LES OGSÅ: Grafikk: Her er det aller farligst å være syklist

– Legene kaller det alvorlig hodetraume. Før håndterte jeg et aktivt liv med tre jobber, barn og samboer på strak arm, nå blir jeg fullstendig utmattet av å være i et rom med andre mennesker, sier Sjur Dagestad (54) fra Hvalstad i Asker, mens han sakte tråkker over rester av knust hardplast på asfalten langs veien ut fra Blommenholm båtforening.

Der Sandviksveien krysser forbi i Solvikbukta suser syklister og biler forbi i morgenrushet. Sjur stopper.

LES OGSÅ:

Sykkelbyen Asker har ikke egne sykkelveier

Ville ikke ta ansvar for ny asfalt her 

123 syklister skadet på fem år

– Her. Her smalt det, sier han stille. Han er tilbake til det uoversiktlige krysset for første gang siden livet ble snudd på hodet.

Det er to måneder siden Sjur ble del i en dyster statistikk: 123 syklister har de siste fem årene blitt skadet i sykkelulykker som har vært så alvorlige at de er blitt rapportert til politiet i Asker og Bærum. Mer enn én av tre ulykker i Akershus fylke har skjedd i Bærum, selv om kommunen bare har rundt én av fem av innbyggerne.

 

De fleste av ulykkene har skjedd mellom Sandvika og Lysaker.

På kartet kan du prikke inn punkter ved Lysaker, Høvik, Blommenholm og Sandvika der ulykker skjer igjen og igjen. Blant ulykkesstedene er flere kryss, svinger og fortau langs Sandviksveien, nettopp der Sjur syklet den fatale dagen for to måneder siden.

38 bytter mellom sykkelvei, fortau og bilvei

Klokken har akkurat passert syv om morgenen når Sjur Dagestad fornøyd klikker på seg sykkelhjelmen utenfor huset sitt i Vakåsveien, onsdag 12. august. Sola varmer. Han tråkker som vanlig av gårde mot jobben 23 kilometer unna i Oslo sentrum. Han er glad, gleder seg til en liten time på sykkel i godværet.

Men han er også bekymret: Han har i lang tid sett seg lei på de 38 stedene der han må bytte mellom sykkelvei, fortau og bilvei for å komme seg til jobb. Derfor har han festet et videokamera på styret for å dokumentere utsatte steder langs en av Norges mest brukte sykkelveier, autostradaen for tohjulinger fra Asker via Bærum til Oslo.

Den erfarne syklisten og fotoentusiasten ender opp med en langt mer dramatisk film enn det han hadde planlagt. Videoen av at Sjur krasjer, kan du se i videoen til venstre.

 

Sykkelulykker de siste fem årene:

Bærum: 92 personer er skadet i sykkelulykker fra 2010 til august i år. Ingen er drept.

Asker: 31 personer er skadet i sykkelulykker fra 2010 til august i år. Ingen er drept.

Akershus: 251 skadet eller drept i sykkelulykker i hele fylket, som har rundt 590.000 innbyggere.

Lørenskog: 13 skadet i sykkelulykker, ingen drept.

Drammen: 21 skadet i sykkelulykker, ingen drept.

Syklister i Bærum er på ulykkestoppen: Mer enn én av tre ulykker i Akershus skjer i Bærum, mens rundt en av fem innbyggere bor her.

Kilde: Statens vegvesen, politianmeldte sykkelulykker med personskade fra 2010 til august 2015.

Krasjet inn i annen syklist i Solvikbukta

– Det siste jeg husker, er at jeg passerte Billingstadsletta. Så er alt svart, forteller Sjur. Han kom aldri frem til gründerjobben i sitt eget firma Innoco like ved Slottet.

Tilværelsen sporer ufrivillig av rett etter at han i god fart sykler ned bakken fra broen ved Sjøholmen forbi avkjøringen til Blommenholm båtforening, det som er del av den offisielle hovedåren for syklister på vei fra Bærum inn til Oslo.

