Skip to main content

Gamere får jobbe som spillskapere

KNEKKET KODEN: – Nå skjønner jeg at jeg kan mer enn bare å spille. Det er en god følelse, sier Simon (19), som programmerer spillet gjengen lager.

Før brukte de døgnet på å game. Nå bruker ungdommene på «Spillverket» arbeidsdagen på å lage egne spill.

– Jeg er mer glad i å spille enn de fleste, på godt og vondt. Men nå skjønner jeg at jeg kan mer enn bare å spille – jeg er interessert i å skape noe selv. Det er en god følelse, sier Simon (19) fra Rykkinn. Han innrømmer at gamingen gikk ut over skolen. Til slutt gikk det ikke mer.

Men nå har han fått en omstart. Sammen fem andre ungdommer, som deler hans lidenskap for spill og maskiner, sitter han i en kjeller i Sandvika. Simon stirrer stadig i en skjerm, med øreklokker på hodet og fingrene på tastaturet. Men her er han produsent og programmerer, ikke konsument.

– Jeg har prøvd meg på andre jobber, men følte at jeg kastet bort tiden. Her passer jeg inn, jeg vil gjerne jobbe som spillutvikler.

LES OGSÅ: Startet høstferien med to døgn foran skjermen

Artikeklen fortsetter under bildet.

Dette er Spillverket  

– Mye uformell kompetanse

«Skapertroppen», kalles gjengen som bruker arbeidsdagene på «Spillverket». De er alle mellom 16 og 24 år, kommer fra Asker og Bærum og står utenfor vanlig skole og arbeidsliv.

– Ungdommene som kommer hit har så mye uformell kompetanse. Vi prøver å møte dem på deres interesse og glede for spill, sier Alf Kristian Kåring, psykolog, spillutvikler og prosjektleder for dataspillstudioet vegg i vegg med musikkverkstedet «Tanken».

– Resultatene har vært overraskende gode, ungdommene møter opp og det viser seg at de får til veldig mye på kort tid. Her er de både programmere og grafikere, de driver med lyd, manus og design. Alle har hver sin rolle når vi lager spill sammen, vi er helt avhengige av hverandre, sier Kåring, som ikke kjenner til andre som driver tilsvarende tilbud, men forteller at de har utvekslet erfaringer med Spillhuset Bekkestua.

Det er nå venteliste for å bli med på «Spillverket», 70 unge er ifølge Oppfølgingstjenesten aktuelle kandidater. Planen er at «Spillverket» skal bli et permanent tilbud.

LES OGSÅ: - Ingen ting har skapt mer diskusjon hjemme hos oss som Fortnite

 

LAGER SCENER: Ingrid (22) fra Asker designer grafiske scener til spillet de seks ungdommene lager sammen.

– Kraftfull animasjon

– Jeg prøvde meg tre-fire ganger på VG1, men kom aldri gjennom. Det vi gjør på «Spillverket» interesserer meg veldig, det er jo kjempemorsomt. Vanlig skole er ikke den eneste veien til målet, sier Amelie (19) fra Nesøya. Hun gir form til den snille kaninen som har hovedrollen i spillet.

– Jeg kan tulle og overdrive når jeg designer kaninen. Men samtidig må bevegelsene være riktige, ellers blir det jo ikke troverdig, sier Amelie. Hun klikker bort skjermbildet som viser en video av en levende kanin. Og går tilbake til arbeidsverktøyet som gjør at hun selv kan trylle frem en animert, hoppende og sprettende pelsdott.

– Det viktigste for meg er at jeg får fortelle historier via animasjon. Det er en så kraftfull måte å kommunisere på, sier Amelie.

LES OGSÅ: Åpner nytt spillerom

– Kommer inn i en god flyt

– Jeg har studert, men kom ikke helt i mål. Jeg hadde ikke roen og ville etter hvert bare sitte hjemme og game. Nå er det annerledes, jeg kommer inn i en god flyt når jeg sitter her og programmerer, sier Mathias (22) fra Asker. Han er glad han får sjansen til å bruke arbeidsdagen i kjelleren til «Spillverket».

– Jeg begynner å forstå språket nå. Når jeg ser en side med koding, vet jeg hva det kommer til å sette i gang. Jeg har virkelig lyst til å lære meg dette godt, sier Mathias.

LES OGSÅ: Slik vil Nav hindre at elever dropper ut

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.