LES OGSÅ: Den store klassefesten – ti år etter

Ann Michelle Larsen

Nå i 2015: 26 år. Bor i Oslo. Har kjæreste og ett semester igjen på jusen.

Fritid: Ski, løp, venner. Hører på Soundcloud, leser skolepensum. Bruker to timer om dagen på sosiale medier.

Sommerferie: Miami med venninner.

Til høsten: Bli jurist, fortsette å jobbe i advokatfirmaet PwC.

Da i 2005: 16 år. Bodde på Bærums Verk sammen med mor, far og to eldre søstre. Gikk i klasse 10a, yndlingsfag var matte, engelsk og norsk.

Fritid: Venner, fotball og familie. Hørte på Westlife, leste Harry Potter. Var ikke på sosiale medier, bortsett fra MSN.

Sommerferie: Reiste rundt i Sørøst-Asia med familien og en venninne.

Til høsten: Bli voksen, begynne på Valler vgs.

«Det høyeste ønsket mitt da jeg gikk ut ungdomsskolen, var å bli advokat. Drømmen er 90 prosent oppfylt, jeg har bare har ett semester igjen.

Hvis jeg nå som 26-åring skulle gitt et råd til meg selv som 16-åring, ville jeg bedt meg selv om å slappe litt mer av, si at det ordner seg. Jeg var generelt stresset og nervøs for fremtiden.

De som var mine beste venninner for ti år siden er det fremdeles. Vi kommer veldig godt overens, har felles interesser og kjenner hverandre fra langt tilbake på en måte ingen andre gjør. Det er viktig å samle dem som vil samles fra en så fin gjeng. Ta vare på gamle minner, samtidig som vi skaper nye.

Om ti år er jeg advokat, har reist mye rundt i verden og stiftet familie. Kanskje bor jeg i Lommedalen.»

Øystein Lundblad Næsheim

 

Nå i 2015: 26 år. Bor i Oslo. Er singel og tar markedsføring på BI samtidig som jeg er salgskonsulent.

Fritid: fotball og venner. Hører på hip hop og R & B, leser aviser. Bruker 1 time om dagen på sosiale medier.

Sommerferie: Jobb, fotball og 10 dager til Hellas med kompiser.

Til høsten: Fulltidsjobb som salgskonsulent og fotball.

Da i 2005: 16 år. Bodde i Lommedalen sammen far, to eldre brødre og to yngre søsken. Gikk i klasse 10a, yndlingsfag var gym.

 

Fritid: Fotball, venner og Playstation, hørte på Bag in da box og DJ Tune feat. Orremannen. Leste sportssidene i Budstikka.

Sommerferie: Hyttetur til Kragerø, fotball i Lommedalen.

Til høsten: Idrettslinjen på Dønski vgs.

«Da jeg gikk ut av Mølladammen, var planen min å leve av å spille fotball. Jeg drev det til en deltidsstilling for 2. divisjonslaget til Lørenskog, ved siden av studiene på BI. Du kan si jeg klarte å innfri målet mitt sånn halvveis. Og jeg har ikke gitt opp fotballen helt: Nå spiller jeg i 3. divisjon for Oslo-klubben Ready.

Hvis jeg nå skulle gitt et råd til meg selv som 16-åring, hadde det vært å ha mer fokus på skolen. Det er vanskelig å se når du er ung og dum, nå tenker jeg at jeg gjerne skulle hatt litt bedre karakterer. Jeg merker at jeg er blitt ti år eldre, den gang var jeg en halvveis useriøs kar som ikke tok skolen så seriøst. Det gjør jeg nå.

Vi hadde et veldig godt miljø, samhold og fellesskap på ungdomsskolen. Jeg har fremdeles et godt forhold til de fleste og har kontakt med mange. Det er noe spesielt med dem man har kjent hele livet, jeg føler meg ekstra knyttet til dem gjennom historien vi har sammen.

Om ti år jobber jeg innen salg og markedsføring. Jeg er blitt en så god selger at jeg skal lære opp andre. Og så spiller jeg fotball, selvsagt.

LES OGSÅ: Ari Behn om kjærlighet, død og ensomhet

Emelie Westrup

 

Nå i 2015: 26 år. Bor på Bærums Verk. Er singel. Jobber som proff golfspiller, har utdanning innen criminal justice fra USA.

