Skip to main content

Gratis nummer og opplysninger med smartmobil

En smartmobil kan hente nummer og opplysninger helt gratis.
En smartmobil kan hente nummer og opplysninger helt gratis.

Leter du etter nummeret til en venn eller kollega, er det mye penger å spare.

Ringer du en opplysningstjeneste, kan det fort koste opp mot 20 kroner per minutt å få tak i et telefonnummer. Bruker du SMS, ligger prisen på rundt 5-10 kroner per svarmelding. En smartmobil kan hente nummer og opplysninger helt gratis.

App for opplysning

Laster du ned en opplysnings-app, får du navn og nummer like kjapt som opplysningstjenestene gjør over telefonen. Det er enten gratis eller mye billigere sammenlignet med å ringe opplysningen.

Vi lastet ned og brukt appene til 1881, Gule Sider, 180.no og True Caller, fordi vi anser disse fire å være de mest kjente nummeropplysningsappene som er tilpasset norske brukere til Android og iPhone.

Innførte månedspris

Gule Sider og 1880 var tidlig ute med mobilapper til iPhone og Android, og disse har lenge vært gratis, hvis vi ikke medregner eventuell datatrafikk.

I oktober valgte imidlertid 1881 å innføre månedsabonnement på sin Android-app. Nå må du betale 39 kroner per måned for å bruke appen - et løpende abonnement som fornyes automatisk.

Samtidig er iPhone-appen satt på vent til de klarer å innføre samme type betaling for denne plattformen, og enn så lenge har den færre funksjoner enn Android-appen. Gule Sider-appene kan fortsatt brukes gratis.

Les også: Her er månedens beste iPhone-apper

Dekker behovet

Til normal bruk virker alle de fire appene tilfredstillende i våre stikkprøver. Samtlige finner mobilnumrene til privatpersoner og bedrifter som de normalt skal finne.

Et viktig plusspoeng går til 1881, som finner frem til riktig person selv når vi med hensikt glemmer en bokstav i etternavnet. Dette gjør verken Gule Sider, 180.no eller True Caller.

Inntrykket vi sitter igjen med etter stikkprøven er likevel at samtlige nummerdatabaser er store nok til å dekke behovet for vanlig nummeropplysning for folk flest.

Gule sider

Med Gule Sider-appen kan du i Android-versjonen aktivere automatisk nummeroppslag for anrop, og dette er en fin funksjon. Denne er imidlertid ikke tilgjengelig på iPhone fordi iOS har strengere krav når det gjelder tilgang til telefonens kjernefunksjoner.

Begge variantene av appen gir deg derimot livesøk, hvor du enkelt og raskt finner alt fra restauranter til svømmehaller som ligger i nærheten. Kartjenesten fungerer tilfredstillende.

Nummerdatabasen er stor og omfattende, og søkeresultatene presenteres i en oversiktlig liste. Gult er kanskje kult, men designmessig kunne det gjort seg med mindre slitsomme elementer i menyene. Appen er gratis å bruke, og det er kanskje viktigst av alt.

Last ned Gule Sider til Android

Last ned Gule Sider til iPhone

Les også:Dette er månedens beste Android-apper

1881

Versjonen du finner på iPhone er veldig enkel til manuelt nummersøk. Som ren nummeropplysningstjeneste finnes det ingenting negativt å si om denne, men samtidig savner vi noen av de litt mer avanserte egenskapene som vi finner i Android-versjonen og i andre tilsvarende apper. I Android-versjonen får du kart, nærhetssøk og mulighet til å lagre personen eller bedriften du søker opp i kontaktlisten på mobilen din.

Android-versjonen koster nå 39 kroner per måned å bruke, men vi forstår ikke helt hvorfor. Det er skuffende plutselig å måtte betale for noe vi har hatt gratis på mobilen lenge, uten å få noen banebrytende ekstrafunksjoner. Nummervisningen er god og oversiktlig, og her får du også automatisk nummeroppslag når noen ringer deg. Kartfunksjonen virker litt enkel og udetaljert, men fungerer greit.

I 1881-appene er det de vanlige søkefunksjonene som er viktigst, og det synes vi er bra. Vi ble også positivt overrasket over at 1881 som eneste app fant frem til en person vi søkte etter selv om det manglet en bokstav i navnet. Til iPhone er dette kanskje den foretrukne appen av alle - på grunn av sin enkelhet. Til Android er selve løsningen god, men månedsprisen har vi ingen forståelse for.

