Skip to main content

Har ikke opplevd kriminalitet – mottaksnaboer likevel urolige

INFOSØKEN: Asker kommunes informasjonsmøte gikk over tiden. Mange hadde ubesvarte spørsmål, og flere var frustrerte over at ikke UDI var til stede. UDI har ikke besvart Budstikkas henvendelser. Seksjonsleder ved Ordensavdelingen i Askers politidistrikt mener ikke Vardåsen har blitt mindre trygg som følge av det nye akutte innkvarteringsmottaket.
INFOSØKEN: Asker kommunes informasjonsmøte gikk over tiden. Mange hadde ubesvarte spørsmål, og flere var frustrerte over at ikke UDI var til stede. UDI har ikke besvart Budstikkas henvendelser. Seksjonsleder ved Ordensavdelingen i Askers politidistrikt mener ikke Vardåsen har blitt mindre trygg som følge av det nye akutte innkvarteringsmottaket.

Naboer er svært urolige til tross for at politiet knapt har opplevd kriminalitet ved asylmottak i Asker og Bærum.

– Nå er vi alle godt påkledd, men hva vil skje når døtrene våre går i shorts på sommeren? Er det trygt at de bader alene på stranden?

Moren er usikker på om hun vil la døtrene vandre alene i skogen, i frykt for å møte unge, enslige asylsøkere.

– Blir de undervist i vårt kvinnesyn? vil hun vite.

LES OGSÅ: Politiet rykket ut til bråk ved asylmottak

– Høy beredskap

Kvinnen er langt fra den eneste som på et møte på Vardåsen onsdag kveld ytret bekymring for tilstrømningen av asylsøkere til Asker. Et tredje mottak ble etablert på Vardåsen i løpet av svært kort tid. Den akutte flyktningkrisen gjør at overnattingsplasser for asylsøkere etableres raskt.

– Jeg forstår at folk blir usikre. Derfor vil vi være ekstra til stede i nabolaget og på mottakene, kunne Erlend Frigaard, seksjonsleder ved ordensavdelingen i Asker og Bærum politidistrikt, fortelle de fremmøtte.

Politiet kjører nå rundt i nabolaget flere ganger i døgnet.

Frigaard fortalte at opprettelsen av mottaket kom svært brått på politiet også.

– Det var Budstikka som delte nyheten med meg, sa han.

Ifølge seksjonslederen er kriminaliteten på mottakene tilnærmet null og i alle fall ikke høyere enn i samfunnet for øvrig.

– Det har vært 2–3 hendelser internt på ett mottak, men så vidt jeg vet bare ett tilfelle der en asylsøker har vært voldelig mot en utenifra, sa Frigaard på møtet.

UDI etterlyst

Han la til at sannsynligheten for vold er høyere der mange unge menn møtes på ett sted.

– Men dette er på ingen måte særegent for mottakene. Vi må passe på å ikke overføre vår egen frykt til barna våre, oppfordret han.

I løpet av møtet var det også naboer som etterlyste informasjon om kjønn og alder til dem som bor på mottaket til enhver tid.

– Men hva skal man med disse tallene? spurte seksjonsleder Frigaard.

Flere ga dessuten uttrykk for frustrasjon for at Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke var til stede. Årsak: De ble ikke invitert av Asker kommune, som arrangerte møtet.

Kommunikasjonssjef i kommunen, Jon Bakkerud, erkjenner at det kunne vært fordelaktig å invitere UDI for å gi anledning til å stille spørsmål.

– Fordi mottaket allerede er opprettet, tenkte vi at naboene først og fremst skulle møte dem som drifter mottaket, sier Bakkerud.

LES OGSÅ: Nå utfordres dugnadsånden

– Viktig at vi lytter

Kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp, mener det er viktig at folk får anledning til å ytre sine bekymringer.

– Når det er sagt, kjenner jeg ikke til at forekomst av overgrep skal ha økt i et område fordi asylmottak er blitt etablert der, sier hun.

Grepp legger til at asylantene ruser seg i langt mindre grad enn nordmenn. Rus er blant risikofaktorer for overgrep og vold.

– I tillegg er det viktig å huske at de som bor på mottakene vil miste retten til asyl dersom de utfører kriminelle handlinger. De aller fleste er svært klar over begrensningene som deres situasjon fører med seg, sier hun.

LES OGSÅ: Tiet om plan om asylmottak for å hindre brann

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.