Skip to main content

Gjerningsmannen kommer fra Bærum

En etnisk norsk mann bosatt i nærmiljøet er pågrepet etter skyteepisoden inne i All-Noor Islamic Centre på Vøyenenga.

En etnisk norsk mann bosatt i nærmiljøet er pågrepet etter skyteepisoden inne i All-Noor Islamic Centre på Vøyenenga.

Foto: EVA GROVEN

Politiet bekrefter at gjerningsmannen er en etnisk norsk mann fra Bærum.

Det opplyser politiet på en pressekonferanse på Grønland politistasjon lørdag kveld.

– Gjerningsmannen er en norsk mann med norsk bakgrunn, som er bosatt i nærmiljøet. Vi har noe kjennskap til ham fra tidligere av. Jeg vil ikke si noe mer om det nå, men jeg kan ikke si at det dreier seg om en kriminell bakgrunn, forteller politiet på pressekonferansen.

Politiet er forsiktig med å gi for mye opplysninger om vedkommende, men det skal dreie seg om en ung mann, og etter det Budstikka erfarer skal han også ha lagt ut noe på nettet.

Publiserte nettinnlegg

Ifølge TV2 skal mannen ha publisert et innlegg på et nettforum to timer før angrepet. Der  skal han ha hyllet New Zealand-terroristen (28), som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch, det verste angrepet på muslimer i Vesten.

– Vi har opplysninger om at han har vært på nettet, og dette vil vi se nærmere på, men vi kan foreløpig ikke si noe mer om dette nå. Vi vil undersøke videre og sikre det som er å sikre av materiale på nettet. Den jobben er vi igang med, og det må vi undersøke videre før vi kan gå ut med noe mer om det, forteller politiet lørdag kveld.

Enhetsleder Rune Skjold i politiet fortalte følgende til Budstikka etter en pressekonferanse søndag:

– Vi kjente til den biten med nettmeldinger tidlig. Men vi måtte finne ut om det var siktedes innlegg, og få verifisert gjennom andre kanaler de holdningene som kom frem, slik at vi var sikre på at vi hadde den personen som sto bak ytringene.

Trolig ikke skuddskader

Politiet fikk melding om skytingen klokken 16:07.

– Da vi kom dit var det en person som de på stedet hadde kontroll på etter å ha overmannet han. Vi tok da kontrollen på vedkommende, som var gjerningspersonen, sier politiet.

– Vi aksjonerte relativt raskt med et stort mannskap, på bakgrunn av den meldingen som hadde kommet inn til oss, legger han til.

En person som var i moskeen ble kjørt til sykehus med det politiet betegner som lettere skader.

– Vi er noe usikre på  hva skadene kommer av,   sier politiet.

Budstikka har tidligere i kveld snakket med medievakten på Vestre Viken HF. Han forteller at personen først ble fraktet til akuttmottaket på Bærum sykehus, men at han like etter ble videresendt til legevakten, noe som tyder på at det kun er snakk om lettere skader.'

Politiet går langt i å antyde at personen som ble skadet i forbindelse med skyteepisoden ikke ble skutt.

– Vi fant noe våpen på stedet, men de skadene på tredjeperson har vi ikke noe kunnskaper om at skal være fra skudd, forteller han.

- Skulle vært der inne selv nå

Kan ikke utelukke flere involverte

Gjerningsmannen har foreløpig ikke gitt politiet noe informasjon om hva som var bakgrunnen til angrepet, og om det er flere gjerningspersoner involvert.

– Vi setter inn en del ressurser for å se om vi kan få kontroll på situasjonen. Det jobbes aktivt ute, og vi jobber også inne med å kartlegge hva årsaken er og hva bakgrunnen er.

– Vi har foreløpig ikke mye informasjon om at det skal være andre aktører involvert til denne hendelsen. Vi jobber og kan ikke utelukke det, og derfor setter vi inn noe ressurser på å se om vi kan klare å kartlegge om det også er andre involverte, forteller politiet på pressekonferansen.

Aftenposten: – De hørte fire-fem skudd utenfor

Vurderer tiltak i forbindelse med Id

1.000 personer skulle i utgangspunktet til moskeen på Skui søndag i forbindelse med Eid, som er muslimsk jul. 

– Vi er klar over at det går mot en Eid i morgen, og vi kartlegger nå om vi må gjøre noen tiltak fra politiets side for å bedre sikkerheten., og gjøre det sikkert for feiringen som skal foregå. Dette er noe politiets operative del vil sepå og vurdere utover kvelden. 

Like før klokken 20 meltde VG at politiets beredskapstropp og bombegruppe var på en adresse i Bærum med full bevæpning.

– Vi snakket med politiet i sted, og de sa de skulle ta seg inn i et hus, men de trodde ikke det var noen hjemme, forteller en nabo til VG.

Mannen politiet har pågrepet i forbindelse med skytingen moskeen på Skui skal ha tilknytning til denne adressen, skriver avisen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.