Fritid: Golf og venner. Hører på hiphop og leser boken «Norske vinnerskaller».

Sommerferie: Golfkonkurranser og venner.

Til høsten: Golf og studere til gymlærer.

Da i 2005: 16 år. Bodde på Bærums Verk sammen mamma, pappa og søsteren min. Gikk i klasse 10a, yndlingsfag var gym.

 

Fritid: Golf og venner. Hørte på Westlife og var inne på MSN.

Sommerferie: Golfkonkurranser, flyttet til Sverige uten familien.

Til høsten: Golfskole i Sverige.

«Jeg drømte om å bli proff golfspiller. Og det har jeg nå vært i tre år. Jeg er glad for at jeg gikk fullt og helt for drømmen min, men vi får se på om jeg blir den nye Suzann Pettersen, det er slett ikke sikkert. Da må jeg bo i USA, og nå som jeg har flyttet hjem igjen til Bærum etter mange år i utlandet, synes jeg det er veldig deilig å være her hjemme.

Hvis jeg nå som 26-åring skulle gitt et råd til meg selv som 16-åring, ville det være å ta en dag ad gangen. Lev i nuet, nyt livet, ikke ta alt så alvorlig. Noen ganger skulle jeg ønske jeg var 16 år igjen. Klassen jeg gikk i var kjempehyggelig. Jeg har fremdeles nære venner fra den tiden. Da vi møttes igjen på klassefesten, føltes det ikke som så lenge siden sist vi så hverandre. Det var gøy. Jeg blir definitivt med hvis det blir flere reunions.

Jeg har ikke forandret meg så mye siden ungdomsskolen. Jeg lærte å klare meg selv som 16-åring da jeg bodde alene i Sverige, dermed ble jeg også bedre kjent med meg selv. Om ti år er jeg gymlærer, har familie og bor i Norge, helst Bærum. Og jeg spiller golf.»

LES OGSÅ: – Alle skal være så forferdelig lykkelige

Christopher Knudtzon

Nå i 2015: 26 år. Bor i Oslo, har vært kjæreste med Thea i 10 år, siden jul i 10. klasse på Mølladammen. Er siviløkonom fra NHH og jobber som konsulent.

Fritid: Venner. Hører på deLillos og leser «Edge of Eternity». Bruker 20 minutter om dagen på sosiale medier.

Sommerferie: Ligge på en strand i Spania.

Til høsten: Jobbe.

Da i 2005: 16 år. Bodde i Lommedalen sammen med mor, far og to eldre brødre. Gikk i klasse 10d, yndlingsfag var matte og gym.

 

Fritid: Fotball, venner, Playstation 2 og kjæresten. Hørte på Coldplay og leste biografien «The Dirt». Var ikke på sosiale medier.

Sommerferie: Hytta i Kragerø hele sommeren.

Til høsten: Nadderud vgs.

«Da jeg gikk ut av Mølladammen, gledet jeg meg til å gå videre – etter hvert studere, selv om jeg ikke visste hva. Og så var jo Thea en del av fremtidsdrømmen min, vi hadde vært sammen siden jul. Men jeg våget ikke tro at det skulle vare helt til nå. Jeg synes drømmen min fra den gang er oppfylt.

Hvis jeg nå som 26-åring skulle gitt et råd til meg selv som 16-åring, vil det være at alt kommer til å ordne seg så ta det med ro. Men kom deg inn på boligmarkedet så kjapt du kan.

Jeg har ikke forandret meg så mye på ti år, jeg er stadig glad i folk og liker å ha det gøy, snakke og le. Jeg har fremdeles mange venner fra tiden på Mølladammen; andre i klassen hadde jeg ikke sett på årevis. Jeg gledet meg til å møte dem igjen på klassefesten. Det føltes faktisk ganske likt å komme tilbake, folk hadde ikke forandret seg så mye som man skulle tro.

Om ti år har jeg en helt vanlig jobb, Thea og jeg har familie og bor i Bærum.»

 

Thea Wilson

Nå i 2015: 26 år. Bor i Bergen og Oslo, har vært kjæreste med Christopher i 10 år, siden jul i 10. klasse på Mølladammen. Går på medisinstudiet.

