– Vi har blitt overkjørt med veivals, og det har provosert oss voldsomt. Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) ved Heggedal skole har i mine øyne opptrådt temmelig uetisk og har trådd over grenser som de færreste vil stå ved. Et brudd mellom partene har etter hvert fremstått som uunngåelig, sier Sue Remme som representerer «Innbyggergruppen».

Del

På tross av at partene siden januar har møttes jevnlig for å inngå forlik og finne en løsning alle kunne leve med til årets 17. mai, var hverken FAU ved Heggedal skole eller innbyggergruppen i stand til å akseptere de respektive forslagene til nasjonaldagsfeiring. 

Dermed ser det ut til at historien gjentar seg, der det nå ligger an til at også dette året vil bli gjennomført 17. mai-tog uten andakt på Hovedgården underveis.

Hva mener du? Si din mening!

– 17. mai som brekkstang

– Vi føler oss lurt, og jeg blir rystet over at noen få mennesker overhodet ikke er villig til å lytte til omgivelsene. 17. mai er en festdag, og vi opplever at de bruker nasjonaldagen vår som en brekkstang for å fremme sitt livssyn. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Ole Johnny Yggeset i Innbyggergruppen.

Når det nå legges opp til en feiring uten andakt mener gruppen dette er å neglisjere bygdas ønske, og at det hele er å betegne som et kupp.

BUDSTIKKAS SJEFREDAKTØR: En krig med bare tapere (kommentar)

«Spill for galleriet»

Dette avvises blankt av FAU. Samtidig innrømmer de at situasjonen oppleves som vanskelig, men bedyrer at de vil jobbe i det lengste med å finne en løsning alle kan leve med.

– Vi ser gjerne at det er andakt, men ikke som en integrert del av toget slik som tidligere. Det er dumt at det ligger an til at andakten nå fjernes. Vi har et ønske om å arrangere 17. mai som alle kan forenes om, og det har vært vår intensjon hele tiden. Det er ikke positivt at vi ikke har funnet noen løsning som inkluderer alle, sier FAU-leder Kari Gro Simonsen.

Les også: Kald 17. mai-stemning i Heggedal

At en løsning har drøyet, mener Innbyggergruppen har vært et «skittent spill» fra FAUs side, der de hele tiden har vært fast bestemt på å gjennomføre den kommende nasjonaldagen uten andakt.

– Militært kalles dette for oppholdende strid. FAU har villet gi inntrykk av at vi har vært i dialog, mens de egentlig for lenge siden har bestemt seg, sier Yggeset.

logo Les mer om Heggedal

Heggedal i splid

– Uansett løsning ville vi endt opp med et splittet Heggedal. Tradisjon og religion skaper følelser, og vi skjønner at det blir reaksjoner, sier FAU som mener at striden i stor grad kan forklares gjennom at partene har ulik virkelighetsoppfatning.

– Vi vil bygge nye tradisjoner på de tidligere eksisterende, og personlig ser jeg ikke at det kan være så farlig, sier Simonsen.

Les flere lokalnyheter fra Heggedal her