– Det kom to karer kledd i håndverkerbukse og med munnbind inn i butikken. De kom rett mot oss og truet meg med pistol, sier innehaver Knut Hellman av Gullsmed Hellman i Sandvika.

Klokken 09.42 mandag morgen opplevde han og en kvinnelig ansatt marerittet, bevæpnede ranere på jakt etter smykker.

– De fikk med seg en del ringer og kontanter. Men jeg aner ikke hvor store verdier det er snakk om, vi har ikke fått summet oss helt ennå, sier Hellman til Budstikka mandag ettermiddag.

– Men heldigvis har vi trent på dette, vi har jo sett at det er en viss mulighet for alike hendelser kan skje i den bransjen vi driver, fortsetter den erfarne gullsmeden.

De to ranerne snakket engelsk, og Hellman betegner oppførselen deres under ranet som «forholdsvis snille».

Ingen pågrepet

Etter at de to falske håndverkerne hadde tømt montre og kassaapparat, beordret de Hellman og hans kollega ned i kjelleretasjen.

– Vi ble liggende der til vi skjønte at de hadde gått fra butikken. Jeg kom meg løs og fikk varslet politiet, sier Knut Hellman, som skrev dette på Facebook i dag:

«Som dere kanskje har fått med dere ble vår butikk i Sandvika ranet i dag. En ubehagelig opplevelse selvfølgelig, men vi har det etter forholdene bra. Ikke mye som ble ødelagt, men store verdier er borte.»

Politiet fikk meldingen klokken 10.04, hvilket innebærer at ranerne fikk rundt 20 minutters forsprang på politiet. Ranerjakten i umiddelbar nærhet til butikken førte ikke frem, og ingen er foreløpig pågrepet eller mistenkt for ranet.

– Vi har sikret oss en del spor, samt at publikum har kommet med tips. Ellers har vi lite å gå på per nå, sier Steinar Slotte ved politiets kriminalavdeling.

Han er foreløpig forsiktig med å utdype ytterligere rundt sporene politiet har sikret seg, av hensyn til etterforskningen. Men Slotte sier at den såkalte modusen, altså hvordan tyvene går frem og hva de tar med seg, ikke umiddelbart har ført politiet mot et bestemt miljø.

Politiets kriminalavdeling prioriterer ranet høyt, og har etterforskere som jobber med saken utover mandagskvelden.

Beskrivelser

Den ene raneren var kledd i hvit malerbukse, lyse sko, hvite hansker. Mannen er ca. 170 - 175 cm høy og 25-35 år med normal kroppsbygning. Han snakket gebrokkent engelsk under ranet, beskrives som etnisk afrikansk, men ikke veldig mørk. Det var denne raneren som bar pistol.

Den andre raneren beskrives som 175 - 180 cm høy, 25-30 år og av etnisk utenlandsk opprinnelse. Han var kledd i hvit støvpustemaske, mørk overdel og grov mørk arbeidsbukse. Mannen snakket gebrokkent engelsk under ranet og bar på en mørk bag. Han skal være lysere i huden enn den andre raneren.