Fritid: Skole, venner, familie, jobb, kjæreste og trening. Bruker opp mot 1 time daglig på sosiale medier.

Sommerferie: Hellas med familien, Spania med kjæreste og venner. Jobbe på legevakten i Drammen som sykepleier.

Til høsten: Fortsette med 5. året på medisinstudiet.

Da i 2005: 16 år. Bodde i Lommedalen sammen med mamma, pappa og fire yngre søsken. Gikk i klasse 10c, yndlingsfag var gym.

 

Fritid: Dans og venner, brukte 30 minutter daglig på sosiale medier.

Sommerferie: Portugal med familie og venninner.

Til høsten: Danselinjen på Rud vgs.

«Da jeg gikk ut av ungdomsskolen, drømte jeg om å drive med dans. Jeg gikk danselinjen på Rud og Paul McCartney-skolen i London. Selv om jeg likte meg, skjønte jeg at det ikke var det jeg ville leve av likevel, det ble for seriøst. Min nye drøm var å bli lege – og det er jeg snart.

Hvis jeg nå som 26-åring skulle gitt et råd til meg selv som 16-åring, ville det være å prøve å være deg selv. Folk liker deg for den du er.

Det er kanskje på den måten jeg har forandret meg mest, at jeg er blitt mer sikker på meg selv. Før var jeg redd for ikke å bli likt, nå står jeg mer på mitt.

Flere av vennene fra Mølladammen har god kontakt selv om vi bor spredt. At Christopher og jeg fortsatt skulle være kjærester etter ti år, tenkte jeg ikke på som en mulighet. Men forholdet har betydd utrolig mye for meg. Vi styrker hverandre, det er oss også om ti år. Da har vi barn sammen og bor på Østlandet. Jeg jobber som lege.»

LES OGSÅ: Rune Velta verdensmester for andre gang på én uke

Rune Velta

 

Nå i 2015: 25 år. Bor i Oslo med samboer. Er proff skihopper med to VM-gull. Har gått på videregående med idrettsfag.

Fritid: Hvile. Leser «Great by Choice» av Collins og Hansen. Bruker 20 minutter hver dag på sosiale medier.

Sommerferie: Frankrike, trening og konkurranser.

Til høsten: Trene og konkurrere.

Da i 2005: 15 år. Bodde på Bærums Verk sammen mor, far, søster og nevø. Gikk i klasse 10a, yndlingsfag var kunst og håndverk.

Fritid: Skihopping. Hørte på Metallica. Var ikke på sosiale medier.

Sommerferie: Trente.

Til høsten: Treningssamling i Zakopane i Polen.

«Jeg drømte bare om én ting da jeg var tenåring: Å bli verdens beste skihopper. Og det har jeg klart. Den gangen så jeg ikke på det som særlig sannsynlig, men drømmen var der. Å gå på Mølladammen var trygt, godt og morsomt. Jeg skjønte ikke da hvor bra jeg egentlig hadde det, at det er lettere å gå på ungdomsskolen enn å være voksen. Jeg syntes vi hadde veldig mye lekser og så ikke for meg at det skulle bli enda mer jobb og alvor som voksen.

Jeg føler at jeg har klart meg ganske greit, så jeg vet ikke om jeg ville ha rådet meg til å gjøre noe annet enn det jeg har gjort. Jeg har forandret meg en del på ti år, blitt tryggere på meg selv, selv om jeg fortsatt er stille og rolig. Den gang var jeg mer usikker på egne ferdigheter og syntes det var vanskelig å ta valg. Det var vi helt sikkert flere om.

Jeg har flere nære venner fra Mølladammen, men skulle gjerne hatt mer kontakt med hele den gamle klassen. 200 reisedøgn i året gjør det vanskelig, det var derfor jeg ikke kunne komme på klassefesten selv om jeg hadde veldig lyst. Det krasjet med en nasjonal hoppcup som jeg måtte prioritere. Akkurat slike valg var verre å ta da jeg var 18 år enn nå. I dag lever jeg godt med at jeg ikke kan få med meg alt, det er en del av det å drive toppidrett. Neste gang håper jeg å komme – for om ti år er jeg nok ikke lenger skihopper. Jeg aner ikke hva jeg driver med i fremtiden, men det er slett ikke utenkelig at jeg bor i Lommedalen hvis jeg får familie."