Skip to main content

Frykter for ferskvannsskjellene i Burudvann

FØLGER MED: Ole Kristian Johansen er prosjektansvarlig i Bærum kommune og vil vurdere om det skal settes inn tiltak for å redde ferskavnnsskjellene som nå er havnet på land.

Mens vannet blir tappet i Burudvann, havner flere og flere ferskvannsskjell på land.

– Det er trist å se alle skjellene som nå er i ferd med å dø ut. Skjellene er fredet. Det er veldig få steder i Norge hvor du finner ferskvannskjell, sier Randi Bye Dahl.

Den siste uken har både hun og ektemannen Torbjørn vært ved Haugen gård ved Burudvann (se kart nederst) flere ganger for å kaste ferskvannsskjellene lenger uti vannet.

Rikt dyreliv i vannet

Mandag for to uker siden ble det nemlig iverksatt et omfattende arbeid for å reparere demningen i motsatt ende av vannet, og for å kunne gjennomføre det må inntil fire meter av Burudvann bli tappet for vann. Foreløpig er det tappet 1, 5 meter.

– Det er ikke noe moro å se på, skjellene dør jo, der de ligger, sier Torbjørn Dahl.

 

SKJELL PÅ LAND: Dette bildet av skjell uten vann ble tatt mandag morgen. Innsender tror det kan være så mange som hundre skjell langs strandkanten nå.

I Burudvann lever abbor, ørret, kreps, vanninnsekter og ferskvannsmuslinger, og det er de sistnevnte som kommer frem når vannet nå forsvinner.

LES OGSÅ:  Fet fisk i Burudvann

Flytter seg ikke selv

Prosjektansvarlig i kommunen, Ole Kristian Johansen, var mandag ettermiddag ved Burudvann for å undersøke nærmere.

– Jeg regner med at vi vil gjøre noen tiltak for å få skjellene litt lenger ut. Det ser ikke ut til at de flytter seg selv, sier han.

Johansen sier kommunen har vært klar over ferskvannsskjellene i «Bærums Sognsvann», og at mesteparten av bestanden befinner seg på motsatt side av badestranden.

 

STRAND UTEN VANN: Tappearbeidene er godt synlig ved Burudvann akkurat nå. Halvannen meter van ner nå borte fra den populære badestranden.

Ingen sjeldne skjell i Burudvann

Seniorrådgiver i miljøavdelingen hos Fylkesmannen, Terje Wivestad, avkrefter at muslingene er fredet og rødlistet.

– Ferskvannssmuslingene i Burudvann er såkalte andemuslinger, en relativt vanlig musling som finnes i de fleste innsjøer med mudret bunn. Den langt mer sjeldne elvemuslingen (tidligere kalt elveperlemusling, red. anm.) lever ikke i Burudvann, bekrefter Wivestad.

Elvemuslingen er på Norges rødliste og fredet for fangst.

– I Asker og Bærum finnes den bare i Askerelva, Lomma, Lysakerelva og muligens i Sandvikselva, sier Wivestad.

Tapper 15 cm i døgnet

Han forteller at det har vært en dialog mellom Bærum kommune og Fylkesmannen hvor det er konferert med musling-eksperter om bestanden av andemuslinger i Burudvann. Så langt er det ingen som har sett grunn til å rope varsku.

– Det er satt krav til hvor fort vannet kan tappes ned, nettopp for at kreps og fisk kan flytte seg til dypere vann. Deler av bestanden til muslingene vil dessverre strande, sier Wivestad.

 

HER GÅR VANNET: Arbeidet ved demningen ved Burudvann har pågått i to uker. Her pumpes vannet ut i Burudbekken. Tilsammen skal det tappes vann inntil fire meter fra Burudvann.

Han tror andemuslingbestanden i Burudvann vil bestå, også etter at arbeidene med den nye demningen er ferdig.

– Vi har ingen grunn til å tro noe annet, det vil fortsatt finnes muslinger i vannet under nivået vannet er tappet, og vi ønsker selvsagt at de skal være der. Ferskvannsmuslinger er til god hjelp for oss fordi de filtrerer og renser vannet kontinuerlig, sier Wivestad.

Her ligger Burudvann:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.