 

I en 90-graders venstresving inn mot Sandviksveien, blant jordbærselgere, fotgjengere, syklister og bilister i morgenrushet, skjer det. Blendet av den lave morgensola krasjer Sjur inn i en annen syklist som kommer midt imot. Begge går rett i bakken.

– Jeg kuttet svingen, ulykken var min skyld, innrømmer Sjur.

– Jeg slapp heldigvis fra det med skrekken og noen skrubbsår, forteller den andre syklisten, en mann i 30-årene som var på vei til jobb i Asker.

Han har ikke lyst til å stå frem med navn og bilde, men legger ikke skjul på at han ble sint. Han synes mange syklister kommer for fort inn i den uoversiktlige svingen, der han ofte sykler.

Krasj i sykkelrush:

De fleste sykkelulykkene med personskader i Asker og Bærum har skjedd i dagslys på hverdager. Oftest smeller det fra klokken 6.00 til 9.30, samt fra 14.00 til 17.30.

Ni av ti sykkelulykker i Akershus har skjedd i sommerhalvåret, fra april til oktober. De fleste ulykkene skjer på tørr og bar vei.

Rundt halvparten av sykkelulykkene i Bærum har skjedd på hovedtraseen for syklister mellom Sandvika og Lysaker.

Kun i 3 ulykker i Asker og Bærum har det vært mistanke om rusede syklister.

Ca 90 sykkelulykker har skjedd i kryss, rundt 40 i rundkjøringer i Akershus.

De aller fleste skadde syklister innrapporteres med lettere skader etter ulykker i Akershus. 39 har fått status som alvorlig skadet. 5 er drept.

De fleste sykkelulykker med personskade har ett offer i Akershus.

Kilde: Statens vegvesen, politianmeldte sykkelulykker med personskader 2010–2014.

– Utrolig glad for at jeg lever

To måneder er gått siden det smalt. I politirapporten etter ulykken står det at Sjur pådro seg «lettere skader». Men fremdeles er professoren og gründeren, som kan skilte med «Reodorprisen» for konstruktiv nyskaping og oppstart av 9 bedrifter, 100 prosent sykemeldt.

Selv omtaler han kapasiteten sin som 15 prosent av normalen. I høstferien orket ikke den før så sosiale tobarnsfaren engang å være sammen med sønnene sine.

– Jeg blir uutholdelig kvalm av inntrykk og lyder. Men jeg er utrolig glad for at jeg lever, at jeg ikke sitter i rullestol. Legene sier jeg må regne med å være sykemeldt i et halvt år, det går fryktelig sakte fremover, sier han.

 

– Høy risikovillighet

– Syklister som pendler fra Asker og Bærum inn til Oslo, må ha høy risikovillighet, sier Jan Henrik Andresen, leder i Syklistenes landsforening Asker og Bærum. Han beskriver sykkelstrekningen fra Sandvika til Oslo som en av de mest trafikkerte i Norge. Og en av de farligste.

– Forholdene er ikke tilrettelagt for å håndtere det store antallet syklister som er på veien i morgen- og ettermiddagsrushet, sier Andresen. Han peker på at syklistene må dele plass med fotgjengere på fortau, gang- og sykkelveier og biler i veibanen enkelte steder, noe han mener er svært uheldig for alle trafikantene.

Andersen er ikke overrasket over de høye ulykkestallene fra politiet. Tvert om mener han de er altfor lave. Det tror også Espen Haugvik, som leder trafikkanalyser i Statens vegvesen.

– Det som rapporteres inn til politiet, er bare toppen av et isfjell, sier Haugvik.

Ifølge rapportene skjer de fleste sykkelulykkene i Akershus i dagslys, på hverdager, gjerne i rushtiden. Ulykkene skjer stort sett på tørt føre i sommerhalvåret. Syklister skader seg ofte i kryss og rundkjøringer. Kun unntaksvis er rus et tema.

 

– Mye går galt på én gang

– Hvorfor skjer sykkelulykkene?

