming.

Brian Strømfors fra Asker forteller at det ikke bare er selve spillingen som er viktig for ungdommen.

– Det er like mye kulturen rundt spillingen og det sosiale det fører med seg som er viktig. Derfor er det så utrolig bra at vi kan møtes her på fredager etter klokken 17. Vi håper at tilbudet kan bli utvidet til flere dager i uken.

Prøver å få med foreldre

– Vi skal også holde et seminar for foreldre sammen med Ressursteam for ungdom den 4. april. Dette er et seminar hvor foreldre som trenger mer informasjon om dataspill og ungdom får vite mer om kommunens tilbud og Spillhuset, samt prøve gaming sammen med Spillhuset gjengen, sier Amundsen.

SAMSPILL: Lars Ohne (16) og Conrad Aleksander gamer foran en av skjermene på Spillhuset. FOTO: KARL BRAANAAS

Skateboard, BMX, Inline, Capoeira og Nysirkus

Arena Bekkestua er et multianlegg for ungdom, driftet av Ungdom og Fritid i Bærum kommune. Anlegget består av innendørs aktivitetshall, utendørs skatepark så vel som Arena Pizza Cafe, Arena Shop, PC rom. Her finner du også et mindre rom for aktiviteter som f.eks. bursdagsfeiring, møter, bordtennis. Det er dette mangfoldet Spillhuset er blitt en viktig del av.

Kjerneverdier

Prosjektgruppa på Spillhuset har utarbeidet tre kjerneverdier som skal ligge til grunn for Spillhuset. Disse er:

Trivsel

Vi er opptatt av at ungdom som besøker Spillhuset skal gå derfra med et smil om munnen og lyst til å komme tilbake.

Kunnskap

Spillhusets medlemmer har kompetanse på både PC bygging og spilldesign. Det vil bli arrangert egne workshops for dette hvor ungdom kan melde seg på.

Spillhuset ønsker å være med på å spre kunnskap om gaming gjennom egne seminarer for foreldre og hjelpeapparatet. Dette er i samarbeid med Ressursteam for ungdom og Utekontakten i Bærum kommune.

Samhold

Mange av ungdommene som spiller dataspill har et fellesskap på nett. Vi ønsker å skape et møtested hvor man kan treffe andre som er opptatt av det samme som deg selv ansikt til ansikt.

Spillhuset er et samlingssted for ungdom som er opptatt av dataspill. Ved å ha fokus på de tre kjerneverdiene ønsker vi å skape et miljø for gaming og gaming kultur.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.