Last ned 1881 til Android (39 kr./mnd. abonnement, 2 uker gratis prøveperiode)

Last ned 1881 til iPhone

180.no

180.no-appen er kun tilgjengelig for iPhone. Den minner mye om konkurrentenes apper, bare med grønne og hvite menyer. I vår stikkprøve fikk vi færre treff på enkelte søk, selv om det ikke nødvendigvis gjorde så mye for oss. Det er likevel verdt å nevne at nummerdatabasen virker litt mindre enn den Gule Sider og 1881 har tilgjengelig.

Søk «i nærheten» fungerte spesielt bra med denne appen. Menyene er ryddige, men for treff i bedriftssøk kunne de kanskje valgt noe annet enn svart skrift på oransje bakgrunn - dette synes vi ble litt forstyrrende når vi scrollet nedover i treffene.

Appen er kun tilgjengelig for iPhone, noe som sikkert har vært en bevisst strategi så lenge populariteten til iOS i Norge har vært veldig stor de siste årene. Nå som Android har vokst seg størst blant mobilplattformene, tror vi imidlertid at det er hensiktsmessig å prioritere en Android-versjon av 180.no-appen i 2012 for å henge med videre.

Last ned 180.no til iPhone

TrueCaller

Appen er utviklet i Sverige og har fokus på det skandinaviske markedet. Det unike med TrueCaller er at den fokuserer vel så mye på å blokkere uønskede numre som ren nummeropplysning. Nummerblokkeringen fungerer slik at du får advarselen «Blocked by TrueCaller» når firmaer som driver telefonsalg og markedsundersøkelser ringer deg.

Nummeropplysningen er i Norge levert i samarbeid med Opplysning 1890, og deres database virker mindre enn Gule Sider og databasene til 1881. Du kan søke på navn, nummer og adresser i hele verden, men våre søk etter amerikanske, tysk og australske numre avslører at databasene er svært ufullstendige.

Menyene i TrueCaller-appen er gode og oversiktlige, men når du søker etter noe, vises søkeresultatene kun med navn og eventuelt gatenavn. Deretter må du trykke deg videre for å få frem mobilnummer, full adresse og eventuell annen informasjon.

Norsk Senter for Informasjonssikring har tidligere påpekt at TrueCaller deler din kontaktliste med andre brukere for å kunne tilby et utvidet nummeroppslag, noe de norske aktørene ikke gjør. Selv om du aktivt må godkjenne delingen, er vi meget skeptiske til denne praksisen. TrueCaller fungerer per i dag mye bedre som spam-filter for inkommende anrop enn som nummeropplysningstjeneste.

Last ned TrueCaller til iPhone

(kjøp fullversjon for 7 kroner)

Til Android, Windows Phone og Symbian må du taste inn m.truecaller.com i mobilens nettleser for å laste ned TrueCaller-appen (gratis).

Andre alternativer

I stedet for å ringe opplysningen, er det mange som åpner nettleseren på mobilen og taster inn tlf.no (Gule Sider/Telefonkatalogen) eller 1881.no i adresselinja. Da kommer du til en mobiltilpasset utgave av nettsiden som gir deg mulighet til å foreta et søk på vanlig måte.

For deg som sjelden har behov for en nummeropplysningstjeneste, og som dermed ikke trenger en egen app for dette, kan det være et bedre alternativ å bruke mobilsidene.

Totalt sett kommer Gule Sider-appene så vidt best ut i denne samletesten. Det er først og fremst fordi både iPhone- og Android-appen er en fullverdig opplysningstjeneste med alle funksjoner vi kan forvente, og en stor nummerdatabase, samtidig som de begge er gratis.

1881-appen til iPhone er super til ordinere søk, men mangler nyttige funksjoner som kartvisning eller søk i nærheten. 180.no-appen finnes kun til iPhone, men løsningen er god. TrueCaller fungerer dårligst av de vi har testet som opplysningstjeneste, men til å blokkere uønskede anrop er den derimot veldig bra.

Les også:Vil dette overta for MMS og SMS?

Les hele denne testen på Mobilen.no

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.