Skip to main content

Funksjonshemmede Hege (56) har vært uten hjelp i to måneder

KAOTISK: – Beklager at det er litt kaos her, sier funksjonshemmede Hege Jahren som har måttet klare seg uten bistand i hjemmet fra en brukerstyrt personlig assistent slik Asker kommune har forpliktet seg til å skaffe henne. FOTO: EVA GROVEN
KAOTISK: – Beklager at det er litt kaos her, sier funksjonshemmede Hege Jahren som har måttet klare seg uten bistand i hjemmet fra en brukerstyrt personlig assistent slik Asker kommune har forpliktet seg til å skaffe henne. FOTO: EVA GROVEN

Den sterkt funksjonshemmede Hege Jahren (56) har i to måneder stått uten hjelpen kommunen har innvilget henne.

– Jeg bor i rullestolen, sier Jahren.

Uten hjelp fra en personlig assistent er hun ute av stand til å flytte seg fra rullestolen til seng eller toalett. Langt mindre komme seg ut av hjemmet på Leangkollen.

I slutten av november meldte Jahren fra om at assistentene hennes hadde sluttet. Hun fikk beskjed om at det kunne være vanskelig å finne nye på kort tid.

– Jeg valgte derfor å takke ja til et opphold på helsehjemmet i Altea hvor Asker har et par plasser. Min lege frarådet det, men fremfor å sitte innelåst uten hjelp i Asker i flere uker, takket jeg ja til Spania-oppholdet på syv uker. Men da jeg kom hjem, hadde ingenting skjedd, forteller Jahren.

Siden hjemkomsten 19. januar har hun derfor vært lenket til rullestolen.

LES OGSÅ: – Kommunen har forsøkt flere løsninger 

Viktig å finne de rette

Etter å ha mast på Asker kommunes BPA-Drift og Brukertorget, som administrerer hjelpeordningen, fikk hun den 29. januar en liste med fire personer som hadde meldt seg som søkere.

Brukerutstyrt personlig assistanse– Det betyr at kommunen må ha brukt ti dager fra jeg kom hjem på å videreformidle søkerlisten til meg som skal ansette dem. Slike assistentjobber er et veldig tett personlig forhold, så det er viktig og vanskelig å finne de rette. Og jeg har et stort behov for hjelp, forklarer Jahren.

– Ikke besatt på dagen

25. januar annonserte kommunen en ledig stilling som assistent, med søknadsfrist til i morgen.

– Jeg har foreslått overfor kommunen å sette inn målrettede annonser på hjemmesider for ulike helsearbeiderfag og deres studenter. Uansett er det ikke slike stillinger man får besatt på dagen, mener Jahren.

Den tidligere fysioterapeuten fra Asker hadde hatt en mild MS i flere år. Etter en kvikksølvforgiftning, trolig etter en svineinfluensavaksine i 2010, er hun bundet til rullestolen. Hennes funksjonshemning er så kraftig at hun er innvilget BPA 50 timer i uken. I tillegg har hun besøk av hjemmesykepleien.

– Jeg er ydmykt takknemlig overfor de ansatte i hjemmesykepleien som klarer å hjelpe meg med det mest nødvendige i deres overarbeidede og stressende hverdag. Men jeg er noe mindre imponert over kommunens evne til å skaffe assistentene de selv har erkjent og vedtatt at jeg trenger, konkluderer Hege Jahren.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.