Skip to main content

Godt nytt for lokaldemokratiet

TOR CHRISTIAN BAKKEN
TOR CHRISTIAN BAKKEN

KOMMENTAR: Høyre har rent flertall i begge våre kommunestyrer. Det har de neppe etter valget 14. september.

InFacts partibarometer for Budstikka viser nemlig at Høyre går kraftig tilbake i både Asker og Bærum. I Asker fra 51,9 prosent ved valget for fire år siden til 39,2 prosent nå; i Bærum fra 51,4 til 44,1 prosent.

LES OGSÅ: Brakmåling for miljø-Nikki

Om dette skulle bli valgresultatet, er man altså tilbake til normalen. Høyres resultat i 2011 var eksepsjonelt godt i begge kommuner. I Asker det beste noensinne, i Bærum det tredje beste. Dagens måling er tilnærmet lik valgresultatet i 2007, da Høyre oppnådde 39,6 prosent av stemmene i Asker og 40,4 prosent i Bærum.

Høyres tilbakegang betyr hyggelige tall for flere av de øvrige partiene. Arbeiderpartiet står tilnærmet på stedet hvil i Bærum, men går markert frem i Asker. Fremskrittspartiet bør også være fornøyd med tallene, ikke minst i Asker der partiet dobler oppslutningen i forhold til katastrofevalget for fire år siden.

Det mest oppsiktsvekkende ved denne målingen om vi ser bort fra Høyres tilbakegang, er kanskje likevel oppslutningen om Miljøpartiet De Grønne. Partiet ligger an til å «overta» de to plassene til Askers Grønne Venner, mens tallene i Bærum er så gode at listetoppen Nikki Schei får med seg to eller tre partifeller i det nye kommunestyret om dette skulle bli valgresultatet. Ettersom Venstre samtidig holder stillingen i Bærum, er det grunn til å anta at forsvarerne av grønne verdier vil bli en reell maktfaktor i det nye kommunestyret – ikke minst dersom Høyre skulle miste sitt rene flertall og må inngå allianser for å beholde makten.

Nettopp avveiningen mellom vekst og vern er den varmeste poteten for Bærums folkevalgte for tiden. Hvor mye skal bygges? Hvor skal det bygges? Hvor mye dyrkbar jord skal vernes, og hvor mye kan ofres til bolig og næring? Politikernes valg vil være avgjørende for kommende generasjoner av bæringer. Denne uken vedtok kommunestyret en arealplan som åpner for utbygging av flere kontroversielle områder, tross protester fra blant annet Venstres Ole Andreas Lilloe-Olsen, som ville utsette behandlingen til etter valget.

I politikken er det likevel slik at selv om man har bestemt seg, er det alltids mulig å ombestemme seg. Et av de store spørsmålene ved valget i Bærum er derfor om Venstre og MDG til sammen blir så sterke – og om de klarer å overbevise andre om betydningen av å ta vare på dyrket mark – at de klarer å tvinge frem omkamp om arealplanen.

Høyre har sittet med makten i både Asker og Bærum siden 1951. Partibarometeret gir ikke grunnlag for å tro noe annet enn at ordførerne heter Lene Conradi og Lisbeth Hammer Krog også i neste periode, men dersom partiet mister sitt rene flertall, må de samarbeide med andre. Det betyr igjen at andre verdier vil få gjennomslag i budsjettbehandlingen, arealpolitikken, skole og oppvekst, pleie og omsorg og andre sentrale spørsmål. Det betyr at varaordførerne ikke lenger nødvendigvis vil komme fra Høyre, og det betyr at partiet ikke vil ha flertall i formannskap, planutvalg og andre utvalg som legger viktige premisser for de endelige vedtakene i kommunestyrene.

Et valgutfall lik denne målingen betyr kort og godt at lokalpolitikken blir mer spennende og mindre forutsigbar enn tilfellet har vært de fire siste årene. Tallene er rett og slett godt nytt for lokaldemokratiet.

Målingen må også være fin motivasjon for alle dem som i disse dager ruster seg til valgkampen som for alvor dras i gang etter sommerferien. «Jeg blir stemt ned i kommunestyret og formannskapet hver onsdag, uten at jeg blir nedstemt av den grunn», sa Ap-nestor Halvdan Skard til Budstikka i forrige uke. Denne målingen må gjøre både Skard og andre oppstemt. Og gi dem troen på at det fortsatt er håp om å bli hørt, også i Asker og Bærum.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.