Skip to main content

– Gran Canaria er ikke lenger nok. Vi må overgå hverandre med de feteste feriene

SOMMERMINNER: Mange barn og unge koser seg på Holmenskjæret i ferien. Fagsjef Kristin Oudmayer i Unicef er opptatt av at alle barn skal ha gode sommerminner, uansett familiens økonomi.
SOMMERMINNER: Mange barn og unge koser seg på Holmenskjæret i ferien. Fagsjef Kristin Oudmayer i Unicef er opptatt av at alle barn skal ha gode sommerminner, uansett familiens økonomi.

Kristin Oudmayer fra Unicef får vondt i magen av å høre Asker- og Bærumsungdom snakke om ferieplaner.

Nylig overhørte Asker-kvinnen to tenåringer snakke om hva de skulle i ferien. Den ene nevnte at en felles venn skulle tilbringe ferien på hytta med besteforeldrene.

"Det er jo ikke ferie. Man må reise utenlands for å ha ferie", mente tenåringene.

– Jeg fikk nesten vondt i magen. Det sier noe om barns forventninger til hva ferie skal være, men også om voksnes holdninger. Gran Canaria er ikke lenger nok. Vi må hele tiden overgå hverandre i å ha de feteste feriene, sier Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge.

LES OGSÅ: – Tøft å falle utenfor i Asker

Øyeblikkene viktigst

Hun tror presset om å ha den kuleste, lengste og dyreste ferien er større i Asker og Bærum enn andre steder.  Her bor det mange med romslig økonomi.

Men når noen har mye penger å bruke på ferier, blir avstanden stor til dem som ikke har det.

– Konkurranse om å ha de feteste feriene er med på å skape store forskjeller mellom barn og unge. Det er tøft for dem. Noen voksne ønsker ikke  - eller har ikke anledning - til å være med på feriekjøret. Det er tøft å være dem også, sier Oudmayer.

Hun presiserer at hun ikke vil moralisere over hvordan foreldre i Asker og Bærum bruker pengene sine. Men er opptatt av hvilke verdier vi overfører til våre barn.

– Det er fullt mulig å være dypt ulykkelig på Bali. Vi må kommunisere til ungdom at det viktigste er de øyeblikkene man skaper sammen, uansett hvor vi er i verden, sier Oudmayer.

LES OGSÅ: – Mange kan ikke betale for barna

LES OGSÅ: – Dette må norsk idrett ta tak i

Vil gi alle gode ferieminner

Fredag var siste skoledag for tusenvis av barn og unge fra Asker og Bærum.

Oudmayer og Unicef er opptatt av at alle barn og unge skal få gode ferieopplevelser. Også de som ikke kan eller vil bruke mye penger.

Derfor startet de opp nettsiden feriesentralen.no for vel tre år siden. Det er et sted hvor man kan komme med tips og innspill til gode aktiviteter om sommeren, og hvor folk kan bidra for å gi barn som ellers faller utenfor et godt ferieminne.

– Pågangen blir bare større og større. Vi ønsker å vise i praksis at man kan få gode opplevelser uten å ha veldig god økonomi. Men siden er også for alle andre, som kan fylle opp en bil og reise til stranden en dag. Det betyr veldig mye for dem det gjelder, sier Oudmayer.

LES OGSÅ: Snart begynner sommerskolene

Strømmer på med gratis tilbud

I det siste har stadig flere bedrifter og organisasjoner benyttet nettsiden for å tilby gratis tilbud til barnefamilier med begrenset økonomi.

Blant annet har Holmen fjordhotell tilbudt en overnatting og mat til en familie på fire.

– Det er noe vi ikke ventet oss. Mange enkeltpersoner og organisasjoner ser at de har en hytte som står tom, og vil gjerne låne den ut gratis. Så langt har vi ikke fått en eneste tilbakemelding om at noe har blitt ødelagt, sier Oudmayer.

LES OGSÅ: Spleiset elever – motvirker mobbing

Tips: lapper i bolle

De fleste tipsene på feriesentralen dreier seg imidlertid om ting man kan gjøre like utenfor stuedøren. Som å presse blomster, invitere til utekino på terrassen eller i hagen, dra på geocaching eller hemmelig strandsafari.

Etter fjorårets sommer fikk Unicef henvendelse fra en mamma som hadde skrevet ned mange av tipsene på lapper, puttet dem i en bolle og latt barna få trekke en ny aktivitet hver dag.

– Barna gledet seg til å stå opp, for de visste at det skulle skje noe nytt og spennende hver dag. Det er et fint eksempel på at man kan få til noe spennende som ikke trenger koste så mye, sier Oudmayer.

LES OGSÅ: – Skolen kan ikke ha fri fra midten av mai

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.