Skip to main content

Her er premiesamlingen Asker sa nei til

Gir bort: Grunnet plassmangel hjemme i ny leilighet gir rallylegenden Kjell Gudim vekk sin helt unike premiesamling. Vålerbanen takket ja da hans egen kommune ikke hadde plass til 60 meter med premier. I løpet av hans over 60-års lange karriere har han slitt ut ikke mindre enn 87 biler.
Gir bort: Grunnet plassmangel hjemme i ny leilighet gir rallylegenden Kjell Gudim vekk sin helt unike premiesamling. Vålerbanen takket ja da hans egen kommune ikke hadde plass til 60 meter med premier. I løpet av hans over 60-års lange karriere har han slitt ut ikke mindre enn 87 biler.

Asker kommune sa nei. NAF Trafikksenter på Våler i Hedmark sa ja takk til rallylegenden Kjell Gudims helt unike premiesamling.

Artikkelen ble først publisert i Askeravisen

– Jo, jeg er skuffet over min egen kommune. De svarte med at de ikke har noen plass, og har derfor ingen mulighet til å ta imot premiesamlingen. Men den kunne jo ha blitt stilt ut i kulturhuset, undrer Vollen-mannen Kjell Gudim (82).

Han var aktiv rallykjører gjennom 61 år og kan skilte med en premiesamling som måler 60 meter med sølvpokaler, krystall og tinn.

– Vi skulle gjerne ha hatt premiesamlingen hans her i Asker. Men vi fant ingen løsning. Bygda vår er åpen for å finne plass på sikt, kommenterer varaordfører Per Anders Owren.

– Vi er bare takknemlig. Her kommer Kjells premier til heder og verdighet med rundt 70.000 besøkende hvert år, svarer en strålende fornøyd Våler-ordfører Kjell Konterud.

LES OGSÅ: 60 meter premier søker ny eier

Porsche

For to år siden flyttet den evig glade gullgutten i norsk rally og fru Jorunn fra 330 kvadratmeters villa i Vollen til en «hybel» på 120 kvadratmeter litt lenger bort i bukten. Da var det ikke plass til premiesamlingen lenger. Han innrømmet at det var litt sårt, fordi premiene har vært en viktig og stor del av livet hans.

Siden flyttingen har premierene stått nedpakket i pappesker på gården hans på Gol i Hallingdal. På NAF Trafikksenter (Vålerbanen) i de dype skoger nord for Kongsvinger, har ansatte pusset sølvpokaler de siste dagene og plassert disse inn i nyinnkjøpte glasskap.

– Jeg angrer ikke en kilometer på at jeg har kjørt rally i over 60 år. Nå har jeg akkurat kjøpt meg en ny Porsche. Det er nummer seks i Porsche-rekkene, og jeg er klar for Midnattsol i Sverige til sommeren.

LES OGSÅ: Rally går i arv

– Kjell er en levende rallylegende, blant de aller største her i landet og er fortsatt aktiv. Imponerende. Vi i NAF ønsker å ta vare på historien. Ved at han kom til oss med premiesamlingen sin, kan folk som besøker Vålerbanen selv se hva Kjell har oppnådd, forteller presidenten i NAF Odd Samuelsen fra Vollen da familie, venner og rallykolleger hyllet Kjell Gudim under den offisielle åpningen av den komplette premieutstillingen sist mandag.

– Da jeg passerte 29 meter med premier, stoppet jeg å telle, smiler rallykjøreren som har kjørt rundt 1.000 billøp og er den nordmannen som har flest førsteplasser til sammen på norske baner og i rally.

LES OGSÅ: Slik gikk det da de kjørte rally på galoppbanen

Førerkort

Førerkortet til Kjell var knapt nok en time gammelt da han fikk låne bilen til sin far, og kjørte rett til Stockholm; en befrielsestur for en svært fersk sjåfør. Den eneste beskjeden Gudim senior ga junior var at det var venstrekjøring i Sverige. Jomfruturen gikk bra.

– Det lå noen fartsgener i meg allerede da, humrer Kjell.

Men rallygenene hans kom egentlig til syne lenge før det.

– Jeg var bare seks år gammel da jeg satt på med min mor bak rattet med far ved siden av. Far syntes mor var litt hard på gassen. Til slutt ble det litt for hardt trykk med høyrefoten og bilen rullet rundt på taket uten at det skremte meg.

– Som 16-åring tok jeg motorsykkellappen. På den tiden så jeg hvert eneste speedwayløp på Dælenga i Oslo. På vei hjem til Nesbru satte jeg omtrent ny pers hver gang, godt inspirert av disse deltagerne. Eller da jeg som 16-åring tyvlånte bilen til far. Han hadde mistanke fordi bensintanken var stadig tom. For å gardere seg mot tyveri, fikk han montert en ekstra tenningslås under dashbordet. Men broren min røpet hemmeligheten og jeg fortsatte med å tyvlåne bilen, ler Gudim som har nok en historie på lager.

– Da jeg var sjåfør og tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden kjørte jeg en norsk lege som syntes at det gikk j ... fort. Flere år senere møtte jeg den sammen legen under et rallystevne. Han sa til meg: «Du måtte bli rallykjører».

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.