Skip to main content

Hektet på langløp

RIKTIG UTSTYR: Ifølge Even er det vel verdt pengene å investere i riktige, og gode løpesko. Han har noen par selv.
RIKTIG UTSTYR: Ifølge Even er det vel verdt pengene å investere i riktige, og gode løpesko. Han har noen par selv.

Even Nedberg (37) er over gjennomsnittet glad i svette i pannen. I år skal han løpe ultraløp på 50 km. 12 ganger.

– Etter å ha fått to barn satt jeg mye i sofaen. Det hendte at jeg hadde noen sporadiske løpeturer innimellom, men jeg kjente at jeg ønsket å ta grep over mitt eget liv, forteller Even Nedberg.

– Blant annet fordi jeg begynte å bli eldre, og ønsket å hindre vektøkning.

Tobarnsfaren, som er bosatt i Bærum, hadde ett mål fra starten: Han skulle slå farens rekord på én time og 40 minutter i et halvmaraton. Etter to forsøk klarte han omsider målet under Påskemaraton i Drammen i 2012.

– Jeg tror ikke jeg hadde hatt samme motivasjonen om jeg ikke hadde hatt et halvmaraton, og denne konkrete tiden å jobbe mot fra starten.

LES OGSÅ: Gikk 50 år uten aktiv idrett: Slik ble Elisabeth (56) hektet på triatlon

8 mil i uken

Etter flere år med trening har Nedbergs nivå økt betraktelig. I løpet av en vanlig treningsuke løper 37-åringen opptil 8 mil, fordelt på fem dager i uken.

– Da jeg skulle komme i form, begynte jeg å bruke treningsapper på mobiltelefonen. Da kunne jeg måle tiden, og fikk se min egen fremgang svart på hvitt. Skal man starte med løping, tror jeg kvantifisering av øktene er kjempe-motiverende.

Liker konkurransene

Nedberg loggfører fortsatt sine treningsøkter, men innrømmer at han ikke er like opptatt av å sjekke tidene nå, som da han var i startgropen.

– Fra starten handlet alt om å klare dette målet, men nå bruker jeg løpingen mer som meditasjon. Jeg får tømt tankene og trenger øktene rent psykisk. Jeg får tid for meg selv og får lukket ting ute litt, sier han.

Frem til i fjor fokuserte han på å løpe raskt i maratonløp, men har i år endret retning og deltar hovedsakelig i ultraløp, hvor fokuset er å løpe over lengre distanser, fra 50 km og oppover. I løpet av året ønsker Nedberg å ha gjennomført hele 12 ultraløp i Norge.

– Det er klart at jeg kunne løpt enkelte løyper selv, uten konkurransen rundt. For meg er det utrolig flott å delta i løp, hvor man får T-skjorte, premier, påfyll underveis, og ikke minst at man løper sammen.

Løper helst ute

Da formen skulle på plass for seks år siden, var det aldri et tema å starte med en annen sport enn løping.

– Svømming krever vann, og jeg er ikke komfortabel med å sykle langs veien. Løping er den enkleste treningsformen av alle. Du trenger bare å spenne på deg skoene og gå ut døren. I tillegg liker jeg at sporten er ærlig. Gjør du en innsats, så får du resultater.

Nedberg har ikke vært medlem på et treningssenter på mange år. For ham fungerer det dårlig å dra inn på et treningssenter for å løpe.

– Det er mye mer motiverende å løpe ute. Da får du bakker, utsikt, lukter og variasjon i underlag. Jeg og kona har gått til innkjøp av en tredemølle, som vi bruker jevnlig på vinterstid, men jeg løper stort sett utendørs.

LES MER: – Ikke plass til flere treningssentre

Besteforeldrene stiller opp

Tobarnsfaren forteller at det kan være krevende å få tid til å gjennomføre øktene, men at det stort sett lar seg gjennomføre.

– Det hender at jeg løper etter at barna har lagt seg, eller når de selv er på trening. Vi har også besteforeldre på begge sider som stiller opp.

Han forteller at det også er en stor fordel at hans kone er glad i løpe. På valentinsdagen i fjor var gaven hennes deltagelse i et maratonløp på Bislett. I sommer skal de delta i et løp sammen.

– Ettersom jeg legger så mye tid ned til dette, er jeg glad for at jeg blitt møtt med forståelse fra henne. I tillegg er det også kjekt at vi kan dra ut og løpe sammen.

LES OGSÅ: Mads Henry (18) står opp kl. 05.00 seks ganger i uken for å trene

- Kjekt å møte likesinnede

Nedberg forteller at han stort sett løper alene, men at han setter pris på turer med familien. I tillegg er han også medlem av Romerike Ultraløperklubb, som i dag har 115 medlemmer.

– Det er kjekt å møte likesinnede og dele erfaringer man gjør seg som løper. Der blir man ikke møtt med store øyne når man forteller hvor langt man har løpt dagen i forveien, smiler han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.