Skip to main content

Hagedesigneren: – Legg en god plan for hagen

EKSPERT: – Krukkene går unna denne sesongen også, og fargerike blomster byttes gjerne ut med planter som finnes naturlig i norsk flora, forteller hagedesigner Yvonne Dengin. FOTO: ANNE MANGLERUD
EKSPERT: – Krukkene går unna denne sesongen også, og fargerike blomster byttes gjerne ut med planter som finnes naturlig i norsk flora, forteller hagedesigner Yvonne Dengin. FOTO: ANNE MANGLERUD

– Altfor mange starter med å fylle bilen med planter og blomster. Det blir som å kjøpe møbler før huset er bygget.

Hagedesigner Yvonne Dengin, forfatter av flere hagebøker og daglig leder hos LARK landskapsarkitekter, mener mange er for raske på labben når de skal sette i stand hagen.

– Ikke tenk planter før grunnstrukturen er på plass, sier hun.

Hold deg til tre materialer

– En fin hage er både funksjonell og estetisk. Tenk over hva du trenger av soner og nivåer. Bør man bygge en trapp, eller sette opp en støttemur? Er terrassen stor nok? Det er viktig å starte i riktig ende og ha en plan for hvordan hagen skal bli.

Les også: Slik ble roteskuret til hagepub

Dengins råd er å begrense antall materialer og elementer.

– Hold deg til tre materialer. Og husk at mange planter av samme sort gir mer av den bugnende følelsen, sier hun.

Planter fra norsk flora

Ifølge hagedesigneren er det en trend å velge planter som finnes naturlig i den norske flora.

– Folk er blitt mer oppmerksomme på å unngå svartelistede planter, sorter som sprer seg og fortrenger arter som naturlig hører hjemme i Norge. Det er blitt en trend å gi hagen et naturlig preg, med tøffe uteplasser med moderne betongheller og møbler. Mange bruker arter som er typisk norske og som tåler vårt klima, som furu, gran og einer. Eller planter med mye struktur, forteller hun.

Ekspertråd:I potte for sesongen

Trenden er også å tenke på dyr og insekter.

– Vi jobber blant annet med borettslag som vil ha parsellhager med grønnsaker, insektsvennlige planter og bikuber. Det er en klar trend, spesielt blant de yngre og småbarnsforeldre. De velger gjerne matnyttige vekster, planter jordbær i ampler, kler skjermveggen med prydbønner og har rucola i verandakassen, sier Dengin.

Byttet ut plenen

Selv byttet hageeksperten ut grønn gressplen med terrasse for noen år siden. Men også der kan man lage hage på sommeren.

– Folk kjøper krukker i hopetall. Særlig glassfiberkrukker som ser ut som betong. De er lette å bære med seg opp en etasje eller to, og gjør seg godt på terrassen.

– Det gjør uansett godt å plante. Da jeg hadde hage, betydde det mye for meg å rote i jorda. Hage gir følelsen av å være i nærkontakt med livets syklus. Det gir ro i sjelen, sier Dengin.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.