Skip to main content

Fruktbar elevbedrift

FRUKT- OG BÆREKRAFTIG: Elevene fra Torstad fikk en god avtale med Kiwi om å hente bær og frukt som ikke lenger kunne selges. Det gjelder ikke frukten på bildet. Fra venstre: Anniken Willmann, Siri Leistad, Katarine Schilling, Stinius Sandvig og Kasper Strøm Halvorsen.

Frukten som skulle kastes ble i stedet god butikk for elevbedriften fra Torstad. Overskuddet gikk til en skole i Afrika.

På Torstad ungdomsskole har de virkelig fått sansen for business med sosial og grønn profil: Valgfaget «Produksjon av varer og tjenester» har hatt en økning fra 36 til 96 elever fra i fjor, og skolen har det siste året hatt 23 bedrifter etter modellen Ungt entreprenørskap.

Trashure er en slik bedrift, og den ble grunnlagt av 10.-klassingene Anniken Willmann, Siri Leistad, Stinius Sandvig, Kasper Strøm Halvorsen og Katarina Schilling.

LES OGSÅ: Eikeli gir 70.000 kroner til jenteskole

Banan med flekker

– Navnet er sammensatt av «trash» og «treasure», for virksomheten går nettopp ut på å lage noe verdifullt av søppel, sier ungdommene. Vi møter dem på Kiwi på Hvalstad, hvor de fikk en avtale: Hver lørdag kunne de komme og hente matvarer som ikke butikken lenger kunne selge.

– Det var mest frukt og bær som fortsatt var fullt brukbare, men ikke salgbare. Det har vi først og fremst laget smoothies av, men også kaker og kjeks. Dette har vi solgt, og overskuddet har gått til et skoleprosjekt i Kenya. Dermed går maten vi kaster indirekte til barn som ikke får nok mat, forteller Anniken.

Det var nettopp dette som ga bedriften en førstepremie i Akershusmesterskapet på Lillestrøm i vår.

Utenfor komfortsonen

Nå er bedriften historie, men elevene sitter igjen med nyttig erfaring.

– Vi har lært mye om å samarbeide og bruke de egenskapene vi har. Vi har fått jobbe selvstendig og av og til utenfor egen komfortsone. Dette valgfaget har gjort oss mer klare for voksenlivet, sier Torstad-elevene.

Alle de 23 bedriftene på Torstad deltok i Akershusmesterskapet hvor de møtte 123 andre bedrifter. To lag fra Torstad gikk videre til regionalfinalen som ble arrangert nå i juni. Det var Trashure og Nattcup. Sistnevntes sto bak sammenkomst for 7. trinn for å trygge overgangen til ungdomsskolen.

LES MER: Barn preget av Nepal

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.