Skip to main content

Håper unge kan få containerbolig for under 1 mill.

«PRØVEVISNING»: - Helt vilt egentlig. Her kunne jeg fint ha bodd som student, smiler Stine Justesen fra Borgen – mens Even Ediassen i Nordic Smart House forteller og viser.

Kan 28 kvadratmeter store containerhus til under millionen bli en løsning på unges bolignød i Asker? Politikerne har valget.

– Kommunen må stille tomt til rådighet og sørge for regulering. Og så setter vi opp et andelslag for å unngå at kjøperne skal sko seg på å selge på det åpne markedet senere, sier Frode Lerstein og Ole Jacob Johansen i Asker Frp.

De ønsker et krafttak for å få bukt med de svært høye boligprisene som nå herjer med Asker.

– Alle skal kunne kjøpe seg egen bolig, heller det enn å leie. Da må vi få opp med flere mindre, enkle og rimelige løsninger til overkommelige priser. Først og fremst til unge førstegangskjøpere.

– Kommunen kan ta grep

Det var en slik løsning Frode Lerstein fikk øye på da han var på havfisketur i Tromsø i juni.

– Jeg så denne containeren og tenkte at her er noe nytt. Dette bør vi prøve.

Nå står den samme containeren på Føyka i Asker. Lerstein og Johansen har ikledd seg blå valgkamp-T-skjorter – og Even Ediassen, salgsrepresentant for Nordic Smart House (NSH), er dresset og klar. Bodø-firmaet jakter sin første kunde. Kanskje blir det Asker.

 

NYTT: – Kommunen kan sette premissene for kostnadsnivået i bransjen, mener Even Ediassen (f.v.) sammen med Frps Ole Jacob Johansen og Frode Lerstein.

Konseptet er enkelt: Firmaet selger ferdige containerhus – eller miniboliger, som de kaller det – til kommunen. Hver modul på 28 kvm settes sammen til en boligblokk i et rammeverk av stål.

Byggeprosessen er rask. En blokk med 36 moduler kan stå klar 120 dager etter godkjent søkeprosess, hevder Ediassen.

– Hvordan kan en slik bolig selges på markedet for mindre enn 1 million kroner?

– For det første må kommunen stille med tomt. De får dessuten 100 prosent finansiering i Husbanken. Og så er det en del av forretningsideen vår å selge til noen som ikke tar ut profitt.

– Men hva med dere selv, dere skal jo også tjene penger?

– Ja, vi må drive lønnsomt. Men vi er en sosial entreprenør og opererer med lavere dekningsbidrag enn andre. Da trenger vi volum for å få det til å gå rundt.

Boligpolitisk strategi for Asker 2015–2026  

En sentral tanke bak forretningsideen til NMS er at kommunene skal ta mer aktive grep for å utfordre mekanismene i boligmarkedet:

– Ved å bruke egne tomter til å anskaffe gode boligprosjekter, kan kommunene sette premisser for kostnadsnivået i bransjen, sier Ediassen.

LES MER:

Beskatt boligspekulantene (debatt)

Går sammen om boligtiltak for unge

Krever tiltak for å få flere og billigere boliger til unge i Bærum  

– Dette er helt vilt egentlig

Containerhusene bygges i Kina med god kvalitet, TEK 10-standard, innredning og løsninger fra kjente merkevareleverandører.

– Dette virker utrolig bra. Lyst og fint, sier Stine Justesen.

Den 31 år gamle ingeniøren fra Borgen kom tilfeldigvis forbi containerhuset på Føyka mens Budstikka var på besøk, og takket ja til en rask «prøvevisning».

Nå håper Asker Frp at kommunen vil prøve ut konseptet. Og de får støtte av Høyres leder Stein H. Annexstad:

– Helt umiddelbart synes jeg dette virker som et interessant konsept. Det bør nok være en klausul om hvilke grupper vi her eventuelt skal bruke fellesskapets penger på. Og så må vi unngå at det blir en for stor opphopning av ensartede boliger. Men som sagt, dette virker spennende og er absolutt noe jeg vil ta videre, sier Annexstad.

LES MER: Dette boligprosjektet skal gi unge boliger til 40 prosent rabatt

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.