Skip to main content

Går i strupen på eier av ærverdig kunstervilla

FORFALLER: Bondilia har ikke vært bebodd siden 2011 eller 2012 og bærer preg av å være i forfall.

Museumsdirektør Fredrikke Hegnar von Ubisch refser kunstnerorganisasjon for å ikke ville oppfylle avdød givers ønske.

– Jeg har fortsatt et håp om at det ikke er for sent at Bondilia blir brukt som forutsatt, sier von Ubisch – og understreker at kunstnerboligen Bondilia rett ved Bondivann lenge var en solskinnshistorie.

Hun er direktør ved Asker Museum og brennende opptatt av at Bondilia skal bestå som den er, og at den skal brukes til kunstnerisk virksomhet.

Stedet, med både villa og atelier, har mange år bak seg som kunstnersted. Alt – både 21 mål tomt og bygninger – ble i 1951 gitt som gave til Norske Bildende Kunstnere (NBK), under visse og klare forutsetninger fra giveren. For noen år tilbake fikk imidlertid Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) øynene opp for den 21 mål store tomten, beliggende rett ved Bondistranda, også det et ABBL-prosjekt.

Utbygger slo til

I 2010 valgte styret i NBK å inngå å avtale med ABBL, og med enkle ord lød avtalen slik: ABBL får kjøpe tomt med bygninger såfremt Asker kommune gir tommelen opp for bygging. Men etter mye frem og tilbake, noe som inkluderte sinte naboer på Bondistranda, sa kommunen nei.

 

VÅREN 2015: Befaring med politikere, naboer og ABBL-representanter. Bondilias hovedhus i bakgrunnen. Det var etter dette at kommunen satte ned foten for bygging.

Dermed ligger Bondilia der – ubebodd og ubrukt, men i forfall. Museumsdirektør Fredrikke Hegnar von Ubisch oppfordrer NBK til å ta ansvar og igjen gjøre stedet til et kunstnersted.

– Det ble gitt av Aagot Singdahlsen, enken etter kunstner Andreas Singdahlsen. Det var et krav at stedet skulle huse kunstnere, noe det gjorde helt frem til 2011. Men NBK velger altså å overse betingelsene i gavebrevet og vil selge for at ABBL skal kunne bygge over 100 boliger, sier en opprørt museumssjef, som også tidligere har utbasunert sin vrede i saken.

LES OGSÅ: – Har hatt store utgifter i mange år allerede

Enken ville ha kunstnere

Hun minner om at stedet er av viktig historisk betydning, og at kunstnere som Dyre Vaa og Herman Bendiksen har bodd der.

– Jeg prøver også å se fremover. Bondilia er viktig å ha i Asker, og jeg tror stedet kunne egnet seg som et kunstnerkollektiv, sier museumsdirektøren.

– Singdahlsen, Vaa og Bendiksen har alle hatt stor betydning for Asker, og de har bidratt til at Asker hvert år arrangerer «Se Norges Kunstnerdal», og de sto bak etableringen av Asker kunstskole, legger von Ubisch til.

 

VIL BEVARE: Fredrikke Hegnar von Ubisch er museumsdirektør ved Asker Museum.

Budstikka har tidligere omtalt gavebrevet fra 1951, utstedt av Aagot Singdahlsen. I brevet står det: «Huset skal stilles til disposisjon for en kunstnerfamilie utpekt av Bildende Kunstneres Styre, og resten av eiendommen fortrinnsvis benyttes til en kunstnerkoloni.» I brevet står det også at styret gis fullmakt til å disponere over gaven, men «i overensstemmelse med ovennevnte formål». Museumsdirektør Fredrikke Hegnar von Ubisch er klar på at hun mener styret i NBK ikke oppfyller kravene i gavebrevet ved å selge til en boligutbygger.

– Jeg bruker enhver anledning til å undre meg over og stille spørsmål ved NBKs håndtering og forståelse av gavebrevet og gaven, sier von Ubisch.

TILSVAR: – Kjenner oss trygge på et salg

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.