Skip to main content

Fugleliv mot sjøfly på Lilleøya

BEFARING: Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland ledet rundturen på Lilleøya, der både tilhengere og motstandere av sjøflyhavn var godt representert.
BEFARING: Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland ledet rundturen på Lilleøya, der både tilhengere og motstandere av sjøflyhavn var godt representert.

Sjøflymiljøet vil beholde sin base i Oslo-området, mens naturvernere mener fly ikke hører hjemme midt mellom tre naturreservater

– Fra hvilken retning kommer flyene når de skal lande?

– Det kommer an på vindretningen.

Tilhengere og motstandere av sjøfly, fugler og naturvern, og en håndfull byråkrater møttes på befaring ved Kilen sjøflyklubbs anlegg på Lilleøya ved Storøykilen på Fornebu.

Bærum står på sitt

Initiativet til befaringen kom fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Departementet skal ha siste ordet i striden om det fortsatt skal være sjøflyhavn på Lilleøya.

Men det var fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland som ledet befaringen.

Bærum kommune vedtok i 2008 en reguleringsplan som tok høyde for at flyene kunne bli på Lilleøya. Vedtaket ble imidlertid påklaget, og Miljøverndepartementet besluttet i 2012 at sjøflyhavnen måtte legges ned.

Men Bærum kommune sto på sitt, og kommunestyret vedtok i juni i fjor en reguleringsplan der sjøflyhavnen opprettholdes.

LES OGSÅ: Omkamp om sjøfly

LES OGSÅ: Sjøflyhavn på Fornebu i det blå

Bekymret for fuglelivet

– Lilleøya er et fantastisk naturområde. Sjøflyene har holdt til der i 90 år. Ingenting tyder på at natur- og miljøverdiene er blitt ødelagt, understreket Ole Kristian Udnes, som er varaordfører i Bærum og leder av planutvalget.

Ingeborg Austreng ved Fylkesmannens miljøvernavdeling påpekte at det finnes 300 ulike fuglearter. Flere av dem er utrydningstruet.

– Det er trafikk til og fra sjøflyhavnen som er det største problem. Taksingen på vannspeilet har dårlig innvirkning på fuglelivet, mente hun.

Hun anså faren for utslipp fra anlegget som liten, men om det skulle skje, vil konsekvensen for fuglelivet være dramatisk.

Økt tilflytting

Frank Roland i Fornebulandet vel mente å ha registrert at de i løpet av de siste to-tre årene er blitt mindre fuglehekking i området. Han mente dette skyldes økt tilflytting, og et økende innslag av løse hunder som forstyrrer fuglene i hekketiden.

– Jeg er hverken motstander av settere eller sjøfly. Men hele Fornebu opplever økt press. Sjøflyvirksomhet kan også virke forstyrrende på seremonier som vil finne sted på gravlunden som anlegges i områder, understreket han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.