Skip to main content

«Heimebane»-stjerne kan ha gitt løftet som redder Filmparken

REDDENDE ENGEL: Suksessen til Ane Dahl Torp i «Heimebane» kan redde filminstitusjonen Filmparken på hennes egen hjemmebane på Jar.

«Heimebane» og andre serier har gitt nytt liv til den nedleggingstruede Filmparken på Jar. Nå kan salgsplanene bli skrotet.

Ane Dahl Torp, som spiller hovedrollen i serien «Heimebane», er oppvokst 400 meter fra Filmparken. Nå kan hun ha vært med på å redde hele virksomhetens eksistens – bokstavelig talt på «heimebane».

Ifølge Klassekampen ber nemlig Filmparken i et brev til kulturminister Trine Skei Grande (V) om å få beholde staten som eier. Det var i 2013 at Stortinget vedtok å selge eiendommen, og siden den gang har det 23 mål store området vært til salgs uten at noen har slått til. Får Filmparken det som de vil, vil det også bety stopp i boligplanene som har versert for området.

LES OGSÅ: Filmparken-tomten kan huse 100 boliger

Ny situasjon

Forutsetningene for Stortingets vedtak endret seg, ikke minst på grunn av den kraftige veksten i norskproduserte tv-dramaserier, forteller styreleder Tone Bjørnov til avisen.

– Utviklingen i filmbransjen har gått i vår favør. Det er mye aktivitet i studioene våre igjen, og produsentene vi har snakket med er overbevist om at Filmparken fortsatt er liv laga, sier Bjørnov.

I brevet til kulturministeren står det at filmparken for tiden produserer med full kapasitet.

Bjørnov frykter at de norske produsentene blir tvunget til å flytte innspillingen til utlandet dersom tilbudet på Jar forsvinner.

– Det ville vært veldig synd for norsk filmbransje dersom alt vi har bygget opp på Jar, skulle bli rasert. I så fall vil det være ekstremt krevende å bygge noe lignende opp igjen et annet sted, sier Bjørnov til Klassekampen.

LES OGSÅ: Nicolay Ramm og Ane Dahl Torp vant Gullruten-priser

Flere serier

Den andre sesongen av «Heimebane» har hatt innspilling i filmparken siden februar, i to av Filmparkens fire studioer. Også tv-serien «Twin» med Kristoffer Hivju har leid studio på Jar i år. Ifølge avisen pågår det nå også forhandlinger med produsenten av en norsk kinofilm for innspilling senere i høst.

– Det er litt paradoksalt å snakke om nedleggelse av Filmparken nå som så mange har behov for tilgang til studio, sier produsenten bak «Heimebane 2», Vilje Kathrine Hagen i Motlys til avisen.

Hun forklarer at behovet for norske filmstudioer er ekstra stort for produsenter av dramaserier, fordi innspillingen tar lengre tid enn for kinofilmer.

– Vi foretrekker også å jobbe med norske filmarbeidere og leverandører, fremfor å måtte flytte innspillingen til utlandet. Det er det ingen som har noe å tjene på, sier Hagen.

Boligplanene

I 2016 skrev Budstikka om at filmparken på Jar kunne bli et nytt boligområde med 100 boliger og grøntområder for nærmiljøet.

– Det er blitt laget lite film i Filmparken de senere årene, og nå er driften ikke lenger bærekraftig. Vår største eier, staten, har åpnet opp for å selge seg ut, og bedt oss vurdere hva tomten kan brukes til for å oppnå best mulig pris. Da er det boliger som gir mest verdi. Det er samtidig mange hensyn å ta, og det kan være aktuelt å ta vare på noen bygninger og nedskalere driften og bygge boliger på deler av tomten, uttalte styreleder i Filmparken, Tone Bjørnov for bare to år siden.

Nå er situasjonen altså snudd på hodet.

Klassekampen skriver at 8. oktober vil det bli klart om Filmparkens bønner blir hørt, når Kulturdepartementet legger frem sitt forslag til statsbudsettet for 2019. I fire år på rad har departementet gjentatt at Filmparken er til salgs.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.