Skip to main content

Frp-topp står bak islamkritisk nettsted

ELLEFSEN, TROND  FRP OG MER TIL
ELLEFSEN, TROND FRP OG MER TIL

I snart ett år har Asker Frps leder og 3.-kandidat Trond Ellingsen (64) vært styreleder for det omstridte nettstedet document.no

«Islamofobt», «rasistisk», «ekstremistisk». Det er bare noen av karakteristikkene som kommer frem om du googler nettstedet «document.no».

Styreleder Trond Ellingsen foretrekker ordet «nøkternt»

– Document.no er et liberalkonservativt nettsted. Islamkritisk, ja. Men jeg vil anse det kritikkverdig ikke å være det. Innvandringskritisk, selvfølgelig. Det gir motvekt mot det som sies overalt, der man mener at innvandring er godt for mye, sier Ellingsen, som står på 3.-plass på Asker Frps liste.

Nettstedet kom i medienes søkelys i 2011, da det ble kjent at Anders Behring Breivik hadde vært aktiv i kommentarfeltene.

LES OGSÅ: – Document.no er et ekstremt sted

– Høyst reell trussel

Blant de sist publiserte artiklene på nettstedet finnes titler som «Syrisk islamistgruppe frir til vesten», «800 er klare til angrep» og «Hver femte svenske kvinne unngår å gå ut om kveldene».

– Deler du nettstedets grunnverdier?

– Selvsagt, ellers hadde jeg jo ikke takket ja til å bli styreleder, sier Ellingsen, som har ledet Asker Frp siden 2012.

Vettre-mannen fnyser av ekstremismeforsker Lars Gules om at document.no er «et drivhus for ekstremisme» og «islamofobt» (se egen sak).

– «Fobi» er et medisinsk uttrykk som innebærer redsel for noe som ikke er farlig. Islam er en høyst reell trussel mot alt det vi står for i Vest-Europa, sier Ellingsen, som reagerer på Gules omtale av document.no som «et sted for menigheten».

– Vi har inntil 180.000 unike lesere i måneden. Document.no er en normalt nyhetssted der folk får anledning til å kommentere artikler. Kommentarfeltene er moderert. Du finner mer kontroversielle utsagn i kommentarfeltene til Dagbladet, sier Ellingsen.

LES OGSÅ: Her er vervene til topp-politikerne

Flere kontroversielle utspill

For Budstikka-lesere vil Frp-politikeren være kjent gjennom debattinnlegg og politiske utspill: I 2010 ble han innvalgt som Frps representant i Askers innvandrerråd. Etter få måneder uttalte han at rådet burde legges ned, på grunn av unødig ressursbruk.

LES OGSÅ: Vil ha Ellingsen ut av innvandrerrådet

I 2010 ville han ha forbud mot hijab i Asker-skolen.

I 2011 roste han togpersonale som advarte mot at tre rumenere steg på toget på Stabekk stasjon. I 2014 ville han lukke Hvalstad asylmottak. Samme år fryktet han at muslimer nektet sine barn mat og drikke i fasteperioden, og kalte det «omsorgssvikt».

Sommeren 2014 høstet Ellingsen storm i Budstikkas spalter da han uttalte at islam er en voldelig ideologi.

Har ingenting mot muslimer

– Jeg står for Frps program. Jeg er av den bestemte oppfatning at innvandring til Norge bør begrenses, og at man bør hjelpe folk der de bor, sier Ellingsen.

– Mener du at alle muslimer i Norge burde kastes ut?

– Nei, hvorfor i all verden skulle jeg mene det? De som oppfører seg fint og har lovlig opphold her av en eller annen grunn, skal selvsagt få bo her. Jeg har ingenting imot muslimer. Det som kan kritiseres, med god grunn, er ideologien islam, sier Ellingsen.

Han gjør et poeng ut av document.no avviste invitter til samarbeid fra Anders Behring Breivik:

– Etter 22. juli slettet alle mediehus kommentarene fra Behring Breivik. Document.no samlet, og la dem ut. Det kaller jeg ærlighet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.