Rotteplager rett ved sykehuset

Rotter frotser i søppel nær Bærum sykehus. Mange sliter med rotter i Asker og Bærum.

DEL

En beboer nær Bærum sykehus melder om store mengder med rotter i en avløpsrist i krysset Sykehusveien/Haugbakken.

– Dyr spiser nå opp søppel i dunker som står plassert i avfallsbeholdere til eiendommer i nærheten, skriver en nabo til Bærum kommune.

Beboeren ber kommunen legge ut åte i nærheten for å få en løsning på problemet.

LES OGSÅ: Bruker doen som søppelbøtte: Dette kan fort bli konsekvensene

Et problem mange steder

Både vann- og avløpsetaten og folkehelsekontoret mottar jevnlig nødrop fra bæringer som har sett én eller flere rotter i nabolaget. Henvendelsene går stort sett på at folk har sett rotter løpe rundt avfallsbeholderen, i hagen eller på veien

Hos miljørettet helsevern på folkehelsekontoret i Bærum å fører statistikk over skriftlige henvendelser om rotteplager. En del av henvendelsene gjelder rotter i kloakken, og da går vann og avløp inn med tiltak, siden dette er kommunal eiendom.

En del av henvendelsene gjelder rotter i kloakken, og da går vann og avløp inn med tiltak, siden dette er kommunal eiendom.

Kommunen har avtale med Rentokil som setter ut åte med gif, i tillegg til avtale med Anitcimex som setter ut feller i kummene. Disse skyter ut jernpigger og dreper rotta inne i rørene. Da skylles den død ut videre i avløpet. Det skal være  mindre brutalt enn gift.

LES OGSÅ: Fant rotte i kjelleren - jaktet med hagerive

Slik kan du forebygge rotteplager

  1. Se til at lokket både på toppen av søppelstativet og i front alltid er godt lukket og at beholderen er helt tett.
  2. Pass på at sekken/beholderen ikke blir overfylt slik at skadedyr kan komme til.
  3. Unngå å sette restavfall utenfor stativet/beholderen/containeren.
  4. Hvis du har kompostbinge for matavfall, sørg for at den er helt tett.
  5. Hold hagen ryddig. Ikke ha kvist og kvas liggende i hauger. Fjern høyt gress og busker inntil husmuren. Ta bort klatreplanter fra husveggen. Rottene kan klatre opp på tak via disse. Hageavfall må kjøres til deponi.
  6. Fjern nedfallsfrukt jevnlig.
  7. Husdyrhold (katt, hund, kanin) kan trekke til seg rotter hvis dyrene mates ute og det ligger igjen matrester eller avføring.
  8. Ikke mat fugler på bakken. Bruk fôrstativ eller heng opp fuglematen.
  9. Rotter og mus kan krype igjennom små sprekker. Sjekk derfor om huset har sprekker/åpninger som er større enn 6mm og tett de igjen. Kjellervinduer må være hele og ventilasjonsåpninger bør sikres med kraftig metallnetting. Dører må slutte tett til karmen. Ha metall rist over sluk i kjellerrom.
  10. Matrester og fett skal ikke hives i toalett eller sluk, da det vil kunne holde liv i rottene i kloakken.

Hvis ikke de enkle tiltakene virker, må det bestilles profesjonell bekjempelse fra et skadedyrsfirma. Viktig at naboer prøver å samordne dette og setter ut feller samme periode.

LES OGSÅ: Ta rotta på matfettet

Artikkeltags