– Det er en sammensatt problemstilling. Økningen i antall sykkelulykker de siste årene har sannsynligvis mest med økningen i antall syklister å gjøre, sier Haugvik.

– Er det omgivelsene som ikke er lagt til rette eller syklistene som oppfører seg uansvarlig?

– Ofte er det en kombinasjon av at mye går galt på én gang. Problemer oppstår der ulike interesser krysser hverandre. Forholdene må bli bedre, samtidig som syklistene må ta ansvar.

Voksne menn skader seg mest i Asker og Bærum

94 av 123 skadde syklister er menn.

93 av 123 skadde syklister er i alderen 20–59 år.

23 skadde syklister er under 20 år.

7 skadde syklister er over 60 år.

Kilde: Statens vegvesen, politianmeldte sykkelulykker med personskade fra 2010 til august 2015.

– Det handler om flyt, ikke fart

Statistikken viser at sykkelulykkene med personskader i Asker og Bærum svært ofte skjer blant menn på vei til eller fra jobb i Oslo, slik Sjur var den fatale augustdagen.

– Ulykken skjedde fordi jeg var uoppmerksom på et uoversiktlig punkt, forteller Sjur. Han anslår at han syklet mellom 30 og 40 km/t.

– Hvorfor må du sykle så fort?

– Det handler ikke om fart, det handler om flyt. 30 km/t er jo den farten du har i boligområder. Jeg synes det er fantastisk å sykle til jobb, å få mosjon samtidig som jeg sparer miljøet for utslipp fra bil. Men hvis jeg må bremse, stoppe og starte om og om igjen hele veien inn til Oslo, tar det for lang tid å sykkelpendle.

 

Sluttet å sykle til jobb

– Jeg har nesten sluttet å sykle til jobb. Jeg synes rett og slett det er blitt for farlig, jeg har sett så mange bli skadet, sier Karl Hovden (51), den første som kom til åstedet da Sjur lå hjelpeløs på bakken. Han bor på Billingstad og jogget til jobben på Høvik morgenen det smalt.

– Jeg hørte lyden før jeg så hva som skjedde. Det smalt i metall, så kom det bløte dumpet av kropper som støtte sammen, forteller Karl.

Nå er han tilbake i Solvikbukta, blant biler og båter, sykler, rulleski og fotgjengere. Og Sjur. De står akkurat der ulykken skjedde.

– Da jeg kom bort til deg, var du bevisst, men helt forvirret, sier Karl.

Han skjønte at Sjur var ute av stand til å ta vare på seg selv. Ambulanse ble tilkalt. Det ble raskt konstatert at Sjur hadde fått et kraftig slag mot hodet. Legene har siden oppgradert hjernerystelsen til «alvorlig hodetraume» med konsentrasjonssvikt, hukommelsestap og utmattelse. Karl legger ikke skjul på at alle sykkelskadene han har sett eller hørt om i det siste har gjort dypt inntrykk.

– Det er et komplisert trafikkbilde her. Det er så mye du skal ha oversikt over samtidig, det er altfor dårlig tilrettelagt for at så mange syklister skal ferdes her samtidig, sier Karl. Til daglig jobber han med å vurdere risiko for DNVGL.

– Mange steder er det ingen marginer, du er helt avhengig av at de rundt deg opptrer hensynsfullt. Jeg er lei av å sykle forbi Lakseberget med hjertet i halsen. Jeg løper i stedet. Det tar lengre tid, men er tryggere, sier Karl.

– Trenger områder som kun er for syklister

Sjur Dagestad kjenner konsekvensen av at én syklist tar innersvingen på en annen. Hva mener han må til for å hindre sykkelulykker?

– Bedre forhold. Vi trenger områder som kun er for syklister, på samme måte som det er egne baner for bilister og fotgjengere. Først da kan vi få flyt og sikrere traseer for syklister. Jeg skal tilbake. Og jeg skal sykle til jobb igjen.