Skip to main content

Gammel kjærlighet ruster ikke

LIDENSKAP:–Jeg kjøper originale løpsbiler og setter dem i optimal teknisk stand. Så koser jeg meg med dem i to år før jeg selger dem. Men det er lettere å kjøpe enn å selge, sier bilentusiasten Monty Karlan. Her med to av dem, Volvo PV 544 sport og Oldsmobile 442 W-30 kabriolet.
LIDENSKAP:–Jeg kjøper originale løpsbiler og setter dem i optimal teknisk stand. Så koser jeg meg med dem i to år før jeg selger dem. Men det er lettere å kjøpe enn å selge, sier bilentusiasten Monty Karlan. Her med to av dem, Volvo PV 544 sport og Oldsmobile 442 W-30 kabriolet.

– Om jeg har et kjærlighetsforhold til én bil? Jeg har ti biler av ulike årganger som jeg er glad i.

Det svarer Bærums Verk-mannen Monty Karlan (68) på spørsmålet om han vil være med i den nye serien til Askeravisen og Bærumsavisen om «Bilen min». Vi avtaler tidspunkt og møtes i Tanum-distriktet, hvor fem av hans kjære biler står parkert på en låve.

– Dessverre står den grønne boblen på en henger for tiden. Den lekker olje etter at jeg hentet den i England i forrige uke. Men hva med denne drømmebilen, som var uoppnåelig da du og jeg var unggutter på 60-tallet, foreslår Monty overfor journalisten og åpner sakte låvedøren.

Ut av mørket kommer en knallrød Volvo PV 544 sport med originalskilter, Z-778, 1964-modell til syne – ifølge Monty.

– Det er bare år rygge den ut. Den starter garantert på første forsøk, sier Monty og får rett i det.

Selv ankommer ham Tanum i en stilfull Oldsmobile 442 W-30 kabriolet, 1971-modell – ifølge Monty.

Semiproff

Oppveksten på Jar ble preget av biler og bilmiljø for unge John Eric, som han er døpt.

– Mor var bilgal. Hun hadde bil, en Oldsmobile som jeg fortsatt har. Far hadde ikke bil, men han var en dyktig kartleser. I tillegg vokste jeg opp sammen med rallykjøreren Kjell Gudim i omgangskretsen. Kursen var staket ut, smiler Monty som debuterte som kartleser allerede som 12-åring og som 19-åring var han kartleser for Gudim.

Les flere artikler fra Askeravisen og Bærumsavisen her.

Kjørte for Møller

– Vi ble semiproffe for Møller Bil. Tenk deg det! For meg er biler og billøp blitt viktig og en livsstil. Jeg kjøper originale løpsbiler, og bruker et års tid til å gjøre de optimalt teknisk stand. Så koser jeg meg med dem i to år, før jeg selger dem–dog ikke alle–og er klar for nye prosjekter Mitt motto er: «Ut av øyet, ut av sinn».
Han innrømmer likevel at det er lettere å kjøpe enn å selge.

– Oldsmobilen selger jeg ikke! I USA er den verdt 170.000 dollar.

Inne i låven står en skikkelig veteranbil, Buick 1925-modell.

– Denne er ny i år for meg. Jeg byttet den mot en Porsche. Det er kun laget 1.769 eksemplarer av denne modellen, med kun en i Europa. Denne! Og denne skal beholdes, slår Monty fast med et lurt smil.

Den gamle rallykjøreren har aldri vært gift, og har derfor ingen egen familie.

– Men jeg har et godt og sterkt forhold til biler, og har opplevd masse, samt har fått mange venner gjennom bilmiljøet. Da er jeg fornøyd med livet, smiler 68-åringen og har inntatt posisjon mellom de to røde bilene klar for fotografering. Rødt er jo kjærlighetens farge.

Som smykker

Det har hendt han har vurdert om han skal holde seg med litt færre biler.

– Jeg får ikke kost meg med de respektive bilene. Det irriterer meg litt. Mine biler er som smykker for meg. Det ideelle hadde vært å ha fem biler; tre veteranbiler, en bruksbil og en løpsbil. Jeg får jo ikke mer pensjon ved å ha flere biler, sier Monty Karlan.

I dag koser bilentusiasten seg med veteranbilløp og er ellers på landveien, fortsatt i en stilfull veteranbil.

– Ja, som sjåfør på landveien er jeg særs ryddig. Jeg bare rister på hodet av tullinger i store Audi- og BMW-er som fyker forbi, smiler han.

Og ser han noe vakkert av god gammel årgang på landeveien på fire hjul

– Ja, da snur jeg meg og plystrer etter den!

Artikkelen er først publisert i Askeravisen/Bærumsavisen.
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.