Skip to main content

Gjør butikk av pusepass

GLAD I KATTER: Gründer Kjetil Prestesæter på kjøkkenet hjemme på Høvik sammen med kattene sine (fra venstre) Lisa (6), Lucifer (1) og Lusi (6).
GLAD I KATTER: Gründer Kjetil Prestesæter på kjøkkenet hjemme på Høvik sammen med kattene sine (fra venstre) Lisa (6), Lucifer (1) og Lusi (6).

Med sitt nye tilbud til katteeiere håper Kjetil Prestesæter at færre forlater katten sin hjemme alene i sommer.

– Jeg har selv erfaring med at det ikke er så lett å ta ferie når man har katt, og vi ser i media at det er mange som behandler kattene sine dårlig. Det kan også være vanskelig å spørre venner og bekjente om hjelp. Du kan heller ikke regne med at de har kompetanse nok, mener gründer Kjetil Prestesæter (49) fra Høvik.

I vinter startet han derfor opp Kattevakt.no – en tjeneste som tilbyr kattepass på kattens hjemmebane. Det innebærer at kattepasseren kommer hjem der hvor katten bor mens eierne er på ferie.

LES OGSÅ: Blinde Dagfinn og førerhunden Cherie ble nektet adgang

På den måten slipper kattene, som er svært territoriale dyr, ubehaget med å flytte på seg. Kattepasseren låser seg inn etter avtale med huseier, gir katten mat, vann og kos og utfører eventuelle andre oppgaver som å vanne planter og ta inn aviser.

– Vi ønsker å stelle kattene mest mulig slik de er vant til. Mattilsynet er temmelig tydelige på hvordan en skal behandle katter, sier Prestesæter, som selv har tre katter hjemme.

Tragiske historier

Spesielt om sommeren pleier det å komme frem tragiske historier om katteeiere som har reist på ferie og overlatt dyret sitt til seg selv. Slik behandling av dyr reagerer Prestesæter kraftig på.

– Det er forkastelig. Man kan godt bruke sterkere ord også. Det å ha dyr er et stort ansvar. Hvis man ikke forstår eller er villig til å ta det ansvaret, så skal en ikke ha dyr, poengterer han.

NYSGJERRIG: Lucifer er den mest utadvendte og kosete katten hjemme hos Kjetil. Her er han på oppdagelsesferd hjemme.
NYSGJERRIG: Lucifer er den mest utadvendte og kosete katten hjemme hos Kjetil. Her er han på oppdagelsesferd hjemme.

LES OGSÅ: Nå kan du få bot for å reise fra katten

Samtidig legger han til at det er helt lov å finne ut at man har bommet, og kanskje tatt et galt valg ved å få seg husdyr.

– Men hvis man har bommet, så må man likevel avvikle på en fin måte for dyret og ta jobben med å finne et godt hjem til det. Du kan ikke bare sette det ut i skogen eller dumpe det i veikanten, det er bare ondt og veldig uansvarlig, sier Prestesæter, som er glad for at oppmerksomheten rundt dyrevelferd har økt de seneste årene.

LES OGSÅ: – Ingen ville ta seg av død katt

Trygg ramme

Gründeren håper at den nye tjenesten hans kan bidra til at flere gir kattene sine det tilsynet de trenger mens eierne er på ferie.

– Vi kommer innom på avtalte dager, opptil 30 minutter hver gang. Det mest naturlige er at vi kommer innom hver dag, slik mattilsynet anbefaler. Det er mange som kan passe katt, men vi tilbyr kvalitetssikring. Vi har en ramme rundt som vi mener er viktig. Folk skal tross alt overlate oss nøkkelen til huset sitt og la oss ta hånd om kjæledyret deres, sier Prestesæter.

LES OGSÅ: Ærfugl satt fast i rester av fiskegarn – døde av skadene

Plikt til å varsle

I henhold til dyrevelferdsloven §5 skal enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet.

På Mattilsynets nettsider kan du enkelt varsle om dyr som lider: http://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/varsle_oss/

Denne saken sto først på trykk i Bærumsavisen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.