Skip to main content

Helsesøster fortviler over gråtende elever – skulle ønske russebusser ikke fantes

HJELPER MANGE: Tone Lise Jakobsen forteller at hun og de andre helsesøstrene kan gi gode råd for å bedre kunne takle negative følelser og tanker. Foto: Karl Braanaas

– Det er for mange som sliter, sier helsesøster ved Asker videregående skole. Hun skulle ønske russebusser ikke fantes.

Flere helsesøstre Budstikka har snakket med sier det samme: Det er en stor økning av unge som ber om hjelp fordi de føler seg ekskludert og utenfor på videregående.

En som har fulgt russebussdebatten i Budstikka de siste dagene er Tone Lise Jakobsen på Asker videregående skole. Hun har vært helsesøster i 12 år, og ser at russemiljøet er blitt mer kynisk de siste tre-fire årene. Særlig det at man må vurderes og stemmes inn for å få være med på buss.

Foreldre tar kontakt

– Jeg blir så irritert på det «stem inn, stem ut»-opplegget. Tenk deg selv, følelsen du sitter med når du blir stemt ut, at du ikke er god nok – samtidig skal du sitte og lære fysikk, sier hun.

Hun forteller også at mange foreldre tar kontakt og forteller at dette er «helt forferdelig». Selv skulle hun gjerne avviklet hele russebussordningen hvis hun hadde kunnet.

LES OGSÅ: Elevrådsleder: – Lettere å være russ uten buss her

LES OGSÅ: Russepresident provosert av negativt russebuss-fokus  

Alt for bussen

Helsesøsteren forteller at de som er på buss ofte spiser lunsj sammen, fester sammen og ferierer sammen. Det er bursdager, vorspiel og dugnad med bussen. I helger og i høstferien er det jobbing på bussen. Hun understreker at for mange er det å være på russebuss en fin sosial opplevelse, at de lærer teamarbeid og administrasjon samt har et treukers partyliv.

Men hun synes det er bekymringsfullt at planleggingen starter så tidlig og varer så lenge.

– Det er grusomt når vennene dine kommer med på en buss, og ikke du. De du før var sammen med har ikke tid til deg lenger. Og alt er synlig på sosiale medier – døgnet rundt, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Rektor advarer mot russetrend med audition  

Mer ensomhet

Helsesøsteren mener de vonde følelsene går ut over læringen.

– Hodet er ikke til stede for læring når du er lei deg. Dette er ren ekskludering. Et annet ord for dette er mobbing, sier hun.

Jakobsen får støtte av blant andre helsesøster på Eikeli, Hanne Gry Marthinsen:

– Jeg ser mer av utenforskap og ensomhet nå enn tidligere, sier hun.

– Det skaper store psykiske utfordringer for dem som ikke blir tatt med. Med nye medier lager man grupper, og det er lettere å sette ekskludering i system, sier helsesøster Marthinsen som har jobbet med ungdom i 17 år.

Ikke alle elever er interessert i å være med på russebuss.

– Mange har en utrolig trygghet i seg selv og har det «helt konge» uten å være med på russebuss. Det er de som vil, men ikke får være med, som har det veldig vondt, sier Tone Lise Jakobsen.

LES OGSÅ: Russen forklarer: Derfor er audition til russebussene så viktig

Kameratene sviktet

En mamma forteller Budstikka om sin 16-årige sønn som nå går i 1. videregående og er helt knust etter at alle de gamle vennene, inklusive hans beste kompis, har mønstret på en buss uten ham.

– Dette resulterte i at han ble helt desperat etter å være med på en buss, og sendte tekstmeldinger rundt – til ingen nytte, sier hun.

– Det å være med på en buss ble ekstremt viktig for ham – som om det var eneste måte å opprettholde et sosialt liv på, sier moren.

– Han som er så sosial er nå mest alene. Det er vondt å se, og det går også utover skolearbeidet.

Mammaen mener tenåringer har mer enn nok å tenke på når de begynner på ny skole, med nytt miljø og nye studiemåter. Samtidig er de i en rivende utvikling både mentalt og kroppslig.

– De unge trenger ikke dette på toppen av det hele, sier hun.

 

LES REKTORENS INNLEGG HER: Utenforskap som russ

LES OGSÅ:– Russefellesskapet er en viktig del av det sosiale livet

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.