Skip to main content

Harry Sønsterød (94) møtte igjen «Get-ligaen» i retten

DEKORERT: Han er 94 år og æret for sin krigsinnsats. Harry Sønsterød, opprinnelig fra Heggedal, nå Hvalstad, tok på seg sine dekorasjoner da han skulle vitne mot «eliteserien» som har bedratt mange eldre for store beløp. Han selv lot seg aldri lure, og sørget i stedet for at de ble tatt.

Dekorert med tre medaljer fra 2. verdenskrig møtte Harry Sønsterød (94) i retten. Der møtte han igjen en bedrageri-tiltalt 29-åring. Ingen av dem vek blikket.

Klokken 10.00 i går tok Harry Sønsterød fra Hvalstad av seg ytterjakken og inntok vitneboksen i Asker og Bærum tingrett.

For første gang skulle han vitne i en straffesak. Under andre verdenskrig ledet han aksjoner, og han var instruktør for andre motstandsfolk, derfor de klirrende medaljene på venstre side av brystet.

Nå var det «eliteserien» som hadde møtt sin overmann.

På tiltalebenken ved siden av advokat Knut-Ole Bakke-Hansen satt 29-åringen politiet mener ledet bedrageriene, og som var inne i 94-åringens hjem.

LES MER: Rettssak mot falske tv-montører starter: Lurte eldre for 1,2 millioner

La felle med politiet

Da veteranen inntok salen, kikket 29-åringen opp med et smil. Det er halvannet år siden de to så hverandre sist. Den gang da 29-åringen kontaktet Sønsterød i Hvalstadlia om angivelige klager på TV-signaler.

– De sa de hadde fått beskjed om å kontrollere. Jeg sa jeg ikke hadde merket noe, men at en kontroll var ok, sa Sønsterød.

– Han manipulerte frem TV-bilder jeg aldri hadde sett før. Jeg så han hadde på seg stoffhansker. Da ble jeg mistenksom, forteller han.

TV-bedragernePå et tidspunkt ba «tv-mannen» Sønsterød om legitimasjon.

– Jeg ble virkelig mistenksom da han sa jeg måtte hente bankkortet. For å finne koden bladde jeg i en perm. Jeg sa de måtte komme igjen senere, fortalte Sønsterød.  

LES OGSÅ: Falske tv-folk svindler eldre igjen

Forsiktig da de vendte tilbake

Det første han gjorde da 29-åringen var ute av døren var å sperre alle kontoer. Så ringte han politiet.

Politiet etablerte seg like ved.

Ligaen kom ikke tilbake med en gang, og de var forsiktige da de nærmet seg huset til Sønsterød. Et politivitne fortalte i retten at de så en polskregistrert bil noen dager senere kjøre opp Hvalstadlia, for så å snu og kjøre ned igjen. Deretter gikk først en medtiltalt, og så 29-åringen, til fots forbi huset.

Politiet pågrep tre personer og sikret seg mobiler og en GPS.

– Var du redd? spurte politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe.

– Nei, sa Sønsterød.

LES OGSÅ: Innrømmer å ha lurt Ruth (88) for over 100.000 kr

Fortsatt selvsikker i nærkamp

Så tok 94-åringen på seg frakken og forlot rettssalen.

Hva Sønsterød tenker om 29-åringen som prøvde å lure ham?

– Det var bra for ham at han ikke fløy på meg. Nærkampteknikkene jeg lærte under krigen blir aldri borte, sier 94-åringen.

– De burde hatt seg en omgang juling som start på